“Gönülden sevdiğimiz hemşehrilerimizin üzerine titreyerek kadim geçmişimizden aldığımız ilham ve zamanın ruhuna uygun çalışmalarımızla Adapazarı'mızı daha çok gelişen, büyüyen, daha ferah ve aydınlık günlere hep birlikte hazırlayacağız.”

Adapazarı’nın tüm meselelerine hâkim olmak için yoğun mesai harcadıklarını vurgulayan Işıksu, “Adapazarı ile hemhal olmuş, meselelerini dert edinmiş, hakkında fikir ve muhabbet besleyen tüm hemşehrilerimle bir araya gelmeye çalıştık. Sokak sokak, mahalle mahalle tüm eksiklikleri not aldık. Sanayi, ticaret, tarım, turizm, sosyal ve kültürel yaşam olmak üzere tüm başlıklarda Adapazarı tarihinden ilhamla neler yapabiliriz, istişaresini yaptık ve kapsamlı projelerimizi tamamladık. Gönülden sevdiğimiz hemşehrilerimizin üzerine titreyerek kadim geçmişimizden aldığımız ilham ve zamanın ruhuna uygun çalışmalarımızla Adapazarı'mızı daha çok gelişen, büyüyen, daha ferah ve aydınlık günlere inşallah hep birlikte hazırlayacağız.” diye konuştu. 

Adapazarı’nda doğup büyüdüğünü ve Adapazarı aşığı olduğunu dile getiren Işıksu, “Saygıdeğer Cumhurbaşkanımızın Adapazarı yönetimini emanet almak üzere bizlere verdikleri görev sonrasında şöyle demiştim: ‘Doğup büyüdüğüm şehrim Adapazarı için hayallerimiz vardı ve yola çıktık. Şimdi hayalleri gerçeğe dönüştürme zamanı. Şimdi milletimizin, hemşehrilerimizin zamanı. Adapazarı’mıza hep birlikte hizmet sunmanın zamanı!’ O ilk günden itibaren Milletvekillerimizle, Cumhur İttifakı teşkilatlarımızla kapı kapı dolaşıyor, sıkmadık el, girmedik gönül bırakmıyoruz. Adapazarı’nın 84 mahallesini tamamladık. Ada’nın yarınlarını daha da güzelleştirmeye kararlıyız, hazırız.” ifadelerini kullandı.

“Her alandaki tecrübesiyle bambaşka bir şehir kültürüne sahip olan ve bereket diyarı olarak nitelendirilen Adapazarı’nın tarihi mirasına sahip çıkacak, kültürel zenginliğinin üzerindeki örtüyü kaldıracağız.”

“MERKEZ ADAPAZARI”

Adapazarı’nın Sakarya’nın merkezi olma kimliğini öne çıkarmak için neler yapmayı planlıyorsunuz?

Mutlu Işıksu:  “Adapazarı, bu şehrin ruhudur, merkezidir. Adapazarı bizim için çok değerli. Hepimizin gözbebeği. Bu şehrin kalbi burada atar. Orhan Cami’de atar. Şerefiye’de, Yenicami’de atar. Uzunçarşı’da, Çark Caddesi’nde, Gar’da, Bulvar’da atar. Aynalıkavak’ta, Kömürpazarı’nda, Çeşme Meydanı’nda, Eski Garajlar’da, Kuyudibi’nde atar. Çarşılarda, pazarlarda, pasajlarda hepimizin geçmişi, hatıraları saklıdır. Bu sokaklardan kimler kimler geçti. Sait Faik, Kerim Korcan, Faik Baysal, Aşık Deryami, Halit Çelikoğlu, Selahaddin Şimşek, Selim Gündüzalp, Hüsnü Gürsel, Saim Özel, Sezgin Burak, Ziya Taşkent, Esin Engin, Hürrem Erman. Saymakla bitmez.”

“Adapazarı’nı o kadar çok seviyorum ki beni tanıyan tüm dostlarım sevdamı iyi bilirler. İnşallah tüm hemşehrilerimiz de sevgimize şahit olacaklar, bizlerle birlikte şehrimizi daha çok sevecekler. O yüzden sloganımız ‘Adapazarı’nı Çok Seviyoruz!’ Bizim işimiz, gücümüz, bütün gönlümüz, bütün dünyamız Adapazarı olacak. İnşallah gerçekleştireceğimiz çalışmalar sonucunda hemşehrilerimizin dünyası da Adapazarı olacak, ‘Benim Dünyam Adapazarı’ diyecekler.”

