BELİRTİLERİ NELERDİR
İnfulenza ya da halk arasında bilinen adı ile Domuz Gribi hakkında bilgilendirmelerde bulunan Özel Medar Hastanesi Sakarya Dahiliye Uzmanı Uzm. Dr. Ahu Oğur, hastalığın belirtilerine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Uzm. Dr. Oğur, “Mevsimsel grip yaklaşık 2 günlük kuluçka süresinin ardından ortaya çıkan ani başlangıçlı yüksek ateş, öksürük (genellikle kuru), baş ağrısı, kas ve eklem ağrıları, boğaz ağrısı, burun akıntısı veya burun tıkanıklığı, ciddi halsizlik, yorgunluk, titreme, bazen ishal ve kusma ile karakterizedir. Öksürük ağır olabilir ve 2 hafta ya da daha uzun süre devam edebilir. İnsanların çoğu herhangi bir tıbbi tedaviye gerek kalmadan 1 hafta içinde iyileşirler. Ama bazı insanlarda hayatı tehdit edebilen ve ölümle sonuçlanabilen komplikasyonlar (zatürre, bronşit, sinüs ve kulak enfeksiyonları ) gelişebilmektedir. Küçük çocuklar, 65 yaş ve üzeri insanlar, hamileler ve kronik hastalığı olanlar (astım, diyabet, kalp hastalıkları gibi) bu kapsamdadır. Kronik sağlık problemleri kötüleşebilir, astımlı hastalarda griple tetiklenen astım atakları, kronik konjestif kalp yetmezliği bulunan hastalarda durumlarının ağırlaşması söz konusu olabilir” diye konuştu.

----


İNFLUENZA NEDİR?
İnfluenza hastalığı hakkında bilgiler veren Uzm. Dr. Oğur, “İnfluenza, başlıca burun, boğaz, bronşlar ve bazen akciğerleri etkileyen, hafif veya ağır bir seyir gösterebilen, bulaşıcı viral bir hastalıktır.  
Tedavisi diğer griplerden farklıdır. Teşhisi infulanza testi ile konulur. Ailede bir bireyde bu tanı çıktığında diğer bireylere de koruyucu ilaç başlanmalıdır” diye konuştu.
İNFLUEANZADAN KORUNMANIN YOLLARI
Özel Medar Hastanesi Sakarya Dahiliye Uzmanı Uzm. Dr. Ahu Oğur, son olarak ise hastalıktan korunma yollarını şöyle sıraladı: 
•    İnfluenzadan korunmada en etkin yol aşılanmadır.
•    Bulaşmayı önlemek için öksürme, aksırma sırasında ağız ve burun mendille kapatılmalı, kâğıt mendil çöpe atılmalıdır.
•    Grip olan kişiler başkaları ile yakın temastan kaçınmalı, hastalığın bulaşıcı olduğu dönemde işe ve okula gitmemelidir.
•    Grip olanların maske takması (cerrahi maske, standart maske) diğer insanlara bulaşmanın önlenmesine yardımcı olacaktır.
•    Hasta kişilerle tokalaştıktan veya solunum salgıları bulaşmış yüzeylerle temastan sonra göz, burun veya ağza dokunmak bulaşmaya neden olabilir. Çevremizdeki sık dokunulan kapı kolları, telefon ahizeleri gibi yüzeylerin sık sık temizlenmesi önerilir.
•    Ellerin sık sık su ve sabunla yıkanması hastalıktan korunmaya yardımcı olur.
•    Antiviral ilaçlar hastanın şikâyetleri başladıktan sonraki 48 saat içinde hatta ilk 24 saat içinde kullanılırsa etkili olabilmektedir. İlk 48 saatten sonra bu ilaçları kullanmanın hastalığı iyileştirdiğine dair herhangi bir bilimsel kanıt bulunmamaktadır.
•    Yatak istirahati, bol sıvı alınması, hastanın odasının sık sık havalandırılması da tedavinin kısa sürede başarıya ulaşmasında etkilidir.

Editör: Haber Merkezi