Arifiye Toplum Sağlığı Merkezi’nin de katılımıyla Kültür Merkezi önündeki meydanda gerçekleştirilen etkinlikte "Alzheimer Hastalığını Geri Döndürmek Mümkün Değil Ancak Yavaşlatmak Elimizde" teması üzerinde duruldu.
Sağlıklı Yaşam Aracıyla kurulan stantta deneyimli sağlık personeli tarafından vatandaşlar Alzheimer konusunda bilgilendirildi. Konuya dikkat çekmek amacıyla çeşitli afişlerle kahvehane, kafeterya, lokanta gibi mekanlar dolaşıldı; orada bulunan vatandaşlara da personel tarafından bilgi verilerek el kitapçığı dağıtıldı.

BEYİN HASTALIĞI
Doç.Dr.Aziz Öğütlü de Dünya Alzheimer Gününün aslında, bugün unutanları hatırlama günü anlamına geldiğini belirterek, alzheimerın yaşlılıkla beraber ortaya çıkan ve başta unutkanlık olmak üzere çeşitli zihinsel ve davranışsal bozukluklara yol açan ilerleyici bir beyin hastalığı olduğunu söyledi.

YAŞLANMA RİSK FAKTÖRÜ
Bunama ya da demans olarak bilinen alzheimer hastalığının günlük hayatın her zamanki gibi sürdürülmesini engellediğini ifade eden Öğütlü, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi. "Alzheimerın oluşumunda yaşlanmanın önemli bir risk faktörü olduğu ve 65 yaş sonrasında hastalığın görülme sıkılığının sürekli artış içinde olduğu bilinmektedir.

ŞİMDİDEN DİKKAT ETMELİYİZ
Ülkemizin nüfus yaşlanma hızı dikkate alındığında genç nüfusun giderek azaldığını düşünürsek 30-40 yıl sonra alzheimerın önemli bir sağlık sorunu olmaması için şimdiden dikkat etmeliyiz. Yani gençlik yıllarından itibaren bu hastalık hakkında bilgi edinerek önlemlerimizi alıp sağlığımıza dikkat etmeliyiz. Sosyal aktivitelerde bulunmak, sigara, alkol kullanmamak, sağlıklı beslenmek gibi davranışları hayatımızın merkezine almak örnek olarak verilebilir." dedi.

Editör: Haber Merkezi