Sakarya Aile Hekimleri Derneği (SAKAHED) Başkanı Dr. Rıdvan Karagöz, yaz dönemi kursları için alınan sağlık raporlarına ilişkin bazı kararlar alındığına yönelik yazılı açıklamada bulundu.

STANDART YOKTU
Başkan Dr. Karagöz; “Yaz tatili geldi, çocuklarımızı çeşitli etkinliklere kurslara ve yaz okullarına kaydettirmeye başladık. Kayıtlar sırasında vatandaşların en önemli sıkıntısı istenen gereksiz sağlık raporları oldu. Öyle ki aynı kursa giden öğrencilerinin bazılarının raporu kabul edildi, bir kısmı rapor alamadı, bir kısmından da rapora gerek yok diye bir şey istenmedi. Çünkü talep edilen şeylerde bir standart yoktu.”

RAPOR VERİLMİYORDU
“Kimi kurs gerek olmadığı halde rapor istiyordu. Kimi kurs ise yaşanan onlarca ani gelişen genç sporcu ölümlerini görmezden gelip, tetkik yapılmadan sadece muayene ile verilen raporları kabul etti. Birçok doktor sağlık bakanlığının il sağlık müdürlükleri üzerinden gönderdiği resmi yazılar doğrultusunda rapor veremiyordu.”

ORTAK KARAR 
“Son dönemlerde artan bu sıkıntılar ve şikâyetler doğrultusunda Sakarya Aile Hekimleri Derneği Yönetim Kurulu; Sakarya İl Sağlık Müdürlüğü, Sakarya Gençlik Spor İl Müdürlüğü ve Sakarya Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ile yaptıkları görüşmeler neticesinde ortak bir yol haritası ortaya koydu.

KARARLAR
Karagöz, bu doğrultuda alınan kararları şöyle sıraladı; “Yaz dönemi sportif kurslar dışındaki tüm kurslarda sağlık raporuna gerek yoktur ve şahsın ya da velisinin beyanı doğrultusunda işlem yapılacaktır. Yaz dönemi spor kurslarında öğrencilere profesyonel sporcu lisansı çıkarılmayacağı için sağlık raporu şartı aranmayacaktır ve öğrenci velisinin “çocuğum sağlıklıdır ifadesi” yeterli kabul edilecektir.

PROFESYONELE SPORLAR
Profesyonel lisans çıkarılacak spor faaliyetleri için sağlık raporu gerekmektedir. Lisans başvurusu olan öğrenciye lisans tescil fişi Gençlik Spor İl Müdürlüğü ve birimleri tarafından verilir. Bu fiş ve beyan formu doldurulmuş bir şekilde vatandaşlar doktora başvurabilir. Bu belge yok ise lisans çıkarılmayacak demek olup, sağlık raporuna gerek yoktur.

YÜKSEK EFOR GEREKTİRENLER
Profesyonel Spor; bir dövüş sporu gibi yüksek efor gerektiren bir spor dalı ise direk Sakarya Eğitim Araştırma Hastanesinde bulunan Spor Hekimliğinden MHRS sistemi üzerinden randevu alınarak çıkarılabilir. Profesyonel spor; dövüş sporu gibi yüksek efor gerektiren bir spor dalı dışında bir branş ise spor hekimi, belediye polikliniği hekimleri ya da aile hekimine başvurabilir. Yapılan tetkik ve muayene sonucu duruma göre sevk edilebilir ya da rapor tanzim edilir.

Editör: Haber Merkezi