Şubat ayı satış rakamları geçen seneye göre artış gösterse de, toplam konut satışları içinde sıfır konut satışlarının payı yüzde 30 seviyelerine kadar düştü.

Türkiye genelinde Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %20,1 artarak 97 bin 587 oldu. Konut satışlarında İstanbul 18 bin 752 konut satışı ve %19,2 ile en yüksek paya sahip oldu. Satış sayılarına göre İstanbul'u 8 bin 464 konut satışı ve %8,7 pay ile Ankara, 5 bin 575 konut satışı ve %5,7 pay ile İzmir izledi. Konut satış sayısının en az olduğu iller sırasıyla 23 konut ile Ardahan, 40 konut ile Hakkari ve 47 konut ile Bayburt oldu.

Sakarya’da ise Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %37 artarak bin 762 oldu. Geçtiğimiz yılın aynı ayında bin 282 konut satışı gerçekleşmişti.

Sakarya Şubat ayında 276 konut ipotekli (kredili) olarak gerçekleşirken, 562 konut (sıfır) ilk kez bin 200 konut ikinci el olarak satış işlemi gördü.

Geçtiğimiz yılın aynı ayında, 192 konut ipotekli (kredili) olarak gerçekleşirken, 439 konut (sıfır) ilk kez, bin 200 konut ikinci el olarak satış işlemi gördü.

Sakarya’da Yabancılara Yapılan Konut Satış Rakamları;

Yabancılara yapılan konut satışları Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %54,9 artarak 4 bin 591 oldu. Şubat ayında toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı %4,7 oldu. Yabancılara yapılan konut satışlarında ilk sırayı bin 958 konut satışı ile İstanbul aldı. İstanbul'u sırasıyla bin 99 konut satışı ile Antalya, 288 konut satışı ile Ankara izledi.

Sakarya’da ise 2022 Şubat ayında yabancılara 89 satış gerçekleşti. Geçtiğimiz yılın aynı ayında yabancılara 35 satış gerçekleşmişti.

Şubat ayında İran vatandaşları Türkiye'den 711 konut satın aldı. İran vatandaşlarını sırasıyla 633 konut ile Irak, 509 konut ile Rusya vatandaşları izledi.

Rakamlara bakıldığında yabancı yatırımcının ilgisi her geçen gün artıyor. Ortadoğulu alıcılardan ciddi talep geliyor. Ancak bundan sonra bu ülkelerin yatırımcılarına ek olarak Rusya ve Ukrayna’dan da talepler artacak. Savaş bölgesinden kaçanlar, aileleri ile birlikte güvenli şekilde yaşayabilecekleri, iş yapabilecekleri, paralarını yönlendirebilecekleri ve tüm bunların yanı sıra vatandaşlık alabilecekleri coğrafyalar arıyorlar. Dünyada doğudan batıya göç hızlandı. Bu göç bir süre devam edecek. Dolayısıyla önümüzdeki günlerde daha fazla yabancı yatırımcı gelecektir. Ayrıca daha önce de bahsettiğim gibi pandemiden dolayı ertelenen satın alma taleplerinin yatırıma döneceği günler geldi. Konut üreticileri stoklarını bitirdi. Önümüzdeki dönemde sektörde beklenen hareketliliğe kavuşulacaktır.

Tüm bu gelişmelerin ardından konut fiyatları artar mı? Sorusu, Ramazan ayında sakız orucu bozar mı ? Sorusuyla eş değer kalıyor. Konut fiyatları artıyor ve bu arz eksikliğinde daha da artacaktır. Hayatı ertelemediğiniz bir hafta geçirmeniz dileğiyle..