Her an deprem olacakmış gibi hazırlığımızı yapmak zorunda olduğumuzu söyleyen Tever, “Yapılaşma, kentsel dönüşüm ve mevcut binaların dönüşümü konusunda başta vatandaşlarımız olmak üzere yerel yöneticilerimize büyük işler düşüyor. Depremi unutmamak ve hazır halde bir şehir olmak için çalışmalarımızı güç birliği içerisinde sürdürmeliyiz” dedi.

----

KONGRELER DÜĞÜN GÜNÜMÜZ

İlçelerde kongre süreci tamamlandı. Bu süreçte en fazla çok adaylı Hendek ve Erenler kongreleri konuşuldu. Genel Merkez Hendek için aday açıklamazken, Erenler için açıkladı ve açıkladığı aday en az oyu aldı. Genel manada kongre sürecini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Kongreler, AK Parti’nin kendilerini tanımladığı ve tazelediği kurullardır, bizim için düğün günlerimizdir. Siyasi partilerin öncelikle kendilerini gözden geçirdikleri, bir durum muhasebesi yaptıkları, kim olduklarını hatırladıkları önemli süreçlerdir. Delege seçimleriyle başlayan 7. Olağan Kongre sürecimizi, 16 ilçemizde başarılı bir şekilde tamamladık. Bir yandan da Kadın Kolları ve Gençlik Kolları kongre süreçlerimizi tüm hızıyla devam ettiriyoruz. Kongre takvimi gereği tüm çalışmalarımızı Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın da hassaslıkla üzerinde durduğu konuları dikkate alarak büyük bir titizlikle ve büyük bir heyecanla gerçekleştirdik. 7. Olağan Kongre sürecimizi düğün günümüze ve bayram havasına çeviren tüm teşkilat mensuplarımıza öncelikle gönülden teşekkür ediyorum. Kongrelerimizin sonuçları itibariyle ilçelerimize, ilimize ve partimize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Birlik, beraberlik ve kardeşliğimizin simgesi olan kongrelerimizi ilçelerimizde sorunsuz ve güzel bir şekilde gerçekleştirerek tamamladık. İlçelerimizde yaptığımız kongrelerimiz, Genel Merkezimizin bilgisi ve onayı dâhilinde gerçekleşmiştir. Her kongremiz; parti tüzüğümüze, yönetmeliğe ve siyasi partiler yasasına uygun bir şekilde yapılmıştır. Kongre; Divan Başkanımızca yapılan değerlendirmeler neticesinde, her şeyiyle usule uygun bir şekilde gerçekleşmiş ve neticelenmiştir. Hendek ve Erenler ilçelerimizde divan başkanımız, çok adaylı kongreyi uygun görmüş ve gerçekleştirmiştir. Bu konuyla ilgili herhangi sorun veya gölge yoktur. İlçe Başkanlarımız; seçim kurulundan mazbatalarını alarak görevlerine başlamıştır. Hayırlı olsun.

----

CUMHURBAŞKANI GELECEK
İl Kongresi ne zaman yapılacak? Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da kongreye katılacak mı?

Süreç kapsamında İl kongremizi de bu yılsonu itibariyle gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız, tüm büyükşehir il kongrelerine katılmayı istiyor ve programında var, inşallah kendilerini Sakarya’mızda en güzel şekilde ağırlayıp hasret gidereceğiz. Şu anda tarih konusunda netleşmiş bir durum yok. Tarih netleştikten sonra bizlerde İl Kongremiz için hazırlıklarımıza hız vereceğiz.

YÖNETİM LİSTESİ HAZIRLANIYOR
Kongrede yeniden aday olacak mısınız?

