Herkese merhabalar. Bu hafta sizlerle sağlıklı bir market alışverişi nasıl yapılır, markete giderken ve markette dikkat edilmesi gerekenler nelerdir gibi soruların cevaplarını konuşacağız.

Sağlıklı beslenme alışkanlığını kazanmak ve bu yolda besin tercihlerinizi belirlemek tabiki sizin elinizde olan bir durum. Fakat bazen tercihlerimize yenik düşebiliyoruz. Evde olan bir abur cuburu meyve yemeye tercih edebiliyoruz veya sağlıksız bir besini sürekli tercih edebiliyoruz. Aslında bunun engellenmesi en basit şekliyle evimizde veya göz önünde sağlıksız bir besin bulundurmamaktır.

Market reyonları çeşit çeşit ilgi çekici ambalajlarıyla sağlıksız ürünlerle dolu. Bazen reyonlarda gezerken o büyülü ambalajlar içinde kendimizi kaybedebiliyor ve sepetimizi sağlıksız besinlerle dolduruveriyoruz. Peki bu durumun önüne geçmek için ne yapabiliriz? Market alışverişine giderken nelere dikkat etmelisiniz?

1.KURAL: MARKETE AÇ GİTMEYİN.

Ramazan ayında yaptığınız alışverişleri aklınıza getirin. Açlıktan dolayı normal rutininizde olmayan şeyleri bile sepetinize attığınız olmadı mı? Veya markete aç girip hepsini yerim diye aldığınız yiyecekleri bitiremeyip öylece kaldığı olmadı mı? Markete aç gittiğimizde ne yazık ki tercihlerimizi kontrol edemeyebiliyoruz. Bu açıdan daha bilinçli bir market alışverişi için markete kesinlikle aç gitmeyin.

2. KURAL : MARKETE GİTMEDEN ÖNCE ALIŞVERİŞ LİSTESİ YAPIN.

Elinizde sadece ihtiyaçlarınızın yazılı olduğu bir alışveriş listesi ile markete girmek daha kontrollü alışveriş yapmanızı sağlayacaktır. Mümkün olduğunca reyonlar arasında oyalanmadan sadece almanız gerekenleri alıp kasaya ilerlemek, özellikle abur cubur reyonlarında dolaşmamak bize daha sağlıklı bir alışveriş yapma imkanını sunacaktır.

3. KURAL : ALACAĞINIZ BESİNİN MUTLAKA ETİKETİNİ OKUYUN.

Alacağın besinin ambalajında yazanlardan çok içindekiler kısmı önemlidir. Ambalajında form, şekersiz, kalorisiz, diyet, glutensiz veya 0 kalori yazması o besinin mutlaka sağlıklı olduğu anlamına gelmiyor. Şekersiz yazan bir besini incelediğinizde aslında şekerin birçok formunun kullanılmış olduğunu veya tatlandırıcıların kullanılmış olduğunu görebiliyoruz. Yani bu tarz etiketler genelde tüketiciyi kandırmak amacıyla hazırlanıyor. Sizde bilinçli bit tüketiciyseniz mutlaka etiket okumayı alışkanlık haline getirin.

 4.KURAL : SON ADIM KASADA BEKLERKEN ETRAFINIZI İNCELEMEDEN DİKKATİNİZİ BAŞKA YÖNE VERİN.

Ne yazık ki bir satış taktiği olarak kasa yanına veya özellikle çocukların boylarının ulaşabileceği alt raflara çikolataları yerleştirirler. Bu durum sizin çok da düşünmeden son anda karar verip bu besinleri sepetinize atmanıza yardımcı olmak içindir. Bilinçli bir tüketiciyseniz bu tarz oyunlara kanmayın ve sırada beklerken yapmış olduğunuz alışveriş listesine uymuş olmanın tadını çıkarın