Bağımsız Siyasetçi Ender Serbes, Akyazı İlçesi Gebeş Mahallesi’nin ulaşım, çevre ve altyapı gibi önemli sorunları olduğunu belirterek, bu sorunların ivedilikle çözülmesinin beklendiğini söyledi.

KAVŞAKTA SİNYALİZASYON YOK
Ender Serbes, Akyazı İlçesi Gebeş Mahalle Muhtarı İlker Biçen ile bir araya gelerek mahallenin sorunlarını ve çözüm önerilerini konuştuklarını kaydetti. Serbes, yaptığı açıklamada, D-100 Karayolu Gebeş kavşağında, sinyalizasyon sistemi olmaması sebebiyle ölümlü ve yaralamalı trafik kazaları meydana geldiğini vurguladı. Gebeş’in en önemli ve hayati sorunlarından birinin bu kavşak sorunu olduğunu ifade eden Serbes, “D-100 Karayolu mahallenin tam ortasından geçiyor. İnsanlar bağlarına, bahçelerine, işlerine gitmek için bu yolu kullanıyorlar. Kavşakta sinyalizasyon sistemi yok. Bu tehlikeli kavşakta çok sık ve üzücü kazalar meydana geliyor. Büyük acılar yaşanıyor. Daha önce gündeme getirdiğimiz Büyükesence Kavşağı gibi bu kavşakta halk arasında ‘ölüm kavşağı’ olarak adlandırılıyor. Mahalle sakinleri ilgili kurumlara sinyalizasyon yapılması için başvurmuşlar. Karayollarından gerekli onayları alan projenin uygulanması için sadece Sakarya Büyükşehir Belediyesi‘nin devreye girmesi gerekiyor. Ölümlü kazalar yaşanan böylesi bir kavşağa sinyalizasyon sistemi yapmak bu kadar zor mu? Daha kaç kişinin ölmesi, sakat kalması ve maddi kayıplar yaşaması gerekiyor.” diye konuştu.
SU KAYNAKLARIMIZI KORUMALIYIZ
Gebeş halkının Mudurnu Deresi kirliliğinden yoğun olarak şikayet ettiğini anlatan Serbes, derenin pis kokusunun dayanılmaz boyutlara ulaştığına dikkat çekti. Serbes, “Yerleşim birimlerine çok yakın olan dere o kadar pis akıyor ki; insan yanına yaklaşamıyor. Çevresindeki fabrikaların kimyasal atıkları dereyi zehirliyor. Bölge halkı derenin kimyasal atıklar sebebiyle renginin değiştiğini ifade ediyorlar. Ancak ne yazık ki derenin kirliliğinin önüne geçmek için somut ve kalıcı bir adım atılamıyor. Zaman zaman fabrikalara kesilen cezalar hiç caydırıcı olmuyor. Dere büyük bir hızla kirletilmeye devam ediliyor. Bu tabloya keşke, Büyükşehir Belediyemiz ve ilgili kurumlar duyarsız kalmasa. Gereken ve caydırıcı önlemler alınarak Mudurnu Deresi’nin kirliliğinin önüne geçilebilse. Ne yazık ki, su kaynaklarımızı ve çevremizi ciddiyetle koruyamıyoruz. Bu zulme göz yumulması çok üzücü bir durum. Bu kaynakları bir daha bulamayız. Daha fazla doğanın tahrip edilmesine, su kaynaklarımızın kirletilmesine izin vermeyelim.” çağrısında bulundu.
YAKACAK YARDIMI TALEBİ
Büyükşehir Yasası öncesi Gebeş’in Orman köy vasfında olduğunu, yasadan sonra mahalleye çevrildiği bilgisini veren Serbes, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Yasadan önce Gebeş halkına ormandan yakacak odun veriliyordu. Şimdi bu verilmiyor. Kışlık yakacak hakları ellerinden alınmış. En azından daha önce orman köy vasfında olan köylere yakacak yardımı yapabilir. Geçmişte orman emsal tüm köylerin de böyle bir beklentileri var. Ayrıca Gebeş mahallemizin sokaklarında hız kurallarını ihlal eden sürücülerin mecbur yavaşlamasını gerektirecek bazı tümsek talebleri var. Bu talepte karşılanmalı. İnsan hayatından hiçbir şey önemli değil. Ben de bir sürücü olarak tümseğe karşıyım ama kimi sürücüler her türlü tabela ve ikazlara rağmen maalesef aşırı hız ve dikkatsiz araç kullanıyorlar. Tehlikeli kavşak ve yollara bu sebeple tümsek ihtiyacı olan tüm muhtarlarımızın talepleri ciddiyetle değerlendirilmelidir.”
SORUNLAR BENZER
Ender Serbes, Gebeş Mahallesi’nin yaşadığı sıkıntıların benzerlerinin neredeyse tüm mahallelerde yaşandığının altını çizerek, mahalle muhtarlarının ve sakinlerinin taleplerini ivedilikle yerine getirilmesi gerektiğini vurguladı. Serbes, “Mahallelerin sorunları, aşağı yukarı aynı. Altyapı, üstyapı, ulaşım, çevre sorunları, sinyalizasyon gibi konularda talep geldiğinde Sakarya Büyükşehir Belediyemiz elindeki tüm imkanları seferber ederek, öncelik sırasına göre bu talepleri hızlıca karşılaması gerekir. Halkımızın beklentisi bu yönde. Bu haklı talepler zaman kaybedilmeden yerine getirilmeli.” şeklinde açıklamasını tamamladı.

Editör: Haber Merkezi