Gökdemir; “Taşeron işçilik uygulamalarında, konfederasyonumuz HAK-İŞ’le birlikte verdiğimiz mücadele büyük ölçüde hedefine ulaşmıştır. Bu başarı, Konfederasyonumuz HAK-İŞ’in kararlı duruşu ve tüm teşkilatımızın taşeron işçilere sahip çıkarak, onları örgütlemesiyle başlamış ve sonuçlandırılmış bir başarıdır.”

TAŞERON EMEKÇİLER
Gökdemir; “70 bin civarında taşeron işçinin kapsam dışında bırakılması, başarıya gölge düşürmüştür. Kapsam dışında kalan taşeron emekçilerin de kadroya alınmasını istiyoruz. HİZMET-İŞ olarak sorumluluk ve dayanışma içerisinde bu sürecin tamamlanması için çaba sarf ediyoruz. Kadro sürecinde yaşanan ciddi sorunların da bir an önce çözülmesi istiyoruz.”

ÇALIŞMA SÜRELERİ
“Belediyeler ve İl Özel İdarelerinde 5620 sayılı kanun kapsamında geçici iş pozisyonunda çalışan işçiler yılda en fazla 5 ay 29 gün çalıştırılmaktadır. 696 sayılı KHK ile kamu kurumlarında çalışan geçici işçilerin yıl içerisinde 9 ay 29 gün çalıştırılabileceğine ilişkin düzenleme yapılmıştır. Ancak, yerel yönetimlerde çalışan geçici işçilerin çalışma sürelerinin uzatılması yönünde bir düzenleme yapılmamıştır. Bu işçilerin de çalışma sürelerinin uzatılmasını talep ediyoruz.”

İLAVE TEDİYELER
“Belediyelerin ve il özel idarelerin şirketlerinde/iştiraklerinde çalışan işçilere 52 günlük ilave tediyelerin ödenmesi yönünde yasal düzenleme yapılmalıdır. Kamu kurum ve kuruluşları ile mahalli idarelerde çalışan kadrolu işçilere ödenen ilave tediyeler, Maliye Bakanlığı’nın mahalli idarelerin şirketlerinin / iştiraklerinin bu kanun kapsamında olmadığı yönündeki görüşü ve son yargı kararları gerekçe gösterilerek Mahalli idarelerin iştiraklerinde/şirketlerinde çalışan işçilere ödenememektedir. Bu konuda gerekli yasal düzenlemenin yapılmasını talep ediyoruz.2

EMEKÇİLER ENFLASYONA EZDİRİLMEMELİ
“Kadroya ve işçi statüsüne geçişi yapılan işçilerin ücret ve sosyal hakları, Yüksek Hakem Kurulu tarafından 2016 yılındaki enflasyon verilerine göre belirlenmiştir. TUİK tarafından 2018 yılı enflasyonu (TÜFE oranı) yüzde 20,30 olarak açıklanmıştır. Bu nedenle çalışanların satın alma gücü azalmıştır. Hükümetimizin, el emeğinden başka sermayesi olmayan emekçilerimizi enflasyon karşısında ezdirmeyeceği kararlılığına dayanarak, taşeron şirketlerde çalışmakta iken sürekli işçi kadrosuna geçen çalışanlar ile halen KİT’lerde çalışıp da kadro alamayan çalışanların enflasyon karşısında korunmasını talep ediyoruz.”

HAKLI VE YERİNDE TALEP
Gökdemir açıklamasının son bölümünde; “Bu kapsamdaki çalışanların çok büyük talep ve beklentileri bulunmaktadır. Üyelerimiz bu taleplerini dilekçe göndermek şeklinde demokratik yöntemlerle ortaya koymaktadırlar. Mahalli seçimler sürecinde olduğumuzun altını çizerek, emekçi kardeşlerimizin, bu haklı ve yerinde taleplerine olumlu bir karşılık verilmesinin önemine vurgu yapmak istiyoruz. Bu nedenle, artan enflasyon karşısında eriyen ücretlerimizde ve sosyal haklarımızda en az enflasyon oranında (Yüzde 20,30) artış yapılmasını talep ediyoruz.” ifadelerine yer verdi.

Editör: Haber Merkezi