“7 sene sonra bu treni kim getirdi Sakarya’ya? Başta Ekrem Yüce, Milletvekili Ali İhsan Yavuz ve milletvekillerimiz, genel müdür ve ulaştırma bakanımız beraber getirdik” sözlerin sahibi Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce.

            Adapazarı’na ilk tren 2 Haziran 1899 yılında geldi. 124 yıllık bir geçmişi olan tren seferleri, AKP iktidarı döneminde 7 yıl süre ile hizmet dışı kaldı.

            1899 yılından itibaren kesintisiz seferler düzenlenmiş ve hiçbir aksaklık yaşanmamış. Modern dünyanın vazgeçilmez toplu taşıma aracıdır demiryolu ve tren, ekonomik olma özelliği ve güvenliği sebebiyle her dönemin tercih sebebi olmuştur. Gelişmişliği simgesidir “Demir ağlarla ördük anayurdu dört baştan”. Bu anlayış ile yıllar yılı hizmet verdi.

            Seferleri durdurmak, güzergâh ile uğraşmak kimsenin aklına gelmemiş. Çeşit çeşit mazeretler üreterek seferleri durdurmak AKP iktidarına nasip oldu. Ada Treni kademe kademe devre dışı bırakıldı. 1899 yılında ilk seferine başlayan Ada Treni seferlerine son verilmişti.

            7 yıl süre ile tek tren çalıştırılmadı. Ta ki CHP Kadın Kolları Başkanı Azize Çeroğlu ve arkadaşlarının 18 haftalık eylemi sonrasına kadar. Yağmur çamur dinlemeden her Cumartesi düzenlenen eylem sonrası seferlerin başlanacağı ilan edilmişti ki 31 Mart 2019 yerel seçimlerine denk düşen bir tarihti.

            Anlı/şanlı törenlerle seferler kısa süreliğine tekrar başlamıştı.

            Şener Şen’in güzel bir filmi var, sanırım bilmeyen yoktur. “Selamsız Bandosu” kıvamında bir törenle seferler başlatılmıştı.

            Makinist ile birlikte ilk seferde yani deneme sürüyüşünde kimler yoktu ki hepsi oradaydı, tren Gar’a geldiğinde bando eşliğinde selamlıyorlardı.

            Bizim olanı elimizden de alan, geriye verende aynı…

            7 yıl süreyle Ada Treni seferlerini sonlandıranlar ile tekrar sefere başlamasını kahramanlık ifadesi ile anlatmaya çalışanlar ve törenler düzenleyenler, kısa bir süre sonra da seferlerin durdurulmasını sağlayan kişilerde aynı kişiler.

            Kahramanlık destanı çok uzun sürmedi, sonrasında anlaşıldı ki apar-topar seferlerin başlamasının altında CHP Kadın Kollarının 18 haftalık eylemi ve yaklaşmakta olan yerel seçimlerin varlığı idi.

            Sonrasında rayların yenilenmesi başta olmak üzere birçok gerekçe öne sürülerek seferler uzun bir süre durduruldu. Bir türlü eskiye dönülemedi, o bilindik Ada Treni efsanesi birer birer yok edildi. Adapazarı Gar’ından başlayan Haydarpaşa Gar’ına varan tren artık yok, kademe kademe geri çekildi. Önce Pendik sonrada Gebze son durak olarak kullanılmakta.

            Ada Treni eski günlerde karşılıklı 12 sefer düzenlenmekte ve Haydarpaşa garına ulaşmaktaydı.

            Ada Treni’ni hangi koşullarda aldınız ise o koşullara tekrar geri getirin yani seçim öncesi yapmış olduğumuz şov eksik kaldı.  

            Bu gün bu konu niçin aklıma geldi derseniz; yine bir seçim dönemine giriyoruz geçmişte yaşanılan türden törenler düzenlenebilir mi vaktiyle sözü verilmiş olan projelerin başlangıcı yapılabilir mi ki acaba…

            Hatıralarımızda yeri var, anlı/şanlı tören düzenlenmiş ve herkesin orada olduğu bir sunum gerçekleştirilmişti. 2016 yılında yıkımı gerçekleştirilen ve 2018 yılında tamamlanacağı taahhüt edilen AFA Kültür Sitesi.

            Ali İhsan Yavuz ve arkadaşları projenin önemine ilişkin çok önemli sözler sarf etmişlerdi. Sonrasında da Ekrem Yüce’nin, “AFA Kültür Merkezi Projemizle Sakarya’nın kültürel hayatına yeni bir soluk gelecek” diye iddialı çıkışı geliyor akla.

            Bir de şu üzerinde destanlar yazılan hafif raylı sistem projemiz var. Hayatımıza girdiği çok uzun yıllar oldu, her seçimin en önemli taahhüdü oldu.

            Ekrem Yüce, taahhüdü bir adım öteye taşıyarak yerinde incelemelerde bulunmak üzere bir heyetle Güney Kore ziyareti gerçekleştirdi ve ardından da belirlenen güzergâhlarla müjde vermişti.

            Tarih tekerrür ederde yine seçim öncesi anlı/şanlı törenler düzenlenmez mi diye aklıma gelmedi değil!!!

            Hadi hayırlısı bakalım ne düşecek bahtımıza…