Sünnet yapmak için genelde yaz tatilini bekleyen ailelerin telaşı başladı. Pandemi dolayısıyla şölen havasında geçen eski sünnet düğünleri artık düşünülmese de aileler, çocuklarının bu önemli gününün güzel geçmesini istiyor.
Erkek çocuğu olan bazı anne babalar, "ideal sünnet yaşı nedir?", "en uygun hangi aylarda sünnet yapılmalıdır?" ve "çocuğumuz sünnet sırasında travma yaşar mı?" gibi sorularla endişeye kapılabiliyor.
DOĞAR DOĞMAZ YAPTIRMAYIN
Biruni Üniversite Hastanesi'nde görevli üroloji uzmanı Doç. Dr. Levend Özkan; sünnetin sosyolojik, psikolojik, geleneksel bir çok etkisi olduğunu, sünnet için ideal yaşın da ailenin inançlarına ve sünnete bakış açısına, çocuğun özel durumuna, tıbbi ya da anatomik yapısına ve çocuğun endişe haline göre değişebileceğini söyledi.
Özkan, bazı ailelerin sünneti bir gelenek olarak görüp, "çocuk bilsin, hatırlasın" diye düğün gibi kutlamak istediğini, bazılarının da atlatılması gereken bir olay, bir mecburiyet gibi gördüğünü dile getirdi.
Doç. Dr. Özkan, yeni doğan sünneti ya da bebek sünnetinin hiçbir zaman doğar doğmaz sünnet anlamına gelmemesi gerektiğini belirterek, cerrahinin ana kurallarından birinin yeni doğmuş bir bebeğe, mecburi olmayan bir cerrahi işlemin yapılmaması olduğunu söyledi. 
ÜÇ-DÖRT YAŞ ARALIĞINI ÖNERDİ
Bunun son yıllarda biraz istismar edildiğini dile getiren Özkan, bebek sünneti yaptırmak isteyen ailelere, önce çocuğun bir rahatsızlığı olup olmadığının takip edilmesi önerisinde bulunduğunu belirterek şöyle devam etti:
"Bebeğin ilk günlerdeki ciddi sıvı alışverişi dengesi kurulsun. Sarılık mı geçirecek... Erken dönemde Allah korusun yoğun bakıma girmesi gereken bir durum mu olacak? Bütün bunlar görülsün, atlatılsın. Sünnet için hiç bir acelemiz yok. 'Doğar doğmaz olmazsa muhakkak bir narkoz söz konusu olur' diye bir şey yok. O yüzden aile biraz daha doğum sonrasındaki bu panik durumu, duygusal dönemi atlattıktan sonra zamanlaması planlanarak bebeklik döneminde rahatlıkla yapılabilir. Bebekken sünnet yaptıracak ailelere bebek hareketlenmeden yaptırmalarını öneririm. 6-7 aydan itibaren bebeklerde ciddi bir hareketlenme başlar. O yüzden çocuğun anatomisi ve her şeyi uygunsa, bebek sünnetlerinin 40'ı çıktıktan sonra, çok da büyümeden yapılmasını öneririm. Diğer yandan çocuk bir yaşını geçtikten sonra iyice hareketlenmeler artar, cerrahi işlem ve sonraki bakım zorlaşır. 3,4,5 yaşları benim önermediğim yaşlardır."
“SÜNNET DENEYİMLİ DOKTORLARCA YAPILMALI”
Özkan, Türkiye'de en çok uygulanan cerrahi işlem olan sünnete gereken önemin verilemediğini, bunda meslektaşlarının da etkisinin olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
"Sünnet nedense eskiden beri hep ehliyetsiz kişilerin eline terk edilmiş durumda. 'Günümüzde, sünneti kim yapabilir ya da kim yapmalı?' diye soracak olursanız, sünneti ilgili, deneyimli ve yetkili bir sağlık çalışanı yapmalıdır. Bu benim için aslında çok zor bir durum. Babam sağlık memuruydu ve bu ülkede en çok sünnet yapan kişilerden biriydi. Babam çocukluğumuzdan beri hep yetkisiz ve ehliyetsiz sünnet yapılmasının karşısında durmuş biriydi. Şimdi günümüz şartlarında 2015'ten beri sağlık memurlarına da yasaklandı. Sağlık memurları ancak doktor gözetiminde sünnet yapabilir duruma geldi. Günümüzde sünneti deneyimli doktor yapmalıdır. Sünnet hiç bir zaman sadece bir deri parçasının kesilmesi şeklinde düşünülmemelidir."

Editör: Haber Merkezi