Cadde, sokak ve kavşaklar şehirlerin ulaşım can damarlarıdır. Dolayısıyla cadde ve sokakları otopark olarak kullandırırsanız, trafik akışını olumsuz etkiler, hatta trafik tıkanır.

Günlük yaşam içinde bir aracın hareketli saati ve park hali süresi ne kadar bir zaman dilimidir, bu hususta ki ölçüm nedir?

Son yıllarda artan nüfus yoğunluğu ve buna bağlı artış gösteren araç sayısı, trafik başta olmak üzere birçok sorunu beraberinde getirmekte.

Araç sayısında ki artışa paralel cadde, yol ve otopark altyapısı oluşturulamadığından, sorun her geçen gün daha da büyüyerek orta yerde durmaya devam ediyor. Sorun kendisini şehir merkezlerinde gösterdiği gibi, özellikli kamu binaları ve çevresinde de kendisini fazlasıyla hissettirmekte.

Hizmet alımının yoğun yaşandığı kamu binaları, Valilik resmi daireler kampüsü içerisinde birçok kamu hizmet binası var. Resmi daireler kampüsü planlanırken, planların içerisinde otopark düşünülmemiş, örnekler çoğaltılabilir. Hizmet alan sivil yurttaş, planlamanın içerisinde yer alamamış. Ya da kâğıt üzerinde planlanan otopark alanları zaman içerisinde farklı amaç için kullanılmış…

Otopark ihtiyacı planlanmayan yerlerde, sonrasında otopark yapmaya çalışmak daha büyük ekonomik yük getirmekte. Plansızlığa terk edilen, varlığında bihaber anlayış, şehrin tümünü açık otopark haline dönüştürür.

Trafiğe çıkan araç sayısı ile yeni otopark planlanması doğru orantılı gelişmemekte mevcut sayının yetersizliği, her yıl ihtiyacın katlanarak artıyor olması sorunu daha da büyütmekte.

Merak konusudur otopark aramak için ayrılan vakit ne kadardır, bu hususta yapılmış bir ölçüm var mı bilemiyorum, park etmeye ayırdığımız zaman ne?

Trafiği yavaşlatmanın yanı sıra boşa harcanan yakıt, hava kirliliğine hangi oranda katkı koyuyor.

Otopark başlığı beraberinde birçok soruna da fasıla açmakta. Önemsiz ve gereksiz görünen, ancak etki alanı düşünüldüğünde şehirleşmede öncelikli planlamanın gerekli olduğu bilinmeli.

Şehir planlaması otoparksız olmaz. Cadde ve sokaklar otopark değildir, otopark olarak ta kullanılmamalı. Buna en çarpıcı örnek Sakarya Eğitim Araştırma Hastanesi merkez kampüs ve bulunduğu sağlık caddesidir ki anlaşılması güç örnek.

Bir dönem Hastane bahçesi otopark olarak kullanılıyor ve simgesel ücret alınıyordu, popülizm yapılarak ücret alınmasına son verildi. Kabul görecek gerekçe vardı Hastane bahçesi ve otopark ücreti, kamu hizmeti ücretle sunulamazdı. Ücret alınmıyorsa da otopark görevlisi de olmuyor demektir ki başıboş denetimsiz ve kuralsız, rastgele bir düzen oluşuyor.

Hastane bahçesi içerisinde ücret alınmasına itiraz edilen otopark, yol kenarında ücretli hale dönüştürülüyor. Büyükşehir belediyesi cadde ve yol kenarı her nerede bulmuş ise otopark haline dönüştürdü, hastane önü sağlık caddesi ayırımı yapmaksızın. Ortaya çıkan sonuç ise plansızlığın en tipik örneği, problem çözüme kavuşmadığı gibi daha da karmaşık bir boyut kazanmış durumda.

Hastaneye gitmek fikri başlı başına sıkıntı iken birde buna otopark sorunu eklenince çileli bir durum, otoparkta boş yer bulmak aracı park etmek son yıllarda milli piyangonun size çıkma ihtimaline denk düşüyor neredeyse!!!

Şansınız sizden yana yer buldunuz, aracınızın başına bir şey gelmeyeceğinin garantisi yok. Ya far kırılmış ya da tampon ezilmiş, hastane otoparkında son derece doğal manzara. Araç’ın çıkışını engelleyecek, önünüzü kapatan bir başka araç parkı. Can havli rastgele park etmiş, sizin işinizin bitmesi yetmiyor hastaneden ayrılmak için bekle ki gelsin çıkış sağlayın.

Her gün yaşanan artık sıradan olmuş, günlük rutine binmiş klasik otopark maceraları. Şehir planlaması otoparksız olmaz, en çarpıcı örneği yaşanmakta Hastane önlerinde. Hastane planlanırken otopark düşünülmediği, sonrasında da üretilen yöntemler popülizme teslim edildiği için sonuç kaçınılmaz.

Cadde’leri otopark olarak düşünmenin gelebileceği yer bu olsa gerek. Otoparkı cadde kenarlarından ibaret görmek gibi çağ dışı davranış. Trafiği yavaşlatmak başta olmak üzere birçok sorunu beraberinde getirdiği, çözümsüzlüğün adresi olduğu umarım görülür.

Son günlerde ki akaryakıta gelen zamlar sorunu çözecek gibi özel müdahaleye gerekte kalmayacak belki!!