Cumhurbaşkanımız ve Genel Başkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın tensipleriyle şu anda AK Parti Sakarya İl Başkanı olarak görevdeyiz ve çalışmalarımızı gayretle sürdürüyoruz. Şehrimiz için; Genel Başkan Yardımcımız, Milletvekillerimiz, Büyükşehir Belediye Başkanımız, İlçe Başkanlarımız, İlçe Belediye Başkanlarımızla uyumlu ve koordineli bir biçimde çalışıyoruz. Genel Başkan Yardımcımız, Teşkilat Başkanımız yeni dönemde hazırlıklarımızı, yönetim listemizi yapmamız konusunda listeni hazırla talimatını bizlere vermiştir. Biz de an itibariyle gerekli çalışmalara start vermiş durumdayız. Rabbim çıktığımız bu yolda bizleri mahcup etmesin.

----

İL’DE ÇOK ADAYLI KONGRE OLMAZ
Bazı isimler il başkan adayı olacağını açıklıyor. İl kongresinin çok adayla yapılma ihtimali var mı?

Her kongre dönemi öncesi olabilecek, konuşulacak ve söylenecek dedikodular bunlar. İnanın hiç bunları takip edecek ve konuşacak vaktimiz olmuyor. İl Kongrelerinde çok adaylı bir kongre söz konusu değil. Sayın Cumhurbaşkanımız ve Teşkilat Başkanlığımız her il için detaylı çalışmasını yapıyor ve kiminle çalışılacaksa kendisine tebliğ ediyor. Genel Merkezin işleyişi ve çalışması bu şekilde ilerliyor.

SAĞLIKTA SIÇRAMA YILI
Erenler’e yapılması planlanan 250 yataklı Acil Durum Hastanesi için gereken 100 milyon TL toplanabildi mi peki?

Sakarya’mız için sağlık alanında yaptığımız çalışmaları kararlılıkla ve gayretle sürdürmeye devam ediyoruz. Her toplantıda ve buluşmada ifade ettiğimiz bir sözümüz vardı, ‘2020 yılı Sakarya’nın sağlıkta sıçrama yılı olacak diye’ Allah’a hamdolsun ki bu kapsamda Kadın Doğum Hastanesi ve Ferizli İlçe Devlet Hastanesi bu yıl içerisinde devreye alınarak, gerekli sağlık personelinin de ataması yapılarak hizmete girdi. Bu yılsonuna kadar tamamlanması planlanan Pamukova İlçe Devlet Hastanesi ve Toyota Acil Yardım Hastanesi’nin de bir an evvel hizmete girmesi için çalışmalar son sürat devam ediyor. Bu denli gelişmenin yanında Bin Yataklı Sakarya Şehir Hastanesinin de önümüzdeki aylarda inşaat ihalesi yapılmış olacak. Tüm bu sağlık yatırımlarının yanına bir de deprem şehri gerçeğini hesaba katarak 250 Yataklı Acil Durum Hastanesi’ni şehrimize kazandırmayı düşünüyoruz. Bu kapsamda Sayın Valimiz başta olmak üzere şehrimizin önde gelen aktörleriyle bu konuda sık sık paylaşımlarda ve değerlendirmelerde bulunuyoruz. Burada Sağlık Bakanlığımız 300 milyon lira değerindeki, hastanenin temel ihtiyaçlarını, yoğun bakım yataklarını, teçhizatları ve ekipmanlarını karşılayacak. Bizde şehir olarak 100 milyon değerindeki hastanenin imarı ve inşası konusunda üzerimize düşen görevi üstleneceğiz. Aslında bu anlayışı çok önemsiyorum, acil durum hastanesi şehir olarak bizlerin birlik ve beraberliğini simgeleyen bir eser olarak yıllarca Sakarya’mızda sağlık alanında hizmet verecek. Para toplama konusundaki çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor. Erenler’de 250 yatak kapasiteli planlanan acil durum hastanesinin şehrimize değer katacağına inanıyor; desteklerinden dolayı başta Sayın Valimiz olmak üzere, cumhur ittifakı ortağımıza, sivil toplum kuruluşlarımıza, iş adamlarımıza, sanayicilerimize, maddi ve manevi bu konuda destek veren herkese gönülden teşekkür ediyorum.

