Bir ömür kuşlarını uçuran şair.

Kuşlarını yani dizelerini yani bestelerini. Leyla Leyla üstelik. Kekik kokulu yeminler getiriyor bize hep. Kırk yılda aşkı pişirip, beste beste teselliye dönüştüren şair. Sık sık tebessüm provaları yapmasın bundandır.

Aşkın ve tesellinin şairi o.

Kısık kısık bakıyor olması analiz yeteneğine işaret ediyor aslında. Analiz estetik zekâ.

Deneme yazarlığı da dize ve besteleri kadar önemlidir Selçuk’un; adalet analiz estetik ve disiplin okursunuz onun satırlarında: Müthiş bir tarih bilgisi ve bilinci de. Genelde insanlığın kalbidir, özelde Türklüğün. Müslüman bir Türk’ün.

Dize beste ve sesinin tınısındaki mertlik ve yiğitlik bundandır.

Vefa tevazu ve gönül adamıdır da.

Karadeniz çocuğudur o. Orduludur, Ordu’dadır, Orducadır. Kimseye minnet eylememesi buna verilmelidir. Üretkenliği mertliği de. Hatta sertliği.

On yıldan fazla süredir yirmiyi aşan şehirde yüzleri aşan sayıda genç yeteneğe yazarlık dersleri veren biri olarak öğrencilerime iyi yazıyı şöyle tanımlıyorum ben: Başarılı bir yazı, okunduğunda okuyana sanki o yazmış da unutmuş hazzı ve hissi veren yazıdır. Tastamam da budur kaliteli şiir, güçlü öykü, iz bırakan deneme, başarılı portre.

İtiraf ediyorum: Ne zaman bir Selçuk Küpçük şiiri okusam, ne zaman onun bir albümünü dinliyor olsam, ne zaman bir denemesine göz atsam, tam da bu duyguyu yaşıyorum ben: A bunu ben yazmıştım ama unutuvermişim; bu kadar bizden bu kadar sizden bu kadar içtendir onun eserleri.

Yüzleşme en iyi onun işi. Onun hayatı da. Kişisel yüzleşmesini bir hareketin bir düşüncenin bir pratiğin hatta bir ülkünün/bir ülkenin yüzleşmesine dönüştüren kahramanımız o bizim.

Bizim yerimize de bizim için de bizim adımıza da yüzleşen adam! Zira hepimizin yerine düşünüyor, hepimizin yerine yüzleşiyor, hepimizin yerine üzülüyor.

Ortodoks Ülkücülük kavramını literatürümüze o soktu.

Selçuk Küpçük tek, tekil, bir kişi değildir, aldanmayın sakın: Selçuk Küpçük çoğuldur, bin’dir, on bin’dir, biz’dir. Biz Selçuk’tur o! 

Bakışlarına bakın: Onur kadar hüzün, izzet kadar inkisar, vakar kadar yüzleşmenin derin çizgilerini bulacaksınız; korkmayın bakın yüzüne Selçuk Küpçük’ün. İçim çöl gibi dediğine bakmayın siz onun, yemyeşil vahalarda yaşıyor o. Ve o vahalardan bize şiirler besteler devşiriyor. Sağ olsun.

Yüzüne bakılacak adamdır Selçuk. Yüzüne sözüne sesine. Özüne.  

Odalar dolusu mütehammil müzisyen o. Ne odası, evler, konaklar. Hatta şehirler ülkeler.

Her köprüde bir dumrulun varlığını sezen adamdır Selçuk Küpçük; sezen gören bilen.

Müntehir gelinlerin, ölümü bilindik endamlarıyla karşılayan annelerin, rüyası eksik uyanan çocukların acılarını bürünmüş, hüzünlerini kuşanmış hisli bir kalbin sahibi Selçuk. Evet, şahidiz buna, dize dize, şiir şiir, beste beste şahidiz.

O bir güzel imgeler şairi; birkaç örnek sizlere: mübalağ ömür, âşina sular, biraz melezlik edindim, eskil bir ayna, dil denilen koridor,  geçmiş baharların çerağı, ateş şirreti, uzun bir siyahlık, sükunet çoğaltırız, titreme(se)siyle, kanamış atlaslar, dişedokunur bir ehemmiyet adardım, yanılgın kitaplar, açıldı böylece kadran ve satıh, yüzünün unutulan çocukluğuna, odalar dolusu tahammül, bilindik endamları, mahcup tabutlar, müntehir gelinler, ödünç eşgâl ile kendini, bakir çocukların bedenini, geceden sarkan bir üzünç, beynimdeki kırışık.

