AK Parti Hendek İlçe Başkanı Ali Kemal Sofu, “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi” konulu basın açıklaması yaptı. İlçe Başkanı Sofu açıklamasına, “Hayata geçirilmesi hedeflenen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi bize özgü, Türkiye’nin dinamikleri ve tarihsel birikimiyle uyumlu, Ak Parti ve MHP'nin mutabakatıyla hazırlanmış ortak bir tasavvurun ürünüdür” ifadeleriyle başladı.

“ANAYASA YAPMAK MİLLETE AİT HAK”

Sofu yazılı açıklamasında, “Dünyada anayasalar, devleti hukukla sınırlamak için toplum tarafından hazırlanan metinlerdir.  Ülkemizde ise Anayasalar vesayetçi zihniyetler tarafından toplumu hizaya sokmak için hazırlanmış metinler olmuştur. Milletimiz bu zamana kadar bir Anayasa yazamamış olsa da Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi olarak tanımlanan modelle anayasada en anlamlı değişikliği yapacaktır.”

 “TÜRKİYE'NİN REJİM SORUNU YOK”

Sofu açıklamasında Türkiye’nin rejim sorunu olmadığına vurgu yaparak, “Türkiye'nin rejimi 1923’te belirlenmiştir. Cumhuriyet, milletimizin en kıymetli kazanımıdır. Türkiye'nin rejimi demokratik bir cumhuriyettir. ‘Anayasa değişikliği ile rejim değiştiriliyor’ söylemi tamamen kandırmaca ve milletimizin kafasını karıştırmaya yönelik bir çalışmadır. Yapılan düzenleme Türkiye Cumhuriyeti devletinin rejimi ile ilgili değil, hükümet modeli ile ilgilidir.”

İKİ BAŞLILIK SONA ERDİRİLECEK

Sofu şöyle devam etti; “Anayasa değişikliğinin en önemli özelliği, yürütmeyi iki başlı olmaktan kurtarmaktır. Bu değişiklikle yürütme yetkisi halkoyu ile seçilen cumhurbaşkanına ait olacaktır. Cumhurbaşkanı bu yetkilerini yardımcıları ve parlamento üyeleri olmayanlardan atayacağı bakanlar ile kullanacaktır. Yasama yetkisi Meclis’te olacaktır. Yasama ve yürütme tamamen ayrılacaktır.”

 “DİREKSİYONDA İKİ ŞOFÖR”

Sofu, “Mevcut sistemde halkın seçtiği ve yürütme yetkileri olan cumhurbaşkanı ile yürütmenin başında bulunan başbakan adeta bir arabanın direksiyonundaki iki şoför gibidir. Farklı siyasi görüşte oldukları ya da aralarında uyumsuzluk olduğu takdirde o arabanın devrilmesi mukadderdir. Bu durumun tek çözümü cumhurbaşkanlığı hükümet sistemidir.”

GÜÇLÜ BİR PARLEMENTO

“Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde,  parlamento daha güçlüdür. Cumhurbaşkanı Parlamentonun koyduğu kanunlarla görev yapabilir. Parlamentonun onaylayacağı bütçe ile hizmet eder, seçimle gelip seçimle gider, en fazla 5+5 olarak 2 dönem görev yapar. Cumhurbaşkanlığı kararnameleri meclis kanunlarıyla hükümsüz hale gelecek, üstünlük mecliste olacaktır.”

YARGI BAĞIMSIZLIĞI

“Öncelikle yargı bağımsızlığı ilkelerine tarafsızlığı da eklenerek, yargının tarafsızlığına güçlü bir vurgu yapılmaktadır. HSYK, HSK’ya dönüştürülmüş, üye sayısı 22'den 13'e düşürülmüştür.  Adalet Bakanı ve müsteşarın üye olacağı HSK'ya cumhurbaşkanı 4 üye TBMM 7 üye seçecektir. Anayasa Mahkemelerindeki asker kökenli üyeler de çıkarılarak, AYM üye sayısı 15'e düşürülmüştür. Mevcut durumda vatana ihanet dışında sorgulanamayan cumhurbaşkanı,  yeni sistem onaylandığı takdirde tüm icraatlarından dolayı hesap sorulabilir olacaktır.  Yeni sistemde yargılamaya kapalı alan, kişi ve konu bırakılmamıştır. Hesap sorulamayan hiç bir yetkili söz konusu değildir.

“DEMOKRASİMİZİ GÜÇLENDİRELİM”

 Türkiye Cumhuriyeti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür.  Üniter yapımızı koruyarak, dünyadaki uygulamalardan ve köklü devlet geleneğimizi dikkate alarak formüle edilen cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi, milletimiz uygun bulursa evet diyerek onaylayacaktır. Bu değişikliği kişi ve partilere göre değil, Türkiye’nin ilerlemesine ve çocuklarımızın geleceğini düşünerek daha geniş bir yaklaşımla değerlendirmeliyiz. Evet diyerek ülkemizin gelecekte yaşayabileceği muhtemel kriz tehlikeleri ortadan kaldıralım.   Cumhuriyetimizi ve demokrasimizi güçlendirelim” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi