Ocak ayı satış rakamları geçen seneye göre artış gösterse de beklenilenin altında kaldı. Geçen sene Ocak ayında kısıtlamaları da göz önüne alırsak satış rakamları pek de iç açıcı değil.

Türkiye genelinde konut satışları Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %25,1 artarak 88 bin 306 oldu. Bu satışlardan %20,6 lık kısmı ipotekli (kredili) satış olarak gerçekleşti.

Sakarya da ise Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %39 artarak bin 514 oldu.

Yabancılara Yapılan Konut Satışları;

Türkiye genelinde Ocak ayında yabancılara yapılan toplam konut satışı 4 bin 186 olarak gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayında 2 bin 675 satış gerçekleşmişti.

Ocak ayında İran vatandaşları Türkiye'den 761 konut satın aldı. İran vatandaşlarını sırasıyla 513 konut ile Irak, 479 konut ile Rusya Federasyonu vatandaşları izledi.

Sakarya’da ise Ocak ayında yabancılara yapılan konut satışı 107 olarak gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayında 31 satış gerçekleşmişti.

Konut 1 Yılda %60 Zamlandı;

Merkez Bankasının verilerine göre Konut Fiyat Endeksi Aralık ayında %7.9 arttı. Kasım ayında %9.0 artan konut fiyatları son iki ayda %17.6 ile rekor seviyelere çıktı ve böyle bir durumu daha önce yaşamadık.

2021’de bir kat artan faizlere rağmen konut satışlarının rekoru yakalamasına yarım puan kalmasında ve konut fiyatlarının rekor kırmasının dört sebebi var.

Fiyat artışlarının tatil bölgelerinde yoğunlaşması, büyük şehirlerde oturanların mevcut evlerini satmadan buralarda ev aldığına, pandemi sürecini tatil bölgelerinde geçirmeyi tercih ettiğine işaret.

Enflasyonun sıçraması ve bina inşaatı maliyetlerindeki artış, konut fiyatlarının yükselmesinde en somut ve önemli nedeni oluşturuyor.

Bu durumun önceden görülmesi satıcıların fiyatları yükseltmesine yeter de artar bile. Faizin yılın son çeyreğinde düşürülmesi ve negatife dönmesi, paranın gideceği alternatif alan arayışını şiddetlendirdi ve konut talebini destekledi. Fiyat artışları da, konut satışları da, faizlerin düşürülmeye başlandığı Eylül ayından itibaren hızlandı ve aralık ayında doruk noktasına çıktı.

Sonuçta yüksek enflasyon ortamlarında gayrimenkul, altın ve döviz alım satımını iyi tecrübe etmiş, iyi deneyim kazanmış bir ülkeyiz. Döviz artışı tıraşlandı da, konuttaki fiyat artışı ve enflasyon bize baki kaldı. Hayatı ertelemediğiniz bir hafta geçirmeniz dileğiyle..