Son zamanlarda artan kira fiyatlarına karşı yeni bir formülün hayata geçirilmesi planlanıyor. Hayata geçecek formül ile kiralık ev şirketleri kurulacağı söyleniyor.

Son zamanlarda hızla artan kira fiyatlarını durduracak formül üzerinde çalışmalar yapılıyor. İddialara göre; Avrupa ülkelerinde uygulanan formüle göre şirketler belli bir süre kiraya verilmek koşuluyla ev veya işyeri inşa edecek. Yapılacak düzenlemeler ile vergi istisnaları uygulanacağı için bu gayrimenkullerin maliyeti piyasadaki benzerlerinden daha az olacak. Gayrimenkul sahibi şirketler, kira geliri elde kazanmanın yanı sıra bu mülkleri bilançolarına değer olarak da kaydedilecek.

Kira yükselişinin durması beklenen bu sistemden şu anda sadece satmak için konut ve işyeri üreten TOKİ’nin de yararlanması ve kiralamak üzere de gayrimenkul inşa etmesi bekleniyor.

Özellikle üniversitelerin çok olduğu şehirler başta olmak üzere kira fiyatlarında bu yaz meydana gelen hızlı artış, gündem oldu.

Kira fiyatlarına müdahalenin teknik olarak mümkün olmadığı, fakat kiralık konut üretimine yönelik düzenlemeler yapılabilir.

Bu çıkan haberler bize sebzelerdeki artış sonrası tanzim meyve sebze satışını hatırlattı.

SAKARYA DA KAÇ KONUT SATILDI ?

Türkiye genelinde konut satışları Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %17,0 azalarak 141 bin 400 oldu. Konut satışlarında İstanbul 24 bin 286 konut satışı ve %17,2 ile en yüksek paya sahip oldu. Satış sayılarına göre İstanbul'u 13 bin 642 konut satışı ve %9,6 pay ile Ankara, 7 bin 731 konut satışı ve %5,5 pay ile İzmir izledi.

Sakarya’da ise Ağustos ayında 2 bin 335 adet konut satıldı. Geçen senenin Ağustos ayında satılan konut sayısı ise 2 bin 828 olmuştu.

2 bin 335 satıştan 443’ü ipotekli satış olarak gerçekleşti

Yılın sekiz ayında toplam satış rakamı 13 bin 113 olarak gerçekleşti. Geçtiğimiz yılın ilk sekiz ayında, Sakarya’da satılan konut satışı ise 14 bin 880 olarak gerçekleşmişti.

2 bin 335 satıştan 769’u sıfır satış olarak gerçekleşirken bin 566 satış ikinci el satış olarak gerçekleşti.

Yabancılara yapılan konut satışları Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %50,7 artarak 5 bin 866 oldu. Yabancılara yapılan konut satışlarında, ilk sırayı 2 bin 729 konut satışı ile İstanbul aldı. İstanbul'u sırasıyla 976 konut satışı ile Antalya, 400 konut satışı ile Ankara, 242 konut satışı ile Mersin ve 233 konut satışı ile Yalova izledi.

Sakarya’da ise yabancılara yapılan konut satış rakamı 129 olarak gerçekleşti. Yılın ilk sekiz ayında yabancılara yapılan toplam satış rakamı 648 olarak gerçekleşti.

Hayatı ertelemediğiniz bir hafta geçirmeniz dileğiyle