Her güçlü şair gibi yeni kelimeler armağan ediyor Selçuk sözlüğümüze: kötücül bir ağız, eskil, kan/atları, yanılgın, din’i/verdi, üzünç.

Dimağımızı ne güzel dizeleri süslüyor onun: yüzümüzü biçimleyen eskil bir aynadan sızıdır şimdi yaşamak  / sükunet çoğaltırız gömleğimizi arkadan yırtanlara / kader: hepimizi kavrayan büyük tefsir / dünya dediğimiz, acıylan sınanmış bir kızkardeşten başka nedir ki / ey ölüm! biz kıyamadık alınlarından öpmeye / sen elmaların kızarmadığı bahçelerden karşıla / yüzgörümlüğü takılmayan müntehir gelinleri / hepimiz gücenik ve onulmaz bir kalp damarıyla yaşıyoruz / bu dil denilen koridor sahiden benim evrenim midir.

Ha az daha unutuyordum; Bizim Selçuk aynı zamanda Türk Dergiciliği profesörüdür de. Bir diğer uzmanlığı da dergiciliktir yani. Kimi hayvanların türlerini bilir, kimi bitkilerin. Bazısı balıkları analiz eder bazısı coğrafyaları. Kimi sevinçlerin türlerinin uzmanıdır kimi acıların. Selçuk Küpçük dergilerin. İsim sisim soy soy sayı sayı sayar size. Türkiye’de dergiler Selçuk’tan sorulur, vesselâm. Dergi mütehassısı. Ameliyatlarına girecek, onları teşrih masasına yatıracak ve mitosik bölünmelerini şiir şiir, şair şair, yazı yazı, yazar yazar yazar anlatacak kadar!

Ülkemizde Dergi Bakanlığı kurulacak olsa mesela, tartışmasız ilk bakan Selçuk Küpçük olacaktır. Olmalıdır. Zaten ülkemizin dergilere bakanıdır o.  

Atlastan dergiler, ipekten şiirler biçiyor durmadan.

Birbirinin mütemmimi dört kafadar fikir çilekeşi Selçuk, Aydın (Hız), Dursun Ali (Sazkaya) ve Mustafa (Everdi) her akşam bir başka kıraathanede eğleştiler yıllarca; pazartesileri Sayısı Yüzü Aşan Dergiler Kıraathanesi’ndeydiler, Salıları Çömez Dergiler. Çarşambaları Üç Yüzlük Dergiler Kıraathanesi’ndeydiler Perşembeleri Kapanmış Dergiler. Cumaları Beş Yüz Sayılık Dergiler Kıraathanesi’nin müdavimleriydiler Cumartesileri Yedi İklim Dört Kıta Kıraathanesi’nde.

Yaptıkları da sağlam bir Dergâhta sahih bir Edebiyat Ortamı oluşturup, ta Ay Vaktine kadar,  dize dize cümle cümle sayfa sayfa Hecelemek, Türk Edebiyatının İtibarını Yedi İklime duyurmak, yaşadıklarını Varlıklarını ortaya koymamaktı, biliyoruz. Ihlamur kokulu çaylar eşliğinde, adeta bir Mahalle Mektebi ikliminde Yolculuktu yaptıkları, bir yönüyle de Değirmen olan dünyada. Gün geldi Erciyese kara gittiler, gün oldu Irmak Irmak dolaşıp Adada soluklandılar; neticede İpek Dilinden mısralar kotardılar bizler için, araya Ayraçlar koyarak.

Unutmadan; poetik üzerine de çok kalem oynatan adamdır da o.

Ölümü cebinde taşıyan adamdır Selçuk Küpçük.

Her şair bir dizeden ibaret olacaksa eğer, benim için Selçuk Küpçük hepimiz gücenik ve onulmaz bir kalp damarıyla yaşıyoruz dizesinin şairidir. Artık kuşlarını uçurun bestekârı müzisyenidir. Aşk ve Tesellinin ödüllü deneme yazarıdır.

Yakın dostu ağabeyi Everdi’ye göre akademik disiplinle aydın duyarlığını bir araya getiren güzel bir insandır Selçuk Küpçük. Elhak katılırız bihakkın. Öyledir.

Kardeşimdir. Kardeşimizdir.

Türkçeyi yaşayan adamdır. Yaşayan ve yaşatan. Türkçe sevdalılarının kardeşi o.

Teselli makamının şairi.

Uçur şiirlerini Selçuk, beste beste.