“Adapazarılılık denen bir şey var, bir aidiyet, bir kardeşlik, bir duygu. Adapazarılı olmanın kıymetini, eski Adapazarı’nın güzelliğini, sıcaklığını anlatacağız. Her alandaki tecrübesiyle bambaşka bir şehir kültürüne sahip olan ve bereket diyarı olarak nitelendirilen Adapazarı’nın tarihi mirasına sahip çıkacak, kültürel zenginliğinin üzerindeki örtüyü kaldıracağız. Adapazarı adını, itibarını, markasını, şehrin merkezi olma özelliğini, Sakarya’nın merkezi olmasının değerini ortaya çıkaracağız. Eski değerlerimizle büyüyen ve gelişen Adapazarı’nın, geleceğin sosyal ve kültürel ihtiyaçlarını entegre edeceğiz.”

“Adapazarı’nın ticareti daha güçlü olmalı, sorunları hızla çözüme kavuşturulmalı. Ticari yaşamı daha ileriye taşıyacak adımlar atacak, STK’larımızla, Esnaf Odalarımızla, hemşehrilerimizle dayanışma içinde, hep birlikte hedeflerimize ulaşacağız.”

“Orhan Cami’den Uzunçarşı’ya, Ağa Camii’nden Yenicamii’ne, ıslama köftesinden kabak tatlısına, yoğurtlu dönerinden gazozuna, simidinden helvasına, bozasından ekmeğine, Tarihi Çark’tan Bulvar’a, Gümrükönü’nden Çark Caddesi’ne, Tren Garı’na, tarihi konaklarına, hamam ve çeşmelerine, Ada’nın gönlünde yer etmiş tüm değerlerin üzerine eğilmeyi, sahip çıkmayı, gece gündüz çalışarak Adapazarı’nın adını tüm Türkiye’ye duyurmayı, parmakla gösterilen, örnek alınan bir şehir hüviyetine kavuşturmayı hedefliyoruz.”

“Adapazarı daha zengin olmalı. Bu şehrin her sokağında ticaretin tarihi, zanaatın izleri var. Sokaklarda adımlar atarken geçmişi hatırlıyorsunuz, büyüklerimizin elini öperken o ruhu hissediyorsunuz. Ahiliği en güzel şekilde günümüze taşımış, iyiyi, doğruyu, güzeli her zaman tercih etmiş bambaşka çarşılarımız, pasajlarımız, esnafımız, büyüklerimiz, kardeşlerimiz var. Adapazarı’nın ticareti daha güçlü olmalı, sorunları hızla çözüme kavuşturulmalı. Esnafımızla hep beraber olduk, dinledik, çok önemli istişarelerde bulunduk ve projelerimizde yer verdik. Adapazarı’nın ticari yaşamını daha ileriye taşıyacak adımlar atacak, STK’larımızla, Esnaf Odalarımızla, hemşehrilerimizle dayanışma içinde, hep birlikte hedeflerimize ulaşacağız.”

Unutuluyor mu eski Adapazarı? Nerede o eski Adapazarı mı diyoruz? Yoksa biz mi nostalji yapıyoruz? Nedir doğru olan, ne yapmak lazım sizce? Nasıl bir Adapazarı hayaliniz var?

