Herkese merhabalar. Bu hafta sizlere hem doyurucu hem de sağlıklı bir ana öğün seçeneği olan, sağlıklı beslenmenin baş tacı salatalardan bahsetmek istiyorum.
Salata deyince birçoğunuzun aklına belki de kötü diyet tecrübeleriniz geliyor. Gelin bu tariflerle hem bu önyargıyı yıkalım hem de beslenmenizde çeşitlilikler oluşturarak sıkıcı bir düzenden kurtulalım.

Enginarlı Yeşil Mercimek Salatası
Malzemeler:
4 adet enginar
Bir buçuk su bardağı yeşil mercimek
Yeteri kadar su
1 adet limonun suyu
6 dal taze soğan
8'er dal maydanoz ve dereotu
Yarım su bardağı zeytinyağı
6 adet kiraz domates

Tuz, karabiber, pul biber

Yapılışı:
Enginarları yayvan bir tencereye alıp üzerini geçecek kadar su, 1 çorba kaşığı limon suyu, 2 çorba kaşığı zeytinyağı ve tuz koyup kapağını kapatın. Orta ateşte yumuşayana dek pişirin ve kuşbaşı doğrayıp kenara alın. Yeşil mercimeği tuz eklediğiniz suda haşlayıp süzün. Ilındıktan sonra üzerine enginar, kıyılmış maydanoz ve dereotu ekleyin. Kalan zeytinyağı ve limon suyunu üzerine gezdirin. Tuz, karabiber ve pul biberini ayarlayın. Harmanlayıp servis kaplarına aktarın. Kiraz domatesle süsleyerek servis yapın.


Kurufasulye Salatası


Malzemeler:
1 su bardağı kurufasulye,
yeteri kadar su
1 adet kırmızı soğan,
6 adet kornişon turşu
Yarım demet maydanoz,
5-6 dal nane
Sos için: 2 diş dövülmüş sarımsak
1 adet limon,
4 çorba kaşığı zeytinyağı,
tuz

Yapılışı:
Fasulyeyi bir gece öncesinden ıslatın ve ertesi gün yumuşayana kadar haşlayıp, süzün. Soğuduktan sonra servis tabağına alın. Piyazlık doğranmış soğan, kıyılmış turşu, maydanoz ve naneyi ekleyin.
Sos için bir kapta karıştırdığınız sarmısak, limon suyu, zeytinyağı ve tuzu salataya gezdirin. Tatların birbirine geçmesi için tüm malzemeyi karıştırın ve yarım saat buzdolabında dinlendirdikten sonra servis yapın.


Zeytinli Buğday Salatası

Malzemeler:

Yarım su bardağı kıyılmış siyah zeytin
Bir buçuk su bardağı aşurelik buğday
Yeteri kadar su
1 adet piyazlık doğranmış kırmızı soğan
2 çorba kaşığı kapari
Yarım su bardağı iri kıyılmış ceviz
6 dal maydanoz
Sosu için: ● Yarım çay bardağı zeytinyağı ● Yarım limonun suyu ● Tuz, pul biber

Yapılışı:
Zeytinin fazla tuzunu almak için ılık suda 5 dakika bekletin. Aynı işlemi 1-2 kez daha tekrarlayın ve süzüp kenara alın. Aşurelik buğdayı üzerini geçecek kadar suda yumuşayana dek haşlayın. Süzüp servis tabağına alın. Üzerine, zeytin ve kalan malzemeyi ilave edip harmanlayın. Sos için zeytinyağı ve limon suyunu karıştırın. Tuz ve pul biberini ayarlayın. Salatanın üzerine gezdirip karıştırdıktan sonra servis yapın.


Pazartesi başlanan diyetlerin devamının gelmesi temennisiyle, sağlıklı haftalar dilerim.
Online beslenme danışmanlığı ve sorularınız için mail adresim: [email protected]
TARİFLER KAYNAK: https://www.sabah.com.tr/sofra/tarifler/salatalar