Genetik saç dökülmesi nedir?

Genetik saç dökülmesi, genetik ve hormonal faktörlerin bir araya gelmesiyle oluşan ve androgenetik alopesi olarak adlandırılan bir durumdur. Erkek tipi saç dökülmesi olarak da bilinen bu sorun, erkeklik hormonları olan androjenlerin (özellikle DHT) genetik yatkınlığı olan kişilerde saç köklerini zayıflatması nedeniyle ortaya çıkar. Erkeklerde daha çok gözlendiği için erkek tipi saç dökülmesi olarak da anılan bu sorun saçların kalıcı olarak kaybedilmesine ve ilerleyen kellik sorununa neden olabilir. Erken teşhis edildiği takdirde androjenleri etkisiz hale getirecek ilaçlar ve saç büyümesini teşvik edecek ilaçlar ile yavaşlatılabilir. Ancak iyice ilerlediği takdirde tedavi açısından tek kalıcı çözüm saç ekimi işlemidir.

Genetik saç dökülmesi ile ilgili olarak sıklıkla sorulan ve merak edilen konu bu tip saç dökülmesinin durdurulabilir olup olmadığıdır. “Genetik saç dökülmesi durdurulabilir mi?” sorusuna cevap vermeden önce genetik saç dökülmesinin başlangıç yaşından bahsedeceğiz. Daha sonra genetik saç dökülmesinin ne zaman durduğunun cevabını verecek ve bu tip saç dökülmesinin önlenebilir olup olmadığını açıklayacağız.

Genetik saç dökülmesi kaç yaşlarında başlar?

Genellikle ergenlik sonrasında yavaş yavaş kendini gösterir ve hem kadınlarda hem de erkeklerde ortaya çıkabilir. Bununla beraber genetik saç dökülmesi genellikle 30’lu yaşlardan sonra belirgindir. Esasen herkesin genetik yapısı farklı olduğu için bu başlangıç ve süreç herkeste farklı işleyecektir. Bu nedenle genetik saç dökülmesinin ne zaman başlayacağına dair kesin bir şey söylemek pek mümkün değildir. Bununla beraber kişinin normalde saçlarının ne kadar gür olduğu ve ailesindeki saç dökülme vakaları incelenerek kişiye özel bir tahminde bulunmak mümkün olabilir.

Genetik saç dökülmesi ne zaman durur?

Genetik saç dökülmesinin ne zaman başlayacağına dair kesin bir şey söylenemeyeceği gibi ne zaman biteceğine dair de kesin bir şey söylemek çok mümkün değildir. Bununla beraber saçları 30’larında dökülmeye başlayan birinin saçlarının 10-15 yıl boyunca yoğun bir şekilde dökülmeye devam etmesi beklenir. Bu durumda saç dökülmesinin 40’lı yaşlarda yavaşlaması mümkündür. 40’lı yaşlardan sonra saç dökülmesi devam edebilir ancak bu pek de fark edilmeyecek düzeyde ve hafiftir. “Genetik saç dökülmesi ne zaman durur?” sorusuna kesin bir yanıt veremesek de, bahsettiğimiz süreci kendi saç dökülme dinamiklerinize uygulayarak tahmini bir sonuca ulaşabilirsiniz.

Genetik saç dökülmesi durmadan önce tedaviye başlayarak ilerlemesini engelleyebilirsiniz. Bunun için doktorunuz minoksidil veya finasterid gibi ilaçlar reçete edebilir. Minoksidil yeni saç çıkmasını teşvik ederken, finasterid bir androjen olan DHT hormonunu etkisiz hale getirerek saç köklerini korur. Ancak saç dökülmeniz çok fazlaysa ve kellik alanı çok belirgin ise en verimli tedavi saç ekimi olacaktır. Saç ekimi için uygun bir aday olup olmadığınız konusunda doktorunuz sizi bilgilendirecektir. Eğer uygun bir aday iseniz bu işlem ile estetik açıdan oldukça tatmin edici sonuçlar elde edebilirsiniz.

Genetik saç dökülmesi önlenebilir mi?

Genetik saç dökülmesi ne zaman durur sorusundan sonra saç dökülmesi sorunu yaşayan veya bu ihtimalden korkan kişilerin en çok merak ettiği konu genetik saç dökülmesinin önlenebilir olup olmadığıdır. Esasen genetik yapınızla oynamanız ve genlerinizin sizin için belirlediği kaderi değiştirmeniz mümkün değildir. Ancak bu süreci yavaşlatmak ve saçlarınızı daha güçlü ve sağlıklı kılmak için yapabileceğiniz birçok şey vardır.

    * Beslenmenize dikkat edin. Genetik saç dökülmesi beslenmeden etkilenmese de yetersiz beslendiğiniz takdirde saç dökülmeniz daha da artacaktır. Bu nedenle özellikle protein ve demir içeren gıdalara ağırlık vermelisiniz. Yeşil yapraklı sebzeler ve sakatatlar demirden zengindir. Hindi, balık, yumurta, baklagiller gibi sağlıklı protein kaynaklarından da hem protein hem de gerekli vitamin ve mineralleri elde edebilirsiniz.

    * Saçları sıkan ve geren şekillendirmeler de saçların kopmasına ve dökülmesine neden olur. Özellikle çok sıkı atkuyruğu, Afrikalıların uyguladığı örgü tipi ve saçı sıkıştıran tokalar saçların zarar görmesine ve kopmasına neden olur. Bu tür saç şekillendirmelerden uzak durun ve mümkünse saçlarınızı açık tutun. Toplayacaksanız da saçlarınızı çok fazla germeyecek modeller uygulamaya dikkat edin.

    * Saçlarla çok fazla oynanması ve saçların çekilmesi de kopmalara neden olur. Bazı kişiler saçlarıyla oynamayan duramaz ve sürekli saçlarını çeker. Takıntıların kompülsiyon olarak davranışa yansımasından kaynaklanan bu durumu engellemek için gerekirse bir uzmandan yardım alın.

    * Katkılı saç bakım ürünleri ve jöle de saçların dökülmesinde rol oynayan faktörler arasındadır. Özellikle parfümlü ürünler saçların dökülmesini kolaylaştırır. Özellikle saç diplerinize bu tür losyonlar sürmeyin. Eğer mutlaka saç bakım ürünü kullanmak istiyorsanız kaliteli ve doğal olanları tercih etmeye çalışın.

    * Özellikle kadınlarda saç dökülmesi sıcak bakım uygulamaları ile de yakından ilgilidir. Bu uygulamalar fön, perma ve kimyasal sıcak bakımları içerir. Sık sık fön çektiren kadınların saçları zayıflar ve güçsüzleşir. Neticede kopmalar ve dökülmeler kaçınılmazdır. Saçlarınızı sürekli fönlemek yerine daha ziyade doğal kullanmayı tercih edin. Kimyasal sıcak bakımlar yerine de doğal yağlarla saçlarınızı canlandırabilirsiniz.

Kaynak: Hair Transplant Pedia

Editör: Haber Merkezi