KARASU DEMİRYOLU BİTECEK
Karasu Demiryolu Projesi Sayıştay dosyasına girdi. Bugüne kadar 820 milyon TL harcanmasına karşılık projenin yüzde 20’sinin bile tamamlanamadığı görüldü. Bu konuyla ilgili neler söylemek istersiniz?  

Adapazarı – Karasu - Kocaali – Akçakoca - Alaplı – Ereğli – Bartın arasında 281 km uzunluğunda planlanan demiryolu projesi bence şehrimizin ve bölgemizin mega projelerinden birisidir. Hem yük taşımacılığı hem de yolcu taşımacılığı olarak düşünülen bu proje, büyüklüğü ve maliyeti açısından bugüne dek istenilen seviyeye maalesef ulaşamamıştır. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımız tarafından zemin etüdü ve proje mühendislik hizmetleri konusunda bir çalışma yapıldı. Projede de bazı revize çalışmalar olacaktır. 21 Aralık’ta bitecek olan Kuzey Marmara Otoyolu’ndan sonra projenin hız kazanacağını düşünüyoruz. Bakanlığımız uhdesinde takip edilen bu mega projeyi de nihayetinde bitirilecek ve ülkemizin hizmetine sunulacaktır. Bundan en ufak bir şüphemiz yoktur.

SÖĞÜTLÜ’DE YARGI NE DERSE O OLUR
Söğütlü’de tarım arazisine yapılan ve kaçak olduğu ileri sürüler inşaat çok konuşuldu, hala da konuşuluyor. İnşaatı yapanların AK Partili olması nedeniyle kollandığı söyleniyor. Bu konuyla ilgili ilgililerden bilgi aldınız mı?

Bu konuyla ilgili başta Söğütlü Belediyesi, Büyükşehir Belediyesi, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve ilgili kurumlardan ben de çeşitli bilgiler aldım, nedir ne değildir diye… Hatta denetim için özellikle konuyla ilgili uzmanlardan oluşan bir heyet de görevlendirilmesini talep ettim. Kesinlikle her kurum üzerine düşen vazifesini bihakkın yerine getirmiştir. Bu inşaat veya yapı, şahsi bir iştir. Kesinlikle bizi ilgilendiren bir tarafı yoktur. AK Partilidir diye de asla öyle bir koruma ve kollama söz konusu değildir. Bu açık ve net. Konu da zaten idari mahkemeye ve yetkili organlara nakledilmiştir, yargı tarafından verilen kararlar neyse o da bir bir icra ediliyor ve edilmeye de devam edilecektir. Yargıya taşınmış bir konuda da görüş beyan etmek uygun olmayacağı için bugüne dek bu konuda hiçbir açıklama yapma gereği duymadım ve bu konuda ilk kez size konuşuyorum.

BAŞKANLARA BÜYÜK İŞ DÜŞÜYOR
İzmir’de gerçekleşen deprem sonrası şehrimiz yine gündeme geldi. 1. derece deprem bölgesi olan Sakarya’da neden kentsel dönüşüm yapılmıyor? Daha neyi bekliyoruz, depremin olmasını mı?

İzmir’de yaşanan deprem ülke olarak hepimizi derinden etkiledi. Özellikle de bir deprem şehri olarak deprem gerçeğini en iyi bilen bizleri etkiledi. Öncelikle depremden etkilenen vatandaşlarımıza bir kez daha geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, vefat eden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yarılılarımıza da acil şifalar diliyorum. Allah ülkemizi ve milletimizi bu tür afet ve belalardan muhafaza eylesin.
Sakarya, Kuzey Anadolu fay hattı üzerinde aktif deprem kuşağında yer alan bir şehir. Deprem şehrimizin en önemli problemi ve kaçınılmaz bir gerçeğidir. Sakarya tarihi boyunca birçok yıkıcı deprem görmüş ve yaşamıştır. Bunlardan en etkilisi ise 99’da gerçekleşen Marmara Depremi’dir. 99 depreminde büyük kayıplar yaşadık. 17 bin 840 vatandaşımız hayatını kaybetti. Sakarya’da ise 3 bin 891 vatandaşımızı kaybettik ve 5 bin 180 kişi de yaralandı. 81 bin 702 konut hasar gördü. Tüm bölgelerden çıkarılan 5 milyon ton molozun sadece 2,5 milyon tonu Sakarya’dan çıktı. 99 depreminden bizler çok büyük dersler çıkarttık. Olası deprem gerçeğiyle yaşıyoruz. Her an deprem olacakmış gibi hazırlığımızı yapmak durumundayız. Sakarya’nın zemin yapısı dikkate alındığında, bölgemizde olabilecek muhtemel depremler şehrimizde olumsuz etki yaratacaktır. Sakarya’nın yaşadığı deprem tecrübeleri dikkate alındığında daha güvenli olan ve insan fıtratına da daha uygun olan yatay mimarinin önemini ortaya çıkarmaktadır.

