KBB uzmanı kulak burun boğaz (KBB) bölümüyle ilgilenen doktorların sahip olduğu isimdir. Bu bölümün uzmanları genel olarak kulak, burun, boğaz, baş, tiroit, yutak, ağız, tükürük bezleri ve boyun rahatsızlıklarıyla ilgilenerek hastaların tedavi edilmesini sağlarlar. KBB bölümü aynı zamanda otorinolarengoloji olarak da anılan bir bölümdür. Bu nedenle uzmanları otorinolarengolog ismiyle de anılabilirler.

KBB uzmanları kulak, boğaz, burun gibi organlarla ilgili hastalıkların teşhis işlemini fiziki tedavi ile yaparlar. Bu teşhis sonrasında da tedavi uygularlar. Ayrıca bu bölümün uzmanları gerekli olması durumunda cerrahi müdahalede de bulunabilirler. Kulak burun boğaz uzmanları ayrıca cerrahi ve fiziki teşhisle tedavileri her yaş grubundaki hastalar için yaparlar. Eda Çabuk Horoz’a Kbb uzmanı görev tanımını sorduk.

KBB Uzmanının Baktığı Kulak Hastalıkları Nelerdir?

KBB uzmanlarının hastalıklarıyla ilgilendiği ilk ve en önemli olan organ kulaktır. Kulak duymayı sağlayan organ olduğu için uzmanlar kulakta görülen rahatsızlıkların kısa sürede iyileşmesi adına çalışmalar yaparlar. Hafif veya ağır seyir eden rahatsızlıkların tedavisi için uğraşırlar. Bölüm uzmanlarının tedavisini yaptığı kulak hastalıkları şunlardır; kulak enfeksiyonu, duyma sorunları, denge sorunu, kulak çınlaması, dış kulak yolu iltihabı, kulakta su toplanması, akut orta kulak iltihabı, serüz otit ve işitme kaybıdır.

KBB Uzmanının Baktığı Boğaz Hastalıkları Nelerdir?

Uzmanlar kulak rahatsızlıkları dışında üst solunum yolları, gırtlak, yutak ve sindirim yolunda yaşanan rahatsızlıklarla da ilgilenirler. Bu rahatsızlıklar genel olarak boğaz rahatsızlıkları olarak anılırlar.

Tedavisini gerçekleştirdikleri boğaz rahatsızlıklarının isimleri ise şunlardır;

  • Bademcik iltihabı
  • Farenjit,
  • Uyku apnesi
  • Bademcik
  • Tonsilit
  • Horlama
  • Gerd
  • Solunum sorunları
  • Yutma sorunları
  • Bronşit
  • Adenoid enfeksiyonu
  • Öksürük

Bu hastalıklar yanı sıra KBB uzmanları bademcik ameliyatı da yaparlar. Boğaz rahatsızlığı her yaş grubundaki insanın yaşayabileceği bir rahatsızlık olduğundan dolayı her yaş grubundan hastaları bulunabilir.

KBB Uzmanının Baktığı Burun Rahatsızlıkları Nelerdir?

Kulak burun boğaz polikliniklerinde hizmet veren uzmanların muayenesini yaptığı ve hastalıklarıyla ilgilendiği organlar arasında burun da bulunur. Koku alma ve nefes için ihtiyaç duyulan bu organ kaynaklı yaşanan hastalıklar KBB’nin uzmanlık alanına gider ve hastalığın teşhisi sonrasında uzmanlar tarafından tedavi uygulanmaya başlar. Bölüm uzman doktorlarının tedavisini yaptığı burun hastalıkları şunlardır; nezle, grip, sinüzit, burun eğriliği, burundan kan gelmesi, burun kırığı, burun akıntısı, alerjik nezle, koku alma sorunları, burun estetiği ve burun tıkanıklığı gibi hastalıklardır.

KBB Uzmanının Baktığı Diğer Hastalıklar Nelerdir?

Bölüm uzmanlarının ilgilendiği rahatsızlıklar kulak, boğaz veya burun gibi organlarda görülen rahatsızlıklarla sınırlı değildir. Ayrıca baş, boyun, dudak, ses yolları, çene, tükürük bezleri ve tiroitlerde görülen rahatsızlıklarla da ilgilenirler. KBB uzmanlarının başla ilgili en fazla ilgilendiği rahatsızlık ise baş dönmesi veya vertigo olarak adlandırılan rahatsızlıktır. Ayrıca yüz travması ve yüzün deforme olması durumunda da hastalara tedavi uygulayabilirler.

Ses kısıklığı ve ses kaybı gibi bozukluklarının giderilmesi adına çalışmalar da kulak burun boğaz uzmanları tarafından yapılır. Bu rahatsızlıklar dışında doktor tükürük bezi tümörleri, dudak tümörleri, nazofarenk tümörleri gibi çeşitli tümörlerle de ilgilenerek gerekli olması durumunda cerrahi müdahale yaparlar. KBB uzmanları tedavi ve cerrahi müdahaleleri tek başlarına yapabilecekleri gibi gerekli görülmesi durumunda diğer bölümlerin uzmanlarında da destek alabilirler.

 

Editör: Haber Merkezi