Sakarya Kahveciler Odası Başkanı Mehmet Altay ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Bağımsız Siyasetçi Ender Serbes’i çalışma ofisinde ziyaret etti. Ender Serbes, yaptığı açıklamada, ziyarette kahveci esnafının içinde bulunduğu sıkıntılar ve çözüm önerileri hakkında konuştuklarını belirterek, kahveci esnafının bitme noktasında olduğunu kaydetti.

SALGINDAN EN ÇOK ETKİLENEN KAHVECİ ESNAFI
Sakarya’da, yaklaşık 420’si çay ocağı olmak üzere toplam 1.170 kahveci esnafı bulunduğunu ifade eden Serbes, salgının en çok etkilediği sektörün belki en başında, kahveci esnafının geldiğini vurguladı. Serbes, “Sakarya’da yaklaşık 1 yıldan bu yana kahvehaneler kapalı. Kiralarını ödeyemez duruma gelmişler. Borçları birikmiş. Durum o kadar kötü ki; bazı kahveci esnafı evine ekmek bile götüremez olmuş. Çoluk çocuğu aç kalan kahveci esnafı ve aileleri çaresizlik içinde. Evine ekmek almak için 50 lira borç istemek zorunda kalan esnaf var. Oda başkanımız Mehmet Altay’ın deyimiyle; ‘Kahveci esnafının durumu içler acısı.’ “ diye konuştu.

İCRALIK OLDULAR
Zaten salgında kapalı olmaları sebebiyle iş yapamayan kahveci esnafının, bir de futbol maçlarını naklen yayın hakkını alan yayıncı kuruluşla başlarının dertte olduğunu vurgulayan Serbes, bir çok kahveci esnafın bu kuruluşla icralık olduğu bilgisini verdi. Serbes, “Konum ve metre kare ölçülerine göre kahvehaneler yıllık 10 bin ile 22 bin lira arasında bu yayıncı kuruluşla sözleşme imzalamış. Ancak kahvehanelerin kapalı olması sebebiyle esnaflar abone bedelini ödeyememiş. Dolayısıyla çok sayıda kahveci esnafı icralık olmuş. Kahveci esnafı müşterilerine izlettiremediği maçların neden parasını ödemek zorunda kaldıklarını anlayamıyor. Esnaf, yayıncı kuruluş yetkililerine ulaşıp dertlerini anlatmak istiyor. Kahveci esnafı yayın kuruluşundan pandemi sürecinde yaşadıkları mağduriyetin giderilmesini istiyor.” şeklinde konuştu.

GERİ ÖDEMESİZ DESTEK BEKLİYORLAR
Serbes, salgın sebebiyle geçen sene bütün esnaflara olduğu gibi kahveci esnafına da 25 bin lira kredi verildiğini, bunun yanında Sakarya’da bazı belediyelerin de su desteğinde bulunduğunu hatırlatarak, açıklamasını şöyle sürdürdü: “1.170 esnaftan başvuran 600’ü su desteği alabildi. Esnafın dükkan kirası, evi olmayanların ev kirası, aile geçimi derken verilen destekler birkaç ayda tükendi. Çünkü bu işletmeler 1 yıldan beri kapalı olduğu için para kazanamıyor. Bu gün esnaf, kahvehane başına yaklaşık 100 bin lira içerde olduklarını belirtiyorlar. Kahveci esnafı acilen geri ödemesiz hibe desteği yada uzun vadeye yayılan faizsiz kredi istiyor. Çünkü şu an için ödemeye güçleri yok.”

BU RAMAZANDA AÇIK OLMAZSAK BİTERİZ
Kahveci esnafının tedbirlere riayet edecekleri sözünü vererek, kahvehanelerin hemen açılmasını talep ettiklerini vurgulayan Serbes, esnafın bu konudaki isteklerini şöyle özetledi: “Salonlarda binlerce insanın katıldığı ‘lebalep’ kongreler yapılıyorsa, ya da mağazalar açıksa, kahveci esnafı da kurallara riayet ederek işletmesini açmak istiyor. Özellikle, önümüzdeki Ramazan ayında da kapalı kaldıkları taktirde tamamen biteceklerini vurguluyorlar. Kahvehanelerin meslek kuruluşu olmasının önündeki engelin kaldırılarak KOBİ desteği alma hakkı kazanmayı istiyorlar. Var olmalarına rağmen artık görmezden gelinmek istemediklerini belirtiyorlar. Koronavirüs haritasına göre Sakarya kırmızıdan turuncuya döndü. Buna rağmen yasaklar şehrimizde halen devam ediyor. Bu büyük bir haksızlıktır. Hakkı yenen Sakarya’mızı savunması gerekenlerin sessiz sessiz beklemeleri de hem çok ayıp ve hemde şehrimiz adına büyük bir hayal kırıklığıdır. Eğer böylesi zor zamanlarda Sakarya’nın, Sakarya’lının yanında olmayacaklarsa soruyorum ne zaman? ”

Editör: Haber Merkezi