Pandeminin yoğun gündeminden biraz sıyrılıp farklı bir gündemle meşgul olmalı. “maske-mesafe-temizlik” kurallara kimlerin uyacağı ya da kimlerinde uymayacağını tarif ediyor, bizde yaşayarak öğreniyoruz.

Kural koyucular muaf tutuluyor, henüz gerekçelerini öğrenemesek te…

Zor günler yaşanıyor, asrın illetinden kurtulabilmenin uygulanması gereken kuralların yanında aşılama olduğu gerçeği de hepimizin malumu, bu alanda da yavaş ilerliyoruz.

Bir an önce günlük yaşama dönmek, iktisadi yaşamın olmazsa olması işletmelerin kısıtlamalarına son verilmesinden geçmekte ki ne kadarı ayakta kaldı bunu da henüz bilemiyoruz.

Her işletme kendi kaderini yaşamak durumunda kaldı, kimse kimsenin yanında olamadı, devlet dâhil.

Sel gidince geride kalan ne hep birlikte göreceğiz, umarım çok az hatta hiç zararsız geçmiş olalım bu süreci.

“BİZE GELİNCE NEDEN YOK” dün ki Yenigün Gazetesinin manşet haberi.

Birçok Büyükşehirde raylı sistem ile ulaşımı sağlayan “Metro ve Tramvay” hatlarının yapımını üstlenen Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı konu Sakarya’ya gelince sessiz kalıyor.

Haberin içeriği incelendiğinde, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Bursa’ya 4 istasyonla hizmet verecek metro hattının temelini atmış.

Bursa Şehir Hastanesi’ne ulaşımı sağlayacağını belirterek “Metro hattının yapımını Bursa Büyükşehir Başkanlığı ile Bakanlık arasında imzalanan devir protokolü ile Bakanlıkça devralındı” diye açıklamada bulunmuş.

Bunun yanı sıra Bakanlık İstanbul Başakşehir’de Çam ve Sakura Hastanesi’ne ulaşımı sağlayacak metroyu, Kayseri’de Şehir Hastanesine ulaşımı sağlayacak tramvayı, Kocaeli’nde Şehir Hastanesi’ne ulaşımı sağlayacak tramvay yapımını Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı üstlenmiş durumunda.

Bakanlık kimi yerlerde projeye kendi başlıyor, kime yerlerde başlanmış projeyi protokol marifeti ile devralıyor.

Bakanlık cömert davranıyor, Belediyeler üzerinde oluşturacak ekonomik baskı ve bütçe daraltılmasının önüne geçmiş oluyor.

Belediyeler bu alanda kullanmayı düşündükleri bütçeler ile farklı yatırım yapma şansına da erişmiş oluyor bu sayede, “bir taşla iki kuş”.

Bizimle ilgili kısmına gelince ise aynı Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ya da merkezi hükümet duyarsız kalıyor.

Dikkat ederseniz metro, tramvay çalışmasının yanında ilgili illerde Şehir Hastaneleri de bitirilmiş hizmete açılmış.

2015 yılı Kent Meydanı dönemin Başbakanı bin yatalı Hastane sözünü veriyor, henüz ortada başlanmış proje yok ancak uzunca yıllarımızı alan yer tartışmalarını nihayete erdirmiş, yer tespitinde sorunu çözmüş vaziyetteyiz.

2004 yılından itibaren de hayatımıza girdi hafif raylı sistem, özellikle son dönem daha da yoğun yaşamaktayız raylı sistem projeleri ve söylemleriyle.

Bu kez bir adım ötesini yaşamaktayız güzergâh bile belirlenmiş durumda…

Deneyimine güvendiğim bir siyasetçinin çok katıldığım bir sözü var ki hizmet elde etmenin yolu “ Ya Bakan olacaksınız ya da Genel Başkana yakın milletvekili “ diye bir tespit benimde çok katıldığım bir tespittir.

Bugüne kadar iktidar nezdinde Bakanlık dâhil olmak üzere güçlü temsiliyetler elde edildi ancak sonuç hepimizin malumu.

İktidara verilen güçlü desteğin karşılığı alınamadı bir türlü.

Geçtiğimiz günlerde büyük kongresini yapmış olan iktidar partisi AKP’nin merkez yönetiminde tekrar yer alan Sakarya milletvekili Ali İhsan Yavuz, şehre gelişinde düzenlenen karşılama töreninde ki sözü dikkatimi çekti.

Yavuz “Şimdi de MYK’da ben değil, Sakarya var. Sakarya o statüden nasıl istifade etmek istiyorsa edecek.” dedi ve ardından bin yataklı hastaneye başlanacağı, Adliye Sarayı inşaatı ve yüz yataklı acil yoğun bakım hastanesine başlanacağı bilgisini paylaştı.

Yukarıda bahsettiğim iller hastane yatırımlarını almışlar, bir kısmında raylı sistem hizmete girmiş bir kısmında ise projeye başlanılmış durumda.

Biz ise henüz hastane projesine başlamaktan söz ediyoruz, hele ki hafif raylı sisteme dair sözden öte gitmiş durumda değiliz.

Oysaki Büyükşehir Belediye gelirlerinde ihracata bağlı merkezi bütçe paylarında ki gelir kaybımız yıllar yılı tartışma konumuz olmuştur ve her fırsatta bu sorunu çözdük çözüyoruz açıklamalarına tanıklık ederiz.

Fazlasıyla ihtiyaç duyduğumuz bir husustur merkezi bütçe desteği ve proje desteği.

Bugüne kadar güçlü temsiliyet karşılığını göremedik, umarım bundan sonrası için kazanımlar elde ederiz.

Sakarya bu makamlardan fayda elde eder, en azından bundan sonrası için!

Ergün ÖZKAN

[email protected]