Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü tarafından işitme engelli bireylerin sağlık hizmetlerine erişimini kolaylaştırmak ve sağlık hizmeti sunumunda oluşabilecek iletişim sorununu ortadan kaldırmak amacı ile işaret dilinde 7/24 görüntülü destek veren Engelsiz Sağlık İletişim Merkezi (ESİM) hizmete girdi. Ayrıca ESİM mobil uygulaması geliştirilerek, aplikasyon uygulaması ile ücretsiz erişime açıldı.
ÜCRETSİZ UYGULAMA
81 ilde işitme engelli vatandaşlar herhangi bir sorunla karşılaştığı zaman Ankara'daki Engelsiz Sağlık İletişim Merkezi’ne ulaşacak ve her türlü sağlık sorununu bu merkez kanalıyla gidermiş olacak. ESİM Projesi ile işitme engelli vatandaşlar acil durumlarda kişisel akıllı telefonlarına ücretsiz olarak indirebilecekleri mobil uygulamalar aracılığıyla 112 Acil Servis'e anında ihbar yapabilir, dilerse görüntülü konuşma başlatabilir ya da anlık mesajlaşma yapabilir.
ACİL SERVİS
Bu sayede ilk müdahalenin çok önemli olduğu acil durum vakalarında ciddi zaman kayıpları önlenebilir. Mevcut son teknoloji kullanılarak geliştirilen uygulamalar sayesinde tek tuşla 112 Acil Servis'e ihbarda bulunabilir ve ihbar ile birlikte GPS kullanarak konumlarını gönderebilir, ayrıca istenmesi halinde olay yerine ait fotoğrafları gönderebilirler.
YÜZ YÜZE
ESİM merkez ile Türkiye'nin her yerindeki işitme engelliler hastanede karşılaştıkları sorundan, acil ambulans talebine, sigara bırakma danışmanlığına kadar her türlü sağlık iletişimini işaret dili tercümanları aracılığıyla mobil uygulama üzerinden yüz yüze ve canlı olarak gerçekleştirebilir

Editör: Haber Merkezi