Sakarya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Hasan Salih Sağlam, içerdiği 4 bin zararlı madde nedeniyle başta kanser ve kalp hastalıkları olmak üzere birçok sağlık sorununa yol açan sigarayla mücadele konusunda açıklamalarda bulundu. Tütün mamullerinin tüketiminin insan ve toplum sağlığı açısından son derece zararlı olduğunu dile getiren Sağlam, sigara kullanımıyla mücadelenin artarak süreceğini belirtti.

İÇMEYEN DE ZARAR GÖRÜYOR
Kanseri tetikleyen, sağlığımızı tehdit eden tütün mamulleri ve sigara tüketimi konusunda toplumsal bilinci en üst seviyeye çıkarmak gerektiğini dile getiren Sağlam,sigaraya para vererek kendi sağlığını bilerek bozan bireylerin,yaşadığı sağlık sorununun tedavisi içinyine harcamada bulunduğunu hatırlattı. İçilen her sigaranın insan sağlığına zararı olduğu gibi sigara kullanmayanları da tehdit ettiğini ifade eden Sağlam, sigara içen kişi veya kişilerle aynı ortamda bulunan kişilerin pasif içici durumuna düştüğü söyledi. Sağlam, pasif içicilerin de sigaradan kaynaklanan sağlık sorunları yaşadığının altını çizdi.

SİGARAYLA MÜCADELE
Sağlık Bakanlığı’nın tütün mamulleri ve sigarayla mücadeleye yönelik çalışmalarından bahseden Genel Sekreter Sağlam, tütün mamulleri ve sigara kullanımının toplum sağlığı açısından zararlarını en aza indirmek adına çıkarılan yasalara dikkat çekti. Sağlam, sigara kullanımı konusunda kapalı alanlarda olduğu kadar artık kalabalık açık alanlarda da sigara kullanımına sınırlama getirildiğini dile getirdi. Yeni düzenleme ile açılır kapanır sistemlerle kapalı alanlarda sigara içilmesinin yanı sıra sigara içilebilen alanın binadan 5 metre uzak olması zorunluluğunu getirildiğini kaydeden Sağlam “Bu düzenlemelerle sigara içmenin zor ve raht bozu olması sağlanırken, bu suretle yeni nesillerin sigara içmesinin önlenmesi amaçlanıyor.” dedi.

7 BİN 300 KİŞİ BAŞVURDU
Tiryaki diye tabir edilen sigara bağımlısı hastalara hizmet veren sigarayı bırakma poliklinikleri verilerini de açıklayan Sağlam, sigara kullanan kişilerin, sigarayı kendi iradeleriyle bırakma eyleminin ilaçla sigara bıraktırma türündeki desteklerden çok daha önemli ve başarılı olduğunu söyledi. Sağlam, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kamu Hastaneleri Birliği olarak ilimizde Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi (SAÜEAH) ile Yenikent Devlet Hastanesi’nde sigarayı bırakma polikliniklerimizhizmet vermekte. Bu polikliniklerimize, 2015 yılında 3 bin 645, 2016 yılında ise 3 bin 658 vatandaşımızsigarayı bırakmak için başvurmuş. Tiryaki diye nitelendirdiğimiz sigara kullanıcıları insan sağlığını bozan bu zararlı alışkanlıktan kurtulmak için sigarayı bırakma polikliniklerimize davet ediyoruz.”

Editör: Haber Merkezi