Batı Karadeniz Bölge Müdürlüğü’ne bağlı olan Kızılay Sakarya Şubesi’nin bölgede en fazla kan alındığını belirten Başkan Zahit Tiryaki, “Kocaeli, Sakarya, Zonguldak, Bartın, Düzce, Bolu ve Karabük illerinin arasında en fazla kan alan il biziz. İnsanlarımız kan verme oranında yüksek bir orana sahip” ifadelerini kullandı.

4 MİLYONLUK BÜTÇE

2021 yılında Sakarya Kızılay’ının yaptıklarını Yeni Sakarya Gazetesi’ne anlatan Başkan Tiryaki, “Biz 2020 pandemi ile beraber olağan üstü durum yaşadık. 2021 yılında da bu devam etti. Biz 2021 yılında yaklaşık 11 aylık bir performansımızda yaklaşık 4 milyon TL’lik bir bütçeye sahip olduk. Bu bütçe dâhilinde şartlı bağışlarımız bulunuyor. Tüm bunları değerlendirdiğimizde Ramazan ayını değerlendirdiğimizde genel merkezimizin de destekleri ile 600 bin TL gibi olurken Sakarya il kapsamında 400 bin TL’lik zekat ve fitre dağıtımı yapmışız. Yani yaklaşık 1 milyon TL’lik kaynak aktarımı sağladık. Zekat nakdi haricinde yine gıda desteğinde de bulunduk. Her ay bin 170 aileye düzenli olarak gıda desteğinde bulunuyoruz. Aynı zamanda 3 bin 650 adet gıda koli dağıtımında bulunduk bunun yanında 8 bin 500 hijyen kiti dağıtımı gerçekleştirdik. 500 bin çocuğa oyuncak hediyesinde bulunduk. 2 aileye akülü bisiklet ve tekerlekli sandalye yardımında bulunduk. Yine aşevi için alınan ayni bağışlar 273 bin 498 TL olarak kayıtlarımıza geçti” dedi.

YARDIMDA EN YÜKSEKLERDEYİZ

Türkiye’de yardım dağıtımında bulunması konusunda en yüksek iller arasında yer aldığını söyleyen Başkan Tiryaki, “2020 ve 2021 yılı bizim açımızdan Türkiye genelinde en yüksek iller arasında yer alacak bir şube performansımız olacak. Bizi en mutlu eden şeylerden biri her gün 500 kişiye sıcak yemek dağıtımı yapılıyor. Bir eğitim yardım merkezimiz bulunuyor burada ticari bir akar olarak şirketlere sertifikalı ilk yardım eğitimi verirken aynı zamanda kırsal kesimlerde yaşayan ailelerimize yaşlı bakımı ve hasta bakımı eğitimi gibi farkındalık eğitimleri veriyoruz. Bunun ilk örneklerini liselerimizde gerçekleştirdik. Sakarya’da afet için hazırlıklarımız tam bir şekilde beklemedeyiz” ifadelerine yer verdi.

HEDEFİN YÜZDE 90’I TAMAM

Kan stokları ile ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Tiryaki, “Bizlerin kan da olmazsa olmazı olan insanlarımızın çok ciddi bir anlamda kana ihtiyaç duyuyorlar. Tabi ki belli gruplarda özellikle de negatif gruplarda duyuru çıktığını bizlerde görebiliyoruz. Biz batı Karadeniz bölge müdürlüğüne belli olarak Kocaeli, Sakarya, Zonguldak, Bartın, Düzce, Bolu ve Karabük gibi bizim bölgemizde bağlı olan illerde en fazla kan alan iliz. 2021 yılında bizim 36 bin 500 hedefimiz vardı. Biz Kasım ayı sonu itibariyle 30 bin hedefimizi tamamladık. Tahminimce bu ayda da 3 bin kadar litre kan almış oluruz. Bu şekilde hedefimizin yüzde 90’nını tamamlamış olduk. Ciddi olarak başarılı bir performans gösteriyoruz Sakaryalı olarak. Sevindirici olan haberlerde alıyoruz sadece Sakarya’da 650’nin üzerinde 2021 yılında kök hücre bağışı aldık. Her yıl kök hücre stokumuz arttığı için donör sayısı arttığı için Sakarya’da 55 civarı bir eşleşme oldu. Batı Karadeniz’de de 230 sayısına ulaştık. Kök hücre bağışında ciddi bir bağışçımız olduğunu görmüş oluyoruz. İnşallah bu sene artarak devam edecek” şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi