Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Başkanı Ecevit Keleş, Vali Çetin Oktay Kaldırım ve Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce ile görüşerek 2018 yılında Doğu Marmara Kalkınma Ajansı tarafından hazırlanan Kocaeli Cengiz Topel Havalimanı Değerlendirme ve Gelişim Önerileri Raporu’nu takdim etti. Koronavirüs tedbirleri sonrası geçtiğimiz yıl mart ayı sonundan uçuşların azaldığı ve sonrasında da tamamen durdurulduğuna dikkat çeken Başkan Ecevit Keleş, “Yalnızca Kocaeli değil Sakarya başta bölgedeki iller için son derece önemli olan Cengiz Topel Havalimanı, yıllardır nedense tam kapasite ve istikrarlı bir şekilde hizmet veremedi, bunun altında yatan nedenler acilen araştırılmalı. Bir dönem uçakların inişi için pist yetersiz denildi, bir dönem sisli havalarda iniş yapamıyor denildi. Ya tamamen kapatalım ya da bir an önce bölgeye hitap edecek düzeyde uçuşları arttırarak istikrarlı bir şekilde açalım” dedi.

SEFERLERİN ARTMASI 6 İL İÇİN ÖNEMLİ
Doğu Marmara Kalkınma Ajansı tarafından hazırlanan Kocaeli Cengiz Topel Havalimanı Değerlendirme ve Gelişim Önerileri Raporu’nda yer alan detaylarla ilgili de bilgi veren Başkan Keleş, şöyle devam etti: “Cengiz Topel Havalimanı konumu itibariyle 30 dakikalık sürüş mesafesinde iki büyükşehir il merkezine, 60 dakikalık mesafede ise 6 il merkezine erişilebilir durumdadır. Bu durum önemli bir hedef kitleye erişime olanak sağlarken bu illerde bulundan havalimanları ile de etki alanı bakımından çakışır durumdadır. 2016 yılı sonu itibariyle Türkiye’de iç hatlarda en fazla yolcunun seyahat ettiği havalimanı olan Sabiha Gökçen Havalimanı bu yapısıyla aynı hedef kitleye hitap etmektedir. Buna göre sezonluk uçuş için sırasıyla Muğla, İzmir ve Antalya avantajlı durumdadır. İlgili verilerin değerlendirilmesi sonucunda uçuş güzergâhlarında yer alan muhtemel şehirler için avantaj ve dezavantaj olabilecek yönler ortaya konulmuştur. Bunlar arasında en başta gelen kriterlerden biri şehirlerin muhtemel faydalanıcı sayılarını hesaplamak için kullanılan etki alanı krteridir. Avantajlı ve dezavantajlı yönler de dikkate alınarak bir değerlendirme yapılacak olursa, Kocaeli Cengiz Topel Havalimanı için birincil öncelikli olarak Trabzon, Rize, Ordu, Giresun, Samsun, Gümüşhane, Bayburt, Erzurum, Kars ve Samsun illerine; ikincil öncelikli olarak Diyarbakır, Adana ve Gaziantep illerine uçuş seferi açılabileceği sonucuna ulaşılmıştır. Bununla birlikte özellikle İzmir, Antalya ve Muğla illeri için sezonluk seferler düzenlenmesinin makul olacağı öngörülmektedir.”

KÜLTÜREL ETKİLEŞİM ARTACAKTIR
Başkan Keleş sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Adapazarı’na 30 km uzaklıkta bulunan Cengiz Topel Havalimanı eğer hazırlanan rapora uygun uçuşlar belirlenirse karayolunda yaşanacak yoğunluğu da azaltacaktır. Ayrıca birçok ilden ilimize de gelecek turist sayısının artmasına fayda sağlayacaktır. Kocaeli ve Sakarya’da yaşayan yaklaşık 3 Milyon nüfusun 1,5 Milyonu Karadeniz ve Erzurum’a gitmek için Sabiha Gökçen veya İstanbul Havalimanına gitmek zorunda kalıyor. Cengiz Topel Havalimanında uçuş seferlerinin artması ve istikrarın sağlanmasıyla Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu ve Bilecik illerindeki vatandaşlarımızın da kullanması sağlanacaktır. Bu sayede hem çevre illerin birbiri ile olan kültürel ve ticari ilişkileri artacaktır hem de karayollarında kazalar azalacaktır.”

Editör: Haber Merkezi