İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sakarya Milletvekili Ümit Dikbayır, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan tarafından yazılı olarak yanıtlandırılması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına soru önergesi sundu. Kabinede olan değişikliklerin ardından görev süresi yetmediğinden Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın görevden alınıp yerine yeni gelen Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un soru önergesine cevap vermesi bekleniyor.

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sakarya Milletvekili Ümit Dikbayır'ın sunmuş olduğu soru önergesinde, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan tarafından Anayasanın 98. ve TBMM İçtüzüğünün 99. maddeleri gereğince yazılı olarak yanıtlanmasını istedi.

Sınırı olmayan ürünler

Dikbayır: ''Türkiye genelinde her gün sayıları hızla ve kontrolsüz bir biçimde artan marka zincir marketler küçük esnaf ve zanaatkarlara ekonomik açıdan büyük zararlar vermektedir. Bu Market zincirlerinin geniş ürün yelpazesi ile ürün ayrımı gözetmeksizin satış yapması bakkal ve küçük marketleri bitirme noktasına getirmiştir. Bu marketlerde beyaz eşya, züccaciye, çiçek ve oyuncak gibi sınırı olmayan ürünler satılmaktadır. Bu nedenle küçük ve orta ölçekli işletmeler büyük zarara uğramaktadır '' diye ifade etti.

''Ortada büyük bir haksız rekabet bulunmaktadır''

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sakarya Milletvekili Ümit Dikbayır: ''Özellikle pandemi döneminde ekonomik zarar, bu orta ve küçük ölçekli işletmeler için daha yüksek rakamlara ulaşmıştır. Ortada büyük bir haksız rekabet bulunmaktadır. Bu market zincirleri alanlarının sadece gıda ve temizlik ile sınırlandırılması gerekmektedir.

Buna göre

1- Marka market zincirlerinin kurulması ve ürün çeşitliliğinin belirlenmesi ile ilgili herhangi bir yasal mevzuat var mıdır?

2- Küçük ve orta ölçekli İşletmeleri korumak amacıyla market zincirlerinin ürün yelpazesini kısıtlayıcı bir önlem almayı düşünüyor musunuz?

3- Zincir marketlere ne sıklıkla denetim yapılmaktadır?

4- Gıda fiyatlarında çok yüksek artışlar söz konusudur. Bu zincir marketler piyasayı da belirleme noktasına gelmiştir. Gıda fiyatlarındaki artış azalış gibi nedenlerle bu marketlere yazılan ceza var mıdır?

5- Zincir marketler nedeniyle kapanan orta ve küçük ölçekli işletme sayısı ülke genelinde nedir? Bu sayı Sakarya ili için nedir?

6- Orta ve küçük ölçekli işletmelerin bu zincir marketlerden korunması için ne yapılacaktır? Tarafınıza zincir marketler ile ilgili yapılan şikayet vb. olmuş mudur? Olmuşsa eğer verilen yanıt ve/veya yapılan işlem nedir?'' diye belirti.

Editör: Haber Merkezi