Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Sakarya İl Sağlık Müdürlüğü iş birliğinde Kanser Haftası kapsamında ‘Hekim, Hemşire ve Hasta Perspektifinden Onkoloji’ başlıklı bir webinar gerçekleştirildi. Akademisyenler, sağlık çalışanları ve öğrencilerin katıldığı webinarın sonunda katılımcılardan gelen sorular cevaplandırıldı.

DİSİPLİNLER ARASI ÇALIŞMA ÖNEMLİ
Webinarın açılış konuşmasını gerçekleştiren SUBÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yurdanur Dikmen, “Kanserin tedavisi ve bakımında disiplinler arası bir yaklaşıma gerek duyuluyor. Onkolojik hastalıkların tedavisinde hastayı ve sorunları fiziksel, ruhsal ve sosyal açıdan bütüncül olarak ele alan onkoloji uzmanı hekimler ve hemşireler elbette ekibin en önemli bileşeni olarak ön plana çıkıyor. Ancak disiplinler arası ekibin hizmet verdiği hastalarımızın deneyimleri de hastalıkla mücadelede şüphesiz çok değerli. Biz de İl Sağlık Müdürlüğümüz ile bu mücadelede farkındalık ve bilinçlendirmeyi arttırmak; onkolojide aslında önemli paydaşlar olan hekim, hemşire ve hasta açısından farklı bir çerçeve çizmek için böyle bir program düzenledik” diye konuştu.

KETEM ÖNEMLİ İŞLER YAPIYOR
Kanserin toplum üzerindeki etkileri, halk sağlığının korunması ve bunun sürdürülmesine yönelik farkındalık çalışmalarının önemine vurgu yapan Sakarya İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Başkan Yardımcısı Uzman Dr. Selin Çokluk, “Birincil hedefimiz topluma ulaşarak ve sağlığın korunmasına yönelik eğitim, bilgilendirme ve taramaların yapılmasını sağlamak. Kanser Erken Teşhis Merkezimiz (KETEM) bu anlamda yoğun çalışmalar gerçekleştiriyor ve önemli hizmetler sunuyor. Bu etkinliğin bir paydaşı olmaktan mutluluk duyuyoruz. Tertipleyenlere teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

PROGRAM DETAYLARI
2 bölümde gerçekleştirilen webinarın ilk bölümünde Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi (SEAH) Korucuk Kampüsü Başhekim Yardımcısı Uzman Dr. Ayhan Aydın’ın moderatörlüğünde Tıbbi Onkoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemil Bilir ‘Kanserlerde Epidemiyoloji’, İl Sağlık Müdürlüğü Kanser Birim Uzmanı Gülcan İpeksoy ‘KETEM’lerin Onkolojideki Yeri’, Sakarya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Havva Sert ise ‘Onkoloji Hemşireliğine Global Bakış’ konu başlıklarında sunumlar gerçekleştirdi. SUBÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Azize Alayı moderatörlüğünde gerçekleşen 2. bölümde SUBÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Görevlisi Handenur Gündoğdu ‘Onkoloji Hemşirelerinde Merhamet Yorgunluğu, SUBÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Özge Öner ‘Onkoloji Hemşirelerinde Psikolojik Güçlendirme’, SEAH Korucuk Kampüsü Onkoloji Kliniği Sorumlu Hemşiresi Damla Ruken Yılmaz ise ‘Klinik Perspektiften Onkoloji’ konu başlıklarında bilgiler verdi.

Editör: Haber Merkezi