Mutlu Işıksu:  “Adapazarı unutulmaz. Ben asla unutmam. Unutulsa da yazarlarımız, sanatçılarımız unutturmaz. Burada bir tarih yaşıyor. Burada çok büyük insanlar yaşadı. Burada inanılmaz bir sosyal zenginlik var. Adapazarı Türkiye’nin özetidir, aynasıdır. Asla nostalji değil. Neden nostalji olsun. Hepimiz, çocukluğumuzun Adapazarı’nda, dedelerimizden, babalarımızdan kalan güzellikler yaşadık. Adapazarı güzelliğini,  sıcaklığını, bereketini hep birlikte yaşadık. Siz belki eski Şemsiyeli Park’a yetişmemiş olabilirsiniz ama büyükleriniz hatırlıyor. Çark Mesire’yi hatırlıyor. Bulvar akşamlarını hatırlıyor. Eski Uzunçarşı’yı hatırlıyor. Resmi Bayramlarda bütün okullar Bulvar’da yürürken biz de ya öğrenciydik, ya öğretmen, ya anne ya baba. Siz de çocukken koltuğunuzun altında Elifba cüzüyle Kuran kursuna gittiniz mahalle camisinde. Gitmediniz mi? Ben gittim. Gümrükönü’nde atılan topla iftar açtık hepimiz. Bayramlıklarımızı, Ayakkabıcılariçi’nden, pasajlardan satın aldılar bize. Tencerelerimizi Bakırcılariçi’nde kalaylatmadık mı? Bahçemizde mısır da vardı, domates de, enginar da, güller de vardı, karanfiller, yıldız çiçekleri de vardı. Komşuluk nedir en güzelini gördük, yaşadık bu şehirde.”

“Üstatlarımız demez mi? Ada’da 72 millet yaşar, 17 dil konuşulur diye. Düğünlerde Boşnak, Arnavut, Macır, Kürt, Abhaz, Çerkes, Manav, Laz, Roman, kol kola halay çektik, kasap oynadık. Sakaryaspor’umuz üç büyükleri yendikçe hep beraber mutlu olmadık mı? Çark Mesire’de hangimizin bir hatırası yok? Cenazelerde nerede buluşuyoruz? Orhan Cami’de. Yaşarken ve ahirete uğurlanırken Orhan Cami’nin avlusundayız. Adapazarı nostaljisi değildir bu. Adapazarı gerçeğidir.”

“Kadim geçmişimiz, zamanın ruhu ile bugünü doğru okuma, geleceği kapsamlı ve bilimsel yöntemlerle, uzman görüşleriyle, kurumlarla dayanışma içerisinde planlama, bunlar bizim ana gündemlerimiz olacak. Israrla vurguluyoruz. Adapazarı’nı biz milletimizle birlikte yöneteceğiz.”

“Ne yapmak lazım? İşte bizim bu konuyu iyi tespit ettiğimizi ve projelerimizi de ona göre oluşturduğumuzu, çalışmalarımızı da planladığımızı düşünüyorum. Az evvel de ifade ettiğim gibi kadim geçmişimiz, zamanın ruhu ile bugünü doğru okuma ve geleceği kapsamlı ve bilimsel yöntemlerle, uzman görüşleriyle, kurumlarla dayanışma içerisinde planlama, bunlar bizim ana gündemlerimiz olacak. Bir kere biz bunu ısrarla vurguluyoruz. Adapazarı’nı biz milletimizle birlikte yöneteceğiz.”

“Adapazarı’nın ekonomide, tarımda, turizmde, eğitimde, sağlıkta, kültür, sanat ve sosyal hayattaki zenginliğini, farkını ortaya koymalıyız. Adapazarı’nın merkezinden, Bulvar’dan, Gümrükönü Meydanı’ndan en uzaktaki mahallesine kadar tarihine, geleneksel mahalle dokusuna, havasına, suyuna, ağacına, çiçeğine, kuşundan kedisine duyduğumuz saygıyı, sevgiyi canlandıracağız, yaşatacağız, çoğaltacağız. Şehri yollardan, kaldırımlardan, ulaşımdan, altyapıdan ibaret görmeyeceğiz. Tabiat ve insan odaklı belediyecilik yapacağız. Yolları, ulaşımı, otoparkları, yeşili elbette hizmet olarak sunacağız ama manifestomuza da riayet edeceğiz. Gelecek nesillere, geleneklerimiz ve kültürümüzle sağlıklı ilişki kuracakları bir Adapazarı hazırlayacağız. Birazdan manifestomuzun Adapazarı’na uygun şeklini ve projelerimi paylaştığımda bunu göreceksiniz.”

Peki, Adapazarı’na itibarı için somut olarak hangi adımları atacaksınız?

