Serbes, yaptığı açıklamada, yaklaşık 2 senedir yokuş aşağı inen Türk ekonomisinin, pandemi süreciyle birlikte daha da kötüye gittiğini belirtti. Bu kötü tablosundan en çok etkilenen sektörlerden birinin de,  medikal malzeme ve tıbbi cihaz üretici ve satıcıları olduğunu vurgulayan Serbes, “Medikal firmalar devletin sağlık kurumlarına verdikleri malların karşılığını zamanında almak istiyor. Bu gün Türkiye genelinde medikal firmaların milyarlarca alacağı var. Alacakları ödenmediği için kepenk kapatmaya mecbur kalıyorlar. Sektörde tablo çok vahim. Sektörden bize verilen bilgiye göre; 2020 yılının ilk 8 ayında medikal firmalarının üçte biri kepenk kapatmış. Henüz iflas etmemiş firmaların da önemli bir kısmı adeta uzatmaları oynuyor, birikimlerini kullanarak ayakta kalmaya çalışıyor.” uyarısında bulundu.

KONUYU GÜNDEME GETİRMEMİZ BÜYÜK TAKTİR TOPLADI
Geçen hafta medikalcilerin sorununu gündeme getirdiklerini ve sektörün sesini duyurdukları için büyük taktir aldıklarını ifade eden Serbes, “Sektörden çok olumlu tepkiler aldık. ‘Sesimizi sadece siz duyuruyorsunuz’ dediler. Çok teşekkür ettiler. Bu bizim görevimiz. Nerede bir haksızlığa uğrayan varsa biz onların yanında olur, sesini duyururuz. Medikal sektör ne yapıyor? istihdam yaratıyor, vergi veriyor, üretim ekonomisine katkı sağlıyor. İhracat yaparak cari dengeye katkı sağlıyor. İnsan sağlığına, sağlık sektörüne fayda sağlıyor. Sağlık gibi stratejik bir konuda dışa bağımlılığı azaltıyor. Medikal sektör devlete çok yönlü büyük hizmet veriyor. Bu hayati öneme sahip olan sektör kaybedilmemeli, aksine desteklenmeli.“ diye konuştu.

BÜTÜN KURALLARI DEVLET BELİRLİYOR
Devletin medikalcilerden, çeşitli mevzuat ile belirlediği standartlarda, zamanında, modern sağlık ürünlerini, hastane teslim şartlarında satın aldığını, teknik eleman desteğini de yine firmadan sağladığını dile getiren Serbes, “Çoğu zaman monopole varan tek , en büyük alıcı olarak fiyatları ve ödeme şartlarını kendisi belirliyor. 2020 senesinde 12 ayı bulan ödemeleri kendi insiyatifiyle, tarih vermeksizin erteleyebiliyor. Üretim, personel, satış gibi tüm vergilerini de zamanında alıyor, kaynağında kesiyor. Malzemenin kullanıldığı hastadan alınması gereken ödeme, yapılması gereken kesinti var ise hiç beklemeden yapıyor. Ama devlet borcunu ödemeye gelince medikalcilerin tabiriyle ‘cebine akrep dolduruyor’.” şeklinde konuştu.

SADECE ALACAKLARINI İSTİYORLAR
Medikal malzeme ve tıbbi cihaz üreten firmaların sadece alacaklarını istediğinin altını çizen Serbes, aksi halde sektörün yandaş birkaç firma hariç ayakta kalamayacağına işaret etti. Bunun da Türkiye için çok büyük ve çok yönlü bir kayıp olacağını ifade eden Serbes, şunları kaydetti: “ Çok basit bir ticaret kuralı; aldığın malzemenin parasını zamanında ödemek. Firmalar sadece bunu istiyor. Eğer bu yapılmazsa firmalar bir bir kapanacak ve Türkiye bu ürünleri daha pahalı olarak yurtdışından temin etmeye mecbur kalacak. Ayrıca işsizler ordusuna binlerce nitelikli işsizler daha katılmış olacak. Gerçekten çok acı. Devlet isterse bu firmalara ödemelerini hemen yapabilir. Devlet bu sektörün sesini çok geç olmadan duymalı ve firmalara ödemeleri yapılmalıdır.”

Editör: Haber Merkezi