Kentsel dönüşüm konusunda birincil derecede vatandaşlarımızın duyarlılığının artması gerekiyor. Bu konuda şehir olarak, yapılaşma, kentsel dönüşüm ve mevcut binaların dönüşümü konusunda başta vatandaşlarımız olmak üzere yerel yöneticilerimize de büyük işler düşüyor. Kentsel dönüşüm konusunda vatandaşlarımızın, yerel yöneticilerimize yardımcı olması gerektiği ve dönüşüm projelerinin en önemli unsuru vatandaşlarımızın rızası olduğunu unutmamalıyız. Depremin ardından Sakarya’nın sağlam zeminlere taşınması konusunda şehirde bir mutabakat vardı. O günlerde Yenikent’te yapılaşma yoktu ve bölge cazibe merkezine dönüştürüldü. Büyükşehir Belediyemiz tarafından bölgeye çok büyük yatırımlar yapıldı. O bölgenin dışında da Erenler Belediyemizin bir kentsel dönüşüm atağı olmuştu. Binaların satışları yapıldı ve yeni bir etap çalışması planlanıyor. Adapazarı Belediyemizin bu konuda ciddi bir çalışması var ve üzerinde çalışılıyor. Serdivan İlçemizin kahir ekseriyeti yeni binalardan oluşuyor ve yatay mimarinin güzel bir örneği sergileniyor. Serdivan Belediyemiz de ilçedeki deprem öncesi kalan binalar konusunda yakın bir zaman bir çalışma başlatacak. Deprem ve afet acil durum müdahale planı konusunda sürekli bir bilgilendirme, eğitim faaliyetleri sürdürülüyor. Tüm bu çalışmalara baktığımızda tablo yeterli midir? Tabii ki hayır. Bu konuda deprem gerçeğini bilen bir şehir olarak ciddi çalışmalar yapılıyor ve bu çalışmaların artarak devam edeceğine inanıyorum. Depremi unutmamak ve hazır halde bir şehir olmak için çalışmalarımızı güç birliği içerisinde sürdürmeliyiz. Bu alanda daha fazla çalışma yapmalıyız.

BAŞKAN YÜCE NADİDE PROJELERE İMZA ATIYOR
Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce’nin 1,5 yıllık performansını nasıl buluyorsunuz?

Büyükşehir Belediye Başkanımız Ekrem Yüce göreve geldiği ilk günden bu yana gerçekten samimiyetle, azimle ve kararlılıkla çalışmalarını başarılı bir şekilde sürdürüyor. Gerçekten çok meşakkatli ve zorlu bir görevde bulunuyor, öncelikle kendisini tebrik ediyorum. Elindeki kısıtlı imkânlarla güzel işlere, şehrin faydasına olacak birçok nadide projeye imza atıyor. Ekrem Başkan gerçekten çok farklı enerjik ve çalışkan bir karaktere sahip. Bir bakıyorsunuz günün yorgunluğunu bir kenarı bırakarak gecenin birinde motosikletle şehri turluyor, hane ziyaretinde bulunuyor bir gönül insanı olarak gönüllere dokunuyor. Allah kendisinden razı olsun. Biz AK Parti teşkilatları olarak Ekrem Başkan’dan razıyız ve performansını da gayet başarılı buluyoruz. İnşallah birlik ve beraberlik içerisinde şehrimizde nice güzel işlere, hizmetlere vesile olacağına yürekten inanıyoruz.