Mutlu Işıksu:  “İletişim çok önemli. Gönüllü olacak, gönüllere gireceğiz. ‘Adapazarı’nı Çok Seviyoruz!” platformu ile iyilik projeleri üretecek, şehrimizi milletimizle yönetecek ve ciddi bir marka mimarisi projesi uygulayacağız. Adapazarı şehir itibarına, tarihine, geleneğine, geleceğine ve coğrafi ve kültürel rakiplerine ve Adapazarılıların taleplerine göre bilimsel olarak konumlandırılacak. Adapazarı şehir itibarının ve markasının kurumsal kimliği güçlendirilecek, ulusal çapta saygın bir Adapazarı markası kuracağız. Adapazarı’nın tanınırlığı ve itibarı başta olmak üzere sokaklarındaki en küçük kent mobilyasına kadar belli bir renk, font ve biçim ile kurumsallaştırılması yapılacak. Harf karakteri, fontundan başlayarak, Adapazarı’nın patentli şehir renginden amblemine, ambleminin küresel patentinin alınmasından, uluslararası ünlü ürünleri ve etkinliklerinin modern şehircilik yönetimi altında toplanmasına kadar tüm çalışmaları hayata geçirmek istiyoruz.”

Şehirde kültür sanat faaliyetleri noktasında bir gelişme var. Siz bu gelişmeye ne gibi projelerle katkı sağlayacaksınız?

Mutlu Işıksu:  “Adapazarı büyük yazarlar, sanatçılar, sinemacılar, müzik adamları, fotoğraf sanatçıları, karikatüristler yetiştirmiş bir şehir. Sait Faik de Adapazarlı, Faik Baysal da, Kerim Korcan da, Selim Gündüzalp de, Ziya Taşkent de, Hürrem Erman da, Hüsnü Gürsel de, Sezgin Burak da… Sakarya’da başta Büyükşehir Belediyesi Kültür Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı’nın projeleri mesela Sapanca Şiir Akşamları olmak üzere çok iyi faaliyetler yapıldı. Serdivan Fikir Akademisi, Faik Baysal Kütüphanesi güzel eserler, çalışmalar. Üniversitemiz ve belediyelerimiz elinden geleni yaptı ve yapmaya da devam ediyor.”

“ADA SAHAF Fikir Sanat Merkezi projemizle Adapazarı inşallah eğitim, kültür, sanat, fikir ve düşüncenin merkezi olacak.”

“Bizim görevimiz, Sakarya’nın merkezi olarak, Sakarya’nın kalbi, ruhu olarak, kültür sanata büyük ve geniş bir çatı oluşturmak. Bu doğrultuda başta gençlerimiz olmak üzere tüm kesimlerle yaptığımız istişareler sonucunda ADA SAHAF Fikir Sanat Merkezi projemiz ortaya çıktı. Bu projenin şehrimizin büyük bir ihtiyacını karşılayacaktır diye düşünüyorum. Proje kapsamında Osmanlı ve Selçuklu mimarisine, Adapazarı’nın kültürel ve tarihsel dokusuna uygun motiflerin işleneceği, modern bir anlayışla inşa edilecek; ders çalışmaya ve kitap okumaya elverişli atmosferiyle başta gençlerimiz olmak üzere tüm vatandaşlarımızın ilgisini çekecek; eğitim, kültür ve sosyal faaliyetlerin içerisinde yapılabileceği ve 7 gün 24 saat hizmet verecek bir merkezi Adapazarı’na kazandıracağız.”

“ADA SAHAF’ın içerisinde içerisinde kültür sanat programlarının, konferanslar ve interaktif söyleşilerin yapılacağı estetik iç mekân, çok kapsamlı kütüphane, kitabevi, ders çalışma salonları ve etüt odaları, cep sinema salonu olacak. Gençlik Kariyer Merkezi ve üstün zekâlılar eğitim merkezi başta olmak üzere kapsamlı eğitimlerin, belirlenecek dallar, alanlar ve o dallarda, alanlarda temayüz etmiş aydınlar, akademisyenler, sanatçılar, yazarların belli bir müfredatla halka açık ders verecekleri bir Enderun Mektebi de yer alacak. Bilime katkı sunacak, gençlerimizin teknolojik birikimlerini yükseltecek, robotik, endüstriyel tasarım, kodlama vb. eğitimlerin verileceği bir Yazılım Atölyesi de ADA SAHAF bünyesinde olacak. Merkezin iç avlusunda da bir Millet Kıraathanemiz olacak. Söylediğim gibi çok kapsamlı, çok güzel bir proje. İnşallah hızla Adapazarı’mızın kültür, sanat, eğitim, fikir ve düşünce dünyasına hediye etmek arzusundayız.”

