Bağımsız Siyasetçi Ender Serbes, gıdada fahiş fiyat artışı ve gerçek enflasyonun açıklanmamasının hazır yemek sektöründe faaliyet gösteren firmaları iflasa sürüklediğini söyledi.

YILLIK SÖZLEŞME İLE ÇALIŞIYORLAR
Sektör temsilcileriyle bir araya gelen sorunlarını yerinde dinleyen Ender Serbes, yaptığı açıklamada, fabrikalara, işyerlerine yıllık sözleşmelerle çalışan yemek firmalarının özellikle gıdada yaşanan fahiş fiyat artışı ile çok zor durumda kaldıklarını belirtti. Kuru gıda, sebze ve meyve fiyatlarının sürekli artmasının yemek firmalarının ayakta kalmasını zorlaştırdığını vurgulayan Serbes, “Yemek firmaları, işletmelerle yıllık sözleşme ile çalışıyorlar. Dolayısıyla artan fahiş gıda fiyatı sebebiyle maliyetleri sürekli artıyor. Neredeyse her gün zamlanan yağ ve temel gıda maddeleri yemek firmalarını çaresiz durumda bırakmış. Yıllık sözleşme ile çalıştıkları için artan gıda fiyatlarını müşterilerine de yansıtamıyor. Kar marjları neredeyse sıfıra düşmüş. Maliyetin altında fiyatla çalışmak zorunda kalmışlar. Yemek firmaları çok zor durumdalar.” diye konuştu.


GERÇEK ENFLASAYONUN AÇIKLANMAMASI ZORA SOKUYOR
Serbes, resmi enflasyon açıklamalarının gerçeği yansıtmaması, gerçek enflasyonun açıklanandan çok daha yüksek olmasının da yemek firmalarını olumsuz yönde etkilediğine dikkat çekti. “Bazı gıda maddelerine bir yılda neredeyse yüzde 50’yi aşan bazı ürünlerde ise yüzde 100 bulan artışlar yaşanıyor.” diyen Serbes açıklamasını şöyle sürdürdü: “ Ancak ne yazık ki ülkemizde son yıllarda enflasyon doğru şekilde hesaplanmıyor. Sokağın, pazarın enflasyonu ile açıklanan enflasyon arasında uçurum var. TÜİK Ağustos ayı yıllık enflasyon oranını yüzde 19,25 olarak açıkladı. Oysa gıda artışlarına baktığımızda gerçek enflasyon çok daha yüksek. Yemek firmaları da açıklanan resmi enflasyon rakamları çok düşük kaldığı için gıdadaki fahiş fiyat artışlarını fiyatlarına yansıtamıyor. Gerçek enflasyonun açıklanmaması bir çok sektörde olduğu gibi yemek sektörünü de iflasa sürüklüyor. Enflasyonun doğru bir şekilde hesaplanması bu bakımdan hayati önem taşıyor.”
FATURALAR DA BELLERİNİ BÜKÜYOR
Gıdada fahiş fiyatın artmasının yanında elektrik, su doğalgaz ve akaryakıta yapılan büyük zamlarda bir çok sektörde olduğu gibi zaten çok zor durumda olan yemek sektörünün de maliyetini arttırdığına işaret eden Serbes, “Yemek sektörünün en önemli giderlerinden birisi de faturalar. Özellikle elektrik ve doğalgaza yapılan zamlar yemek sanayicilerinin belini daha da bükmüş. Bu sektörün sürekli soğutma sistemleri çalışıyor. Yemekler doğalgazda pişiriliyor. Hem gıda fiyatlarındaki artış, hem de şişirilmiş elektrik ve doğalgaz faturaları sebebiyle bu sektör ayakta kalamaz hale gelmiş durumda.” şeklinde konuştu.
BİRER BİRER İFLAS EDİYORLAR
Pandeminin getirdiği olumsuz koşullar, gerçek enflasyon rakamların açıklanması, gıda fiyatlarında ve faturalarda artan fahiş fiyatlar sebebiyle yemek firmalarında birer birer iflasların başladığını anlatan Serbes, “Yanlış uygulamalar sebebiyle bu sektör göz göre göre iflasa sürükleniyor. Yemek firmaları artık çok önemli bir hale geldi. Öğrenci yurtları, fabrikalar, işyerleri gibi çok geniş bir yelpazede hizmet veriyorlar. En önemlisi insanların karnını doyuruyorlar. Çalışanlar, öğrenciler için kaliteli, sağlıklı ve doyurucu bir öğle yemeği çok önemli. İyi beslenme sağlıklı toplum içinde hayati önem taşıyor. Bu sebeple yemek firmalarının sorunları çözülmeli ve destek olunmalı.” çağrısında bulundu.
İŞSİZLİK DAHA DA ARTACAK
Pandemi tedbirleri sebebiyle üniversitelerin, özel okulların ve evden çalışmaya geçen sektörler sebebiyle zaten işleri iyi gitmeyen yemek fabrikaların kapanmasıyla işsizliğin daha da artacağı uyarısında bulunan Serbes, açıklamasını şöyle tamamladı: “Ülkemizde irili ufaklı binlerce yemek yapan firmalar var. Burada yine binlerce insan çalışıyor. İflasların başlamasıyla yemek firmalarında çalışan insanlarda işsiz kalacak. İşsiz ordusu daha da büyüyecek. Çünkü yemek firmalarının içinde bulunduğu durum artık sürdürülebilir değil. Birer birer kapılarına kilit vurmak zorunda kalacaklar. Bu da binlerce insanın işsiz kalması anlamına geliyor. Zaman kaybedilmeden bu sektöre destek olunmalı ve iflaslar yaşanmaması için gerekli tedbirlerin alınması gerekir.”

Editör: Haber Merkezi