Sapanca’da eskiden halk plajı vardı. Sapanca halkının yüzebildiği, voleybol oynayabildiği hafta sonlarını ailesiyle birlikte geçirebildiği, soyunma kabinleri olan halk plajı vardı..

Sapanca halkının yüzebileceği bir plaj neden yok.. ? Ne oldu plaja neden kendi kaderine terkedildi.

Sapanca halkının ,sahil şeridi boyunca yüzebilecekleri bir alan var mı?

Göl kıyıları otellere, tesislere, restoranlara, bungalovlara tahsis edilmiş vaziyette..

Halk Plajı, yıllardır atıl bir vaziyette duruyor.

Sapanca Türkiye’nin en önemli turizm kentlerinden biri buna bir sözümüz yok yapılan projeleri tesisleri destekliyoruz, fakat Sapanca halkının ücretsiz göle girip, güneşlenebileceği alanı çok görmemek gerek.

Sakarya ve Kocaeli’nin doğal su kaynağı olan Sapanca Gölü aynı zamanda, doğal güzellikleriyle de bölgenin incisi.. Başka bir Sapanca yok..

Sapanca Gölü ne yazık ki sürekli, gölü besleyen derelerin endüstri baskısıyla, kirletilmesi ve doğal yaşamın tehdit edilmesiyle gündeme gelmekte..

Yalnızca bu da değil, av kanununa göre göllerde ağ ve kasnakla avcılık yasak, doğal içme suyu kaynağı olan Sapanca Gölü’nde özel bir genelgeyle motorlu tekneyle girişte yasak, fakat küçük bir araştırmayla Sapanca bu haberlerle sık sık gündeme geldiğini görebilirsiniz.

Sapanca genel anlamda sahipsiz, İstanbul adalarda Türkiye’nin gündemine oturan atlı faytonlar vardı. Sorun çözüldü adalarda faytonlar kaldırıldı. Peki buradan soruyorum. Sapanca da yıllardır, şişman arap turistleri taşıyan atların canı yok mu? Neden gündeme hiç gelmedi. Neden kaldırılmadı..

Dağlarından, yaylasına, derelerinden, kanyonlara yeşilin farklı tonlarını barındıran doğası. Ağaçları, zümrüt yeşili doğası, her noktasından su fışkıran yaylaları, şelaleleri 49 kuş, 71 endemik bitki türünü barındırır Sapanca, Araplar döviz bırakacak diye bu güzelim doğayı yıllarca katledilmesine göz yumuldu, şimdide göl kenarları bilinçsizce her köşe başından çıkan bungalovlarla dolup taşıyor.

Bu ve buna benzer konulara belediye çözüm bulamıyor ise Sakarya’da iktidar partisi vekilleri yaşıyor. Muhalefet partisinin vekili de yaşıyor. Eski içişleri bakanı da yaşıyor. Bazıları bizzat Sapanca’da yaşıyor.

Turizm, spor, kültür ile gündeme gelmesi gereken Sapanca ait olduğu yerde değil..

Sapanca ile ilgili sorunları söylemekle ve yazmakla bitiremeyiz. Sapanca da sorunu aşağılardan Sapanca’nın yok olan dağlarına baktığınız vakit, anlayabilirsiniz, umarım Sapanca hak ettiği yerlere bir gün gelir.

Ekim Ayı Kira Artış Oranı

TÜİK verilerine göre, TÜFE 2021 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 1,25, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 13,04, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 19,58 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 16,42 artış gerçekleşti.

Ekim ayında kira sözleşmesi yapacak veya yenileyecek kiracılar için zam oranı en yüksek yüzde 16,42 olacak.

Her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan aylık enflasyon oranları yapılabilecek en üst kira zam oranını belirlemede kullanılır.

Asıl kira artış oranı ise ev sahibi ve kiracının anlaşmasına göre belirlenir.

Borçlar Kanunu kapsamında kira sözleşmesi yenilemesinde yapılabilecek en yüksek yasal zam oranıdır.

Artış yapılacak tarih olarak kira sözleşmesinin bittiği veya anlaşmalı olarak kira artışının yapılacağı tarih seçilmelidir.

Hesaplama örneği

Mevcut kira bedeli: 1000 TL
Zam oranı: yüzde 16,42
Zam bedeli: 164,20 TL
Zamlı kira bedeli: 1.164,20 TL

Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında tüketici fiyat endeksi on iki aylık ortalama oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir.

Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.

Kira sözleşmesinin süresi;

Kira sözleşmesi, belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabilir. Kararlaştırılan sürenin geçmesiyle herhangi bir bildirim olmaksızın sona erecek kira sözleşmesi belirli sürelidir; diğer kira sözleşmeleri belirli olmayan bir süre için yapılmış sayılır.

Kira sözleşmesi süresinin sona ermesi ile birlikte tarafların sözleşmeyi feshetmemeleri durumunda kira sözleşmesi kendiliğinden yenilenmiş kabul edilecektir.

Hayatı ertelemediğiniz bir hafta geçirmeniz dileğiyle..