“Adapazarı’mızın kültür sanat yaşamına büyük değer katacak, adını duyuracak çalışmalar da planlıyoruz. Sait Faik, Faik Baysal, Selahaddin Şimşek, Dr. Sadık Canlı, Cevat Ayhan gibi şehrimizle özdeşleşmiş isimleri anacak şekilde, ulusal ve uluslararası programlar düzenlemeyi hedefliyoruz. İnşallah bu güzel faaliyetleri şehrimizin kültür sanat yaşamına büyük ilgi gösteren kurumlarımızla ve hemşehrilerimizle hayata geçireceğimize inanıyorum.”

Manifestonuzdan ve projelerinizden bahsettiniz. Bunları biraz daha ayrıntılı anlatır mısınız?

Mutlu Işıksu:  “Geleceğin şehri Adapazarı’mızda, aziz milletimizin teveccühleri ile 31 Mart’ta görevi emanet aldığımızda, 11 başlıktaki ilkeler doğrultusunda çalışacağız.

ŞEHİR PLANI - Şehir planlarının uzun vadeli ve hakkaniyete uygun şekilde hazırlanması için gerekli çalışmalar hızla gerçekleştirilecek.

ALTYAPI VE ULAŞIM - Sakarya’nın merkez ilçesi olmanın sorumluluğuyla çalışılarak yaşanabilecek sorunların hızla çözümü noktasında işbirliği ortamının daha da iyileştirilmesine katkıda bulunulacak. 

KENTSEL DÖNÜŞÜM - Adapazarı’nın kadim kültür geçmişi, bölgelerin özellikleri ve vatandaşların ihtiyaçları doğrultusunda, gönüllülük esasına dayalı ve gelecek odaklı, ada bazlı akıllı kentsel dönüşüm uygulamaları başlatılacak, talep beklentisi oluşturacak kalitede modern ve örnek proje üretilecek; deprem riski ile çarpık yapılaşmadan kurtaracak şekilde şehrin yeniden inşa ve ihyasına yönelik tüm çalışmalara destek olunacak.

BENZERSİZ ŞEHİR - Mahallelerinde ticaretin tarihi, zanaatın izleri olan, tarımsal geçmişi ile bereket diyarı olarak nitelendirilen Adapazarı’nın gelişimi kendi hikâyesinden ilham alınarak sağlanacak.

AKILLI ŞEHİR - Zamanın ruhu ve rekabeti, teknolojik gelişmeleri dikkate alan akıllı belediye uygulamaları hemşehrilerimizin emrine sunulacak.

ÇEVREYE SAYGILI ŞEHİR - Tabiattaki canlı veya cansız tüm varlıklarla uyum gözetilerek yeşili koruyan, doğaya saygılı uygulamalar geliştirilecek.

SOSYAL BELEDİYECİLİK - Adapazarı insanına, engelli, yaşlı, kadın ve çocuk, ayrım gözetmeksizin dokunacak ve tüm kesimlerin yüzünü güldürecek faaliyet ve projeler yaygınlaştırılacak.

YATAY ŞEHİRLEŞME - Tabiatla bütünleşen, aile ve komşuluk kültürünü koruyan projeler geliştirilecek ve yatay mimari uygulamalarından taviz verilmeyecek.

HALKLA BİRLİKTE YÖNETİM - Adapazarı ile ilgili önemli kararlar Adapazarı insanıyla birlikte alınacak. “Adapazarı’nı Çok Seviyoruz” Platformu kurularak oluşturulacak bölge meclisleri ile muhtarların ve vatandaşların talepleri en kısa sürede çözüme kavuşturulacak.

TASARRUF VE ŞEFFAFLIK - Adapazarı Belediyesi’nin tüm kaynakları büyük bir hassasiyetle doğru ve açık şekilde kullanılacak.

DEĞER ÜRETEN ŞEHİR - Sosyal, ekonomik ve kültürel yaşam başta olmak üzere her alanda hayat kalitesini yükseltecek yaklaşımlar geliştirilerek fark oluşturacak projeler hayata geçirilecek.” ENGİN ARAPOĞLU

Editör: Haber Merkezi