Latin Amerika kökenli datura bitkisinden elde edilen skopolamin adlı madde, bir çeşit uyuşturucudur. Türkiye'deki adı boru otu olan bilinen bitki, süs bitkisi olarak bahçelerde yetişririlirken bir diğer adı da tatula olarak geçmektedir. Şeytan Elması, Şeytan Otu, Cehennem Çanı, Trampet yapılı çiçeğinden dolayı da Şeytan Trampeti ve Melek Trampeti, Melek Borazanı adları da bölgelere göre çeşitlilik gösterecek şekilde kullanılmaktadır.

SKOPOLAMİN ETKİSİ NEDİR?
Oldukça sakıncalı olan bu bitkinin yapraklarının kaynatılıp içilmesi halinde 6-7 saatlik bir halüsinasyon hali oluşmaktadır. Ağızdan alınmadığı ve ciğerlere çekilmediği sürece öldürücü etkisi bulunmayan skopolaminin cilt üzerinden etki gösterebilmesi içinse uzun süreli temas gerekmektedir. Spazm giderici etki nedeniyle tıpta çeşitli alanlarda kullanılan bitki, kokusuz ve tatsız bir yapıya sahiptir.

----

DOLANDIRICI VEYA HIRSIZLAR KULLANIR
Toz haline getirilerek kullanılabilen madde, genellikle dolandırıcılık ya da hırsızlık yapanlar tarafından kişiyi bilinçsiz hale getirmek için kullanılır.

20 DAKİKADA ETKİ GÖSTERİR
Kimi zaman da kişileri fuhşa sürükleme maksadıyla kullanılan maddenin etkisi, kendini 20 dakika içerisinde göstermeye başlar.

BEYİN YIKAMADA KULLANILDIĞI İDDİASI
Merkez sinir sistemine etkisi nedeniyle yüksek dozda kullanım halinde öldürücü etkisi olan skopolaminin, gizli örgütlerin beyin yıkama amacıyla kullandığı da iddialar arasında yer alır.

Editör: Haber Merkezi