İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sakarya Milletvekili Ümit Dikbayır, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu tarafından yanıtlandırılması istemiyle TBMM’ye soru önergesi sundu

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sakarya Milletvekili Ümit Dikbayır, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu tarafından anayasanın 98. ve TBMM içtüzüğünün 99. Maddeleri gereğince yazılı olarak yanıtlandırılması istemiyle Meclise soru önergesi sundu.

''MAĞDURİYET ARTMIŞTIR''

Dikbayır: ‘’Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik kriz ve kur dalgalanmaları, üniversite mezunu işsizlerin sayısının her geçen gün daha da artmasına sebep olmaktadır. Yaşanan ekonomik kriz nedeniyle gençlerimiz iş bulamamaktan herhangi bir gelire sahip olamadıkları için KYK Öğrenim Kredisi borçlarını ödeyememektedir. KYK borçlarını ödeyemedikleri için faiz borçları da birikmekte ve birçok gencimize haciz gelmektedir. Bu da zaten işsizlik nedeniyle zor durumda olan gençlerimizin mağduriyetini arttırmaktadır’’ diye belirtti.

''İŞ BULAMIYORLAR''

Dikbayır Meclise sunduğu soru önergesinde Üniversite öğrencilerinin iş bulamadıklarını belirterek: ‘’Üniversite mezunları yıllarca iş bulamamaktan ve aldıkları krediler yıllar itibariyle katlanmaktadır. Kısaca devletimiz tahsilli gençlerimize iş olanağı yaratamadığı gibi bir de borçlarını arttırarak hayatlarını daha da zorlaştırmaktadır’’ dedi.

''TOPLUM REFAHINA KATKIDA BULUNAMAZ''

Dikbayır: ‘’Bugün gelinen noktadan KYK kredilerinin büyük bir kısmı ödenmemektedir. Sosyal adalet ve düşen refah seviyesi göz önünde tutularak kredi borçlarının kısmen ya da tamamen silinmesi düşünülmelidir. Eğitim düzeyindeki düşüklük yetersiz insan kaynakları ve öğretim planlaması hedeflenen istihdam seviyesine ulaşılması ve artan enflasyonla faizlerin yükselmesinin sorumlusu gençlerimiz değil devlettir. Bu nedenlerle de KYK borçlarının anapara dahil yapılandırılması gerekmektedir. Çünkü içerisinde ve beklediği eğitimi alamamış gençlerimiz yeni bir kalkınma hamlesine dahil olamaz, toplum refahına katkıda bulunamaz. Türkiye nüfusunun giderek yaşlandığını ve mevcut kuşağın son şans olduğunu unutmamak gerekir.

SORULAR
Bu nedenle;
Mezun olduktan sonra 2 yıllık süre içerisinde işe girememiş ve borçlarına faiz uygulanan öğrencilerimizin sayısı kaçtır?
Bahse konu öğrencilerin toplam borçları ne kadardır?
Kredisini ödeyemediği için borç erteleme talebinde bulunan öğrenci sayısı nedir?
Yetersiz insan kaynakları ve eğitim öğretim planlaması hedeflenen istihdam sayısına Ulaş alınmaması artan enflasyon ve faizlerin yükselmesinin sorumlusu olmayan üniversite mezunu işsiz gençlerimizin borçlarının silinmesi ve yan faizsiz anapara ödemesi konusunda yürüttüğünüz bir çalışma var mıdır?
İşsizlikle boğuşan gençlerimizi bu ağır yükten kurtaracak mısınız?
Ekonomik koşulların çok zorladı bu dönemde faizlerin affedilmesi düşünülmekte midir?’’ diye ifade etti.

Editör: Haber Merkezi