BELEDİYE BAŞKANLARIMIZ ÇOK BAŞARILI
Bizim gördüğümüz birçok belediyede adeta yaprak kımıldamıyor. İlçe belediye başkanlarını da değerlendirir misiniz?

Engin Bey ben sizin bu analizinize ve görüşünüze katılmadığımı ifade etmek isterim. Biz son iki aydır düzenlediğimiz il koordinasyon ve değerlendirme toplantısında Genel Başkan Yardımcımız, Milletvekillerimiz ve Büyükşehir Belediye Başkanımızla birlikte ilçe belediyelerimizi buluşmamıza davet ediyor ve çeşitli değerlendirmelerde bulunuyoruz. Şu ana kadar Adapazarı, Arifiye, Akyazı, Pamukova, Geyve, Kaynarca, Kocaali ve Ferizli ilçe belediyelerimizin faaliyetlerini, hizmetlerini istişare ettik ve çalışmalarını detaylı bir biçimde dinledik. Ben her bir belediye başkanımıza gerçekten teşekkür ediyorum. AK Belediyecilik olarak üzerine düşen her bir görevi, çalışmayı yaşadığımız bu olağanüstü pandemi dönemine rağmen yerine getirmiş ve getirmeye devam ediyorlar. Seçim beyannamemizdeki yerel yönetimler hassasiyetlerini uygulamış, halkın istekleri ve dertleriyle gönül belediyeciliği en güzel örneklerini sergilemişler. Hakikatten bir bakıyorsunuz Adapazarı Belediyesi’ne her alanda ilçenin eksikliğini iyi analiz ve tespit etmiş istenilen projeleri bir bir hayata geçiriyorlar. Bir bakıyorsunuz Ferizli Belediyesi’ne ilçenin şehir merkezinden köylerine kadar altyapısından, üst yapısına kadar çeşitli çalışmalar ile gönüllere dokunan projeler… Engin Bey bir düşünün Akyazı’ya 24 mahallesine şu anda 70 bin ton asfalt atıldı. Kuzuluk Mahallesi de tamamlanınca 100 bin ton asfalt sadece Akyazı’ya atılmış olacak. Soruyorum bu içinden geçtiğimiz olağanüstü süreçte bunlar basit işler mi Allah aşkına! Kocaali’de bir sel olayı yaşadık, Rabbim bir daha yaşatmasın, beterinden korusun. Şimdi Kocaali’ye gelin bakın yollar asfaltlanmış, ışıklandırmaları tamamlanmış, Melen Deresi’nde ıslah çalışmaları yapılmış. Sosyal donatı alanları, parklar, bahçeler yeniden inşa ediliyor, denizcilik fakültesiyle ilçeye ayrı bir bakış açısı gelmiş… Burada her bir belediyemizin çalışmalarını enine boyuna masaya yatırsak inanın ne programın vakti yeter, ne de sizin vaktiniz yeter. Ben bu zamana kadar yapmış oldukları gayretli çalışmalar ve hizmetler için tüm belediye başkanlarımıza gönülden teşekkür ediyorum. Daha başarılacak çok projemiz, aşılacak çok yolumuz var inşallah.

SAKARYA’DA 166 BİN ÜYEMİZ VAR
Sayın Cumhurbaşkanın teşkilatlara gönül seferberliği kapsamında bir talimatı olmuştu, üyelik çalışmalarında Sakarya’daki son durum nedir?

