Obezite sorunun çözmek için yapılan mide küçültme ameliyatı kişinin kilo vermesini sağlayarak normal kiloda kalmasına da yardımcı oluyor. Bu tür operasyonlara Bariatrik Cerrahi de deniliyor. Ameliyat sonucunda hasta 40 ila 100 kilo arasında kilo verebiliyor. Aynı zamanda kilo veren kişinin ameliyat sayesinde tekrar kilo alması da engelleniyor. Çok fazla kilolu kişilerde görülen şeker hastalıkları, kalp damar rahatsızlıkları, eklem problemleri de bu sayede ortadan kaldırılıyor.

Mide Küçültme Ameliyatı Nedir?

Mide küçültme, obezite olarak değerlendirilebilecek kadar kilolu kişilerde diyet, egzersiz ve ilaç tedavilerinin cevap vermemesi durumunda yapılır. Midenin %80’i alınarak kişinin daha az yiyerek doyması sağlanıyor. Ameliyat yapıldıktan sonra kişinin mide bağırsak sistemindeki açlık ve tokluk kontrolünü sağlayan hormonlarında da farklılık olur. Daha az gıda ve daha az kalori alan kişi daha çabuk kilo verir. Operasyon sonrası kişide diyabet rahatsızlığı varsa kan şekeri düzeylerinin normale dönmesi, insülinin tamamen bırakılması sağlanır.

Mide Küçültme Ameliyatının Avantajları

Mide küçültme ameliyatı kimlere yapılır ameliyat öncesi ve sonrası bilinmesi gerekenler dışında hastaların merak ettiği şey bu ameliyatın hastaya sağlayacağı faydalardır. Kişilerin bu ameliyatı olmak istemesinin ana sebebi kolay yapılabilmesi ve kısa sürede iyileşme sağlanmasıdır. Kilo sorunu yaşayan kişiler için kâbus haline dönüşmüş olan kilo verme problemi bu ameliyat sayesinde çok daha kolay oluyor. Kilolarının %60 kadarını kısa sürelerde verebilen hastalar aynı zamanda metabolik sorunların da önüne geçmiş oluyorlar.

Kiloya bağlı olarak gelişen hastalıkların da bu ameliyatla son bulması kişinin görünümünden ziyade sağlığı üzerinde de olumlu bir etkisi oluyor. Mide küçültme ameliyatı sonrası kişinin hastanede fazla kalmaması, cerrahi yöntemle vücuda yerleştirilen yabancı bir cismin olmaması, mide bağırsak sisteminde gıda geçiş yolunda bir değişiklik olmaması gibi sebepler de kişilerin bu ameliyatı tercih etmesinde rol oynuyor.

Mide Küçültme Ameliyatı Kimlere Yapılır?

Mide küçültme ameliyatı yapılırken ilk olarak endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları uzmanına başvurmak gerekiyor. metabolik değerler ve hormonal dengelere bakılarak kişinin operasyona uygun olup olmadığına karar veriliyor. Eğer uygun değilse, obeziteye sebep olan faktörler diyet, egzersiz ve ilaç tedavisiyle düzeltilmeye çalışılıyor. Sonuç vermezse, ameliyat yapılabilir.

Bu ameliyatı olabilmek için bir uzmanın kontrolü altında diyet yapmış fakat kilo verememiş olmak, vücut kitle indeksi 40 üzerinde olmak ve 11 yaşından büyük olmak gerekiyor. Eğerobeziteye ek olarak diyabet, kalp hastalıkları gibi sorunlar varsa bu kişilerin vücut kitle indekslerinin 35’i geçmesi ameliyat olmaları için yeterli oluyor.

Mide Küçültme Ameliyatı Sonrası

Mide küçültme ameliyatı olduktan sonra bir diyet uzmanıyla birlikte beslenme programı yapılmalıdır. Beslenme yetersizliğinin sorun olmaması için mineral ve vitamin takviyeleri alınmalı ve besin değeri yüksek olan gıdalar tüketilmelidir. Ameliyat sonrasında, kişi katı yiyecekler tüketmeyi azaltmalı ve 1 yıl boyunca düşük karbonhidrat yüksek proteinli bir diyet uygulamalıdır. Sıvı gıdalar ile başlanarak kademeli olarak katı gıda tüketimine geçilmeli ve yüksek kalorili, yağlı, kremalı yiyecek ve içecekler tüketilmemelidir.

Öğün sıklıkları arttırılarak küçük porsiyonlar tercih edilmeli ve yiyecekler iyice çiğnenmelidir. Düzenli egzersiz ve spor aksatılmamalı, yemeklerden sonra 15 dakika boyunca ve yemekten 20 dakika öncesine kadar su ve diğer sıvı içecekler tüketilmemelidir. Katı ve sıvı yiyecekler aynı anda tüketilmemeli birbirinden ayrılmalıdır.

Mide küçültme ameliyatı fiyatları ise ameliyatın yapılacağı hastaneye, ameliyatı yapacak olan cerraha ve kullanılacak malzemelere göre farklılık gösterir.

Editör: Haber Merkezi