Gebelikte, bebeğin sağlık durumunu ve gelişimini öğrenebilmek için yapılması gereken bazı tarama testleri vardır. Bu testler tüm kadınlar için büyük bir önem taşırlar ve kesinlikle yapılması gerekir aksi takdirde birçok sorun ortaya çıkabilir. Testlerin uzman bir doktor tarafından hastane ortamında yapılması oldukça önemlidir. Peki gebelikte yapılması gereken tarama testleri hangileridir? Op. Dr. Abdullah Göymen gebelikte yapılması gereken tarama testlerini anlattı.

Gebelikte Yapılması Gereken Tarama Testleri

Gebelikte yapılması gereken testler arasında aşağıdaki testler vardır;

    * İkili Test

    * Glukoz Yükleme Testleri

    * Kan Sayımı ve İdrar Testi

    * Bakteri Tarama Testi

Bu testler belirli gebelik aşamalarında yapılır ve her birinin yapılışı farklıdır. Doktorlar tarafından gebelere yapılan bu testlerin eksiksiz bir şekilde yaptırılması gerekir. Gebeliğin belirli dönemlerinde bu testler, ciddi anlamda büyük önem taşıyor. Testlerin yapılış amaçları birbirinden farklı olsa da her birinin yapılması şarttır.

İkili Test

Gebelikte 11. haftanın sonrasında ultrason kontrolüyle birlikte yapılan ikili test, ense kalınlığını ölçmek amacıyla yapılır. Ense kalınlığının ölçülmesi bebeğin down sendromlu olup olmadığını kontrol etmek içindir ve bu test ile kesinliğe yakın bir sonuç elde edilir. İkili testin en geç 14. haftaya kadar yapılması gerekir bu süreden sonra testin yapılması mümkün olmaz. Bu nedenle testlerin zamanları iyi araştırılmalı ve vakti gelen testler zaman kaybetmeden yaptırılmalıdır.

Glukoz Yükleme Testi

Bir diğer adıyla şekerli su testi olarak bilinen bu test gebelikte en geç 28. haftada yaptırılır. Testin yapılış amacı kan uyuşmazlığını tespit etmek ve buna göre müdahalede bulunmaktır. Testte 50 gram glukoz yüklemesi yapılır ve görülen reaksiyonlara göre sonuçlar elde edilir. Testte çıkan sonuçlara göre başka testlerin de yapılması söz konusu olabilir ve her birinin sonuçlarına göre ilerleme sağlanır.

Kan Sayımı ve İdrar Tahlili

Gebelikte ikinci 3 ay, üçlü veya dörtlü testlerin yapıldığı dönemdir. Bu dönemde ilk olarak 18. haftada kan akımı ölçümleri yapılır. Ardından amniosentez testleri yapılır ancak bu test 35 yaşından fazla olan gebeler için yapılır. 20. haftada kalp problemleri olabilecek kişiler için ekokardiyografi yapılır ve son olarak da 24. haftada kan sayımı ve idrar tahlili yapılır. Testlerin sonuçlarına göre ilerlenir ve olumsuz test sonuçlarına bakılarak başka testlerin yapılması gerekebilir.

Bakteri Tarama Testi

Gebeliğin 35. haftasında yapılacak olan bu test, annede bakteri taraması yapmak içindir. Testin bebek sağlığı için büyük bir önemi vardır ve mutlaka yaptırılması gerekir. Gebelikte son haftalara gelen bakteri taraması testinde çıkan olumsuz bir sonuç bebek için yapılması gereken başka testler olduğunu gösterir. Bu testin en geç 39. haftada yaptırılması gerekir.

Gebelikte Tarama Testlerinin Önemi

Gebelikte yapılacak tarama testleri annenin gebelik durumunu ve bebeğin sağlık durumunu kontrol altında tutmaya yarayacaktır. Herhangi bir terslikle karşı karşıya gelmemek ve doğru önlemleri almak için bu testlerin yapılması oldukça önemlidir.

Editör: Haber Merkezi