Şehrin yeni imarını konuştular. Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Mühendislik-Mimarlık Sektörü Temsilcisi 18. Meslek Komitesi öncülüğü ve Sakarya Büyükşehir Belediyesi İmar Şehircilik Daire Başkanlığı’nın işbirliğinde istişare toplantısı gerçekleştirildi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanarak resmi gazetede yayınlanan imar yönetmeliği hakkında bilgilendirme gerçekleştirildi. Sakarya’nın imar yönetmeliği 7 EKİM 2021 tarihinde yürürlüğe girdi. O günlerde çok tartışıldı, farklı kat ve imar uygulamaları yeni değişiklik ile yasalaşarak, uygulaması Belediyelere bırakıldığı yönünde itirazlar vardı.

CHP İl Başkanı Ecevit Keleş “Bu yönetmeliğe göre Sakarya Caddesi, Palmiye Caddesi, Yeni Bosna Caddesinde 8 kat, Adnan Menderes Caddesinde 10 kat, Şeker Fabrikasının önündeki cadde de 14 kat, Atatürk Bulvarında 18 kat imar verilebilir. Burada yine gizli saklı plan mı var?” diyerek itirazlarda bulunmuştu.

Keleş “Bu imar yönetmeliği Sakarya’yı toprağa gömer. Alacağınız yanlış bir karar, yanlış bir uygulama ile Sakarya’da 1999 depreminde şehit olan 3 bin 891 deprem şehidinin kemiklerini sızlatacaktır. Bu iş akıl tutulmasından başka bir şey değildir.” Diyerek tüm kamuoyunun dikkat kesilmesini belirtmişti.

İmar yönetmeliğinde ki değişiklik sonrasını dikkatle takip etmeye çalışıyorum, kat yüksekliği endişesi, yarattığı korku ve tehdit sanırım şehrin ortak korkusu.

1999 depreminden kalma hasarlı binalar ile uzunca yıllar yaşadık, korku her daim diri kaldı. Deprem sorununu geçen yıllar içerisinde de bir türlü çözemedik. 21 hasarlı okul 2015 yılı Milli Eğitim Müdürlüğü’nce Sakarya Valiliği’ne verilen brifingde ilk defa ifade edildi, bir sonra ki yıl Valilik brifingde hasarlı binalar sorununa sihirli bir el değdi ve gündemden düşürüldü. !!!

Uzunca yıllar hasarlı okullar sorununu tartıştık, zaman içerisinde gördük ki yıkılan ve onarılan okullar oldu. Henüz tam sayı ne kadar, ne kadarı onarıldı ve yenileri yapıldı bilemiyoruz, bu hususta tatmin edici bir açıklama gelmedi bugüne kadar.

Hasarlı binalar stoku bir türlü tespit edilemedi. Depremle etkin mücadele şartları oluşturulamadı, bilinç geliştirilemedi.

Kişiye özel imar uygulamaları örneklerine rastlamak mümkün, imar yönetmeliği değişikliği dendiğinde maalesef ilk akla gelen yeni bir suistimal kapısının aralandığı oluyor ki, bu hususta da birçok örneğe rastlamak mümkün.

Her fırsatta bizi kıskandığını dile getirdiğimiz batı toplumları ile kıyas götürmeyecek imar değişiklikleri yaşanmakta, deyim yerinde ise yap-boz tahtasına dönmüş imar değişiklikleri uygulanmakta.

Hal böyle olunca da adına imar dediğiniz her söz, sinir uçlarına dokunmakta. Deprem sonrası kaç defa imar yönetmeliği değişikliği yaşadık, takip etmek olanaksız. Son olsun ve kişiye göre düzenlemeye de son verilsin.

SATSO’da düzenlenen ve tarafların bir arada bulunduğu toplantıyı, bu tarafı ile önemsiyor sonuçlarının da kamuoyu ile paylaşılmasının gerekliliğini düşünüyorum.

SATSO 18. Meslek Komitesi Başkanı İlker Ergül “Sakarya’nın depreme hazırlanma konusunda, uygulanabilir tek çarenin, riskli yapıların yerinde dönüştürülmesi fikrini her platformda savunarak, kentsel dönüşüm gibi önemli konularda ciddi yol kat ettik” diyerek içinde bulunduğumuz vahim durumu işaret etti.

Yerinde kentsel dönüşüm fikri tartışılır durur ancak mesafe kat edemedik, depremden kalma hasarlı binalar ve hemen yanı başlarında yapılmakta olan yeni yapılar. Anlamsız ve çarpık yapılaşmanın örnekleri her sokakta önümüzde duruyor.

Bir dönem 2 kat ile sınırlandırılan imar, daha sonra güncellenerek 3 kata çıkarılması en hafif ifade ile hak gaspı, uyumsuz yapı örnekleri.

Onun içindir ki üzerinde çok tartışılan ve şehrin gerçekliğine uygun, bir daha değiştirilme ihtiyacı duyulmayacak, kişiye özel imar uygulamasına son verecek imar düzenlemesi yapın.

Betona gömülmüş ve rantı aralayan uygulamalara son vermediğiniz sürece, deprem tehdidi ile yaşamaya devam ederiz.