Siyasi partilerin hitap ettikleri toplumla kurdukları en güçlü bağlardan birisi de üye aidiyetidir. AK Parti; 19 yıllık tarihindeki en yüksek yeni üye sayısına, salgın şartlarının da getirdiği zorluklara rağmen 1 milyon yeni üye hedefini tamamlayarak, 11 milyon 200 bin üye sayısına ulaştı. Bu şu ana kadar tüm Türkiye’de ulaşılan en yüksek üye sayısıdır. Gönül Seferberliği kapsamında sürdürdüğümüz üyelik çalışmalarında AK Parti Sakarya İl Teşkilatları olarak bizler de şu ana kadar 14 bin yeni üyeyi ailemize kazandırarak, 166 bin üye sayısına ulaştık. Burada teşkilatlarımız ana kademe, kadın ve gençlik kollarımızın çok ciddi çalışmaları oldu ve çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor. Ben bu 14 bin üye için emek ve katkı veren, gayret gösteren tüm teşkilat mensuplarımıza en kalbi teşekkürlerimi sunuyorum. İnşallah en kısa zamanda düzenleyeceğimiz her üye bir fidan programımızla birlikte her üyemizin adına birer fidan dikeceğiz ve bu konuda da bir farkındalık oluşturacağız. Ben her kesimden insandan oluşan yeni üyelerimize AK Parti Sakarya Ailemize bir kez daha hoş geldiniz diyorum. İnşallah hep birlikte 2023, 2053 ve 2071 Türkiye’sini inşa edecek ve hedeflerimize emin adımlarla yürüyeceğiz.

SALGINDAN GÜÇLENEREK ÇIKACAĞIZ
Ekonomik olarak ciddi bir sıkıntı yaşanıyor. Özellikle esnaf kesimi bir hayli şikayetçi. Ne zaman düzelecek ülke ekonomisi?

Ülkemiz ve dünya, bir pandemi döneminden geçiyor. Salgının başta ekonomi olmak üzere her alanda getirdiği koşullar ve tahribatlar hepimizin malumudur. Devletimiz, Ekonomik İstikrar Kalkanı kapsamında nice uygulama ve teşvikleri bu süreçte uygulayarak vatandaşlarımıza çeşitli alanlarda desteklerde bulundu. Türkiye’de, pandeminin görülmeye başlandığı ilk günden itibaren uygulanan Ekonomik İstikrar Kalkanı paketinin maddi tutarı 500 Milyar lirayı aştı. Devletimiz bu süreçte tüm imkânlarını seferber ederek KOBİ’lerimizin, işletmelerimizin, işverenlerimizin ve çalışanlarımızın yanında olarak, onları korumak adına elinden geleni yaptı ve yapmaya devam ediyor. Biz Allah’ın izniyle bu salgından da çok daha güçlenerek çıkacağımıza inanıyoruz. O güne kadar tek bir gayemiz var. Salgınla da, salgının neden olduğu ekonomik tahribatla da sonuna kadar mücadele etmek.

GÜNDEMDE ERKEN SEÇİM YOK
Erken seçim olacak mı? Milletvekili adayı olmayı düşünüyor musunuz?

Türkiye’nin gündeminde erken seçim falan yok. Ben bu olgunun ve düşüncenin de belli zümrelerce çıktığını düşünüyorum. AK Parti istikrarın temsilcisi olan bir siyasi partidir. Biz AK Parti teşkilatları olarak hiç seçim olmayacakmış gibi dingin, yarın seçim olacakmış gibi hazır bir teşkilatız. Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi seçimler vaktinde 2023 yılında yapılacaktır. Ben Yunus Tever olarak şu anda AK Parti Sakarya İl Başkanı olarak partimde görev yapıyorum. Görevimin hakkını verebilmek adına çalışmalarımı elimden geldiğince gayretle ve azimle sürdürüyorum. Bizlerin şahıs olarak bu davada hiçbir önemi yoktur. Öyle ki makam ve mevkiler de bizim için önemli şeyler değildir. Bize emanet edilen makam ve mevkiler, bir gün mutlaka elimizden alınacaktır. Buradaki esas mesele, onları teslim ettikten sonra elimizin temiz kalıp kalmadığıdır.

Editör: Haber Merkezi