İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sakarya Milletvekili Ümit Dikbayır, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada ihracat yaptığı için adeta cezalandırılan ve yıllardır hak ettiği milyonlarca lira gelirden mahrum bırakılan Sakarya'nın uğradığı haksızlığı dile getirdi.

''SAKARYALI VEKİLLERİN HİÇBİRİ OYLAMAYA KATILMADI''
Verilen önerge ve İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sakarya Milletvekili Ümit Dikbayır'ın konuşmasının ardından Ak Parti grubu önergenin haklılığını kabul edip red oyu verdi. MHP grubunun ise konu ile ilgili söz bile almaması dikkat çekti. Dikbayır'ın destek talebi Sakarya Milletvekilleri tarafından da kabul görmedi. Ali İhsan Yavuz, Recep Uncuoğlu, Kenan Sofuoğlu, Çiğdem Erdoğan Atabek, Levent bülbül ve Engin Özkoç'un oylamaya katılmaması ise dikkat çekti. Sakarya'ya çok büyük fayda sağlayacak bir meselede sessiz kalan Sakarya Milletvekillerinin konu ile ilgili yapacağı açıklama merakla bekleniyor.

DESTEK TALEP ETTİ
Dikbayır TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada: ''Bugün, evladı olmaktan gurur duyduğum Sakarya'mızın kanayan bir yarasına işaret etmek için huzurunuzdayım. Sakarya Büyükşehir Belediyesi ve 16 ilçe belediyemizin imkanları üzerinden, daha doğrusu imkansızlıkları üzerinden, Sakaryalıların uğradığı bir haksızlığı konuşalım. Yıllardır yaşanan bu sorunu istişare etmek üzere hazırladığım araştırma önergesi için de siz değerli milletvekillerinin desteğini talep edeceğim'' dedi.

''ÜRETTİKLERİ VERGİ ÜZERİNDEN PAY ALIYOR''
TBMM'de yapılan Genel Kurul toplantısında, AKP, MHP ve CHP gruplarının destek vermemesi ve Sakarya'yı ve Sakaryalı olan herkesi ilgilendiren bir konuda Sakarya milletvekillerinin oylamaya katılmaması büyük dikkat çekti. Dikbayır, konuşmasının devamında: ''Belediyeler, vatandaşımızın doğrudan hizmet aldığı en önemli kurumlar. Bu hizmetlerin gerçekleşebilmesi için, belediyelerimizin kendi gelirleri dışında, asıl ve önemli kalem, bütçeden aldıkları, alacakları pay. Bu pay nasıl belirleniyor? İl ve ilçe belediyeleri, merkezi bütçeden, nüfuslarına, yüzölçümlerine ve en önemlisi de ürettikleri vergi üzerinden pay alıyor'' diye belirtti.

''SAKARYA’NIN VE SAKARYALININ GÜNAHI NE?''
Dikbayır: ''Sakarya, Türkiye’nin en çok ihracat yapan illeri sıralamasında, bazı yıllar 7’inci, bazı yıllarsa 8’inci sırada yer alıyor. Türkiye'mize en çok döviz kazandıran illerden biri olan Sakarya, bu başarısından dolayı, bir anlamda cezalandırılıyor. Çünkü; Sakarya’daki firmaların, yaptıkları ihracattan doğan Katma Değer Vergisi’nin iadesi, belediyelerimizin bütçesinden kesiliyor. Oysa zor değil, ilgili kanun maddesine konulacak tek bir cümleyle bu sorun ortadan kalkar. 30 Büyükşehir Belediyesi arasında, bütçeden aldığı payla, ancak 27’inci, bazen 28’inci, hatta 30’uncu sırada yer alıyor. Diğer Büyükşehir Belediyelerimiz neden daha fazla pay alıyor demiyorum. Bu kadar üreten, ülkesine bu kadar kazandıran Sakarya’nın ve Sakaryalının günahı ne? İhracatta 7’inci 8’inci sırada yer alan Sakarya, 2018 yılında kişi başına 202 lira pay almış. 2018’de Türkiye ortalaması ne biliyor musunuz? 503 lira. Keza, 2019 yılında, büyükşehirlerimizin, merkezi bütçeden aldıkları payın ortalaması, kişi başına 535 lirayken, Sakarya’nın aldığı pay 210 lira. 2020 yılında da Türkiye ortalaması 665 lirayken, Sakarya’nın payına düşen, kişi başına 288 lira'' diye ifade etti.

''VATANDAŞLARIMIZ BETON TABUTLARDAN KURTULURDU''
Dikbayır: ''Sakarya'mız, merkezi bütçeden her yıl 300 milyon lira daha az pay alıyor. Sakarya Büyükşehir Belediyesi ve 16 ilçe belediyemiz, merkezi bütçeden hakkını alabilse; 195 milyon lira olan Akçay Barajı’ndan her yıl bir tane daha yapılabilirdi. Sakarya da ulaşıma çağ atlatacağı iddia edilen ve 30 milyon liraya mal olan SGK köprülü kavşağından, 10 tane daha yapılabilirdi. Karaman-Korucuk toplu konutlarıyla, merkeze raylı taşıma sistemi, 3 yıl içinde yapılıp, Sakaryalının hizmetine sunulabilirdi. Sakarya, bütçeden hak ettiği payı alabilseydi, kentimizi, daha önce hiç tanışmadığı metro ile buluşturabilirdik. Böylece Sakarya’nın trafiğine de nefes aldırabilirdik. Belki de en önemlisi, 1999 depreminde hasar almış ve içlerinde 60 bine yakın vatandaşımızın yaşadığı binalarımız, 5 yıl içinde yıkılıp, yenileri inşa edilebilirdi. Vatandaşlarımız da bu beton tabutlardan kurtulurdu' 'dedi.

''SAKARYA’DA, KAPI KAPI, SOKAK SOKAK GEZİP ŞİKÂYET EDECEĞİM''
TBMM'de yapılan Genel Kurul toplantısında oylamaya katılmayan AKP, MHP ve CHP Sakarya Milletvekillerinden destek isteyen İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sakarya Milletvekili Ümit Dikbayır, Sakaryalı hemşerilerine Meclis kürsüsünden seslenerek söz verdi. Dikbayır: ''Bu önergeye destek verin. Oturup istişare edelim, Sakaryalının hakkını teslim edelim. İktidarın, ancak şiirlerde hatırladığı Sakarya’ya artık sırtını değil, yüzünü dönmesini talep ediyorum. Sakarya yüce meclise her partiden 7 milletvekili gönderdi. Tüm vekillerin, hakkınızın teslimi için verdiğim önergeye ne oy verdiklerini takip edeceğim. Sakarya için gereğini yapanları, sizlerle birlikte alkışlayacağım. Ancak yapmayanları da bizzat Sakarya’da, kapı kapı, sokak sokak, kahvede yolda, işyerlerinde, vatandaşlarımıza şikâyet edeceğim'' diye belirtti.

Editör: Haber Merkezi