Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ahmet Gökçe, altını ıslatan çocuklarla ilgili ailelerin dikkatli olması gerektiğini belirterek, altını ıslatmayla cinsel sorun sorunlar arasındaki bağlantıyı inceleyen araştırma yaptıklarını ve bu araştırmanın ABD'de üroloji dergilerinde yayımlandığını anlattı.
Fazla dile getirilmediği için cinsel sorunun yaşandığı ailelerde çok ciddi travmalara neden olabildiğini dile getiren Gökçe, yıllar içerisinde yaptıkları araştırmalar sonucunda cinsel sorun yaşayan erkeklerin çocukluklarında yatak ıslatma problemi yaşadıklarını tespit ettiklerini ifade etti.
Gökçe, makale olarak yayınlanan bu çalışmalarının kanıtı olan bir diğer çalışmaya imza attıklarına değinerek, şunları söyledi: "Neden sonuç ilişkisi var mı diye araştırma yaptık. Daha sonra Amerikan kaynaklı üroloji dergisinde yayınlanan araştırmamızda, gönüllülerden oluşan ve tamamen sağlıklı bireylerden oluşan kişileri iki gruba ayırdık. Geçmişinde yatak ıslatma olanlarla olmayanlar arasında boşalma süreleri arasında çok ciddi fark olduğunu gördük. Geçmişinde yatak ıslatma problemi olanlar ilişkilerine ortalama iki dakika devam edebilirken, hikayelerinde yatak ıslatma olmayanlar 5,5-6 dakikaya kadar çıkıyordu. Demek ki bu ikisi birbiriyle bağlantılı olabilirliğine kanıttı. Erken boşalma olanların yüzde 37'sinin hikayesinde yatak ıslatma varken, sağlıklıların yüzde ancak 10-15'inde bu sorun görülüyor. Neredeyse yarı yarıya fark var. Bu iki araştırmayı birleştirdiğimizde çocuklarında yatak ıslatma şikayeti olan ailelerin mutlaka üroloji polikliniğine başvurup yardım almaları ve çocuğun yatak ıslatma problemini çözmesi gerektiği kanısına vardık ama iş burada bitmiyor bu çocukların daha sonraki hayatlarında cinsel problem yaşamamaları için çocukları üzerindeki dikkatlerini üst seviyede tutmaları gerekiyor. Yani iyi bir cinsel eğitim, sağlıklı bir iletişim, sağlıklı bir yaşantıyla bu problemler çözülebilir. Çocuklarının ileride cinsel problem yaşamaması için ailelerin dikkatli olması gerekiyor."
Yaptıkları çalışmaların sonuçlarından ailelerin yanı sıra hekimlerin de alacağı mesajlar bulunduğuna dikkati çeken Gökçe, hastanın gelecekteki hayatında cinsel sorun yaşamaması için hekimlerin gerekli adımı atması gerektiğini ifade etti.
Gökçe, aile bütünlüğü, aile huzuru ve ailenin her yönden sağlıklı olması toplumun sağlıklı olması anlamına geldiğini belirterek, "O nedenle ailede bu konularla ilgili sorun olduğunda bize gelsinler, eşleriyle bize gelsinler çünkü sadece erkeğin sorunu değil bu." ifadesini kullandı.

Editör: Haber Merkezi