Diyalize giren böbrek hastalarının seans sırasında protein kaybettiklerini anlatan Görçin, hastaların kullandıkları ilaçlar ve vücutlarında idrar birikmemesi nedeniyle vücutlarında biriken zararlı maddelerin iştahsızlık ve bulantıya yol açarak beslenme bozukluğu meydana getirdiğini söyledi.

Görçin, diyaliz hastalarının asıl sorunlarının sıvı yüklenmesi olduğunu belirterek, "Bu nedenle proteinli gıdaları ve özellikle de eti, gut hastalığı gibi bir hastalıkları yoksa rahatlıkla yiyebilirler. Zaten, sağlıklı insanlar gibi çok fazla iştahları olmadığı için onlara herhangi bir kısıtlama getirmiyoruz, herkes kadar yiyebilirler. Ancak eti tuzsuz veya mümkün olduğunca az tuzlu tüketmeleri daha iyi olur. Çünkü tuz, sıvı yükü olarak hastalara zarar verir. Tatlıyı ise şeker hastalıkları yoksa herkes kadar tüketebilirler." değerlendirmesini yaptı.

ANİ PROBLEMLER
Bayramda rutin beslenmesini bozarak eti ve tatlıyı aşırı tüketen böbrek hastalarının karşılaşabileceği sorunlara dikkati çeken Görçin, şöyle konuştu: "Fazla tatlı hastaların kan şekerini yükseltir. Hiç idrarı olmayan diyaliz hastalarında veya idrarı normal olan ancak böbrek fonksiyonları azalmış diyabetik hastalarda tabii ki şeker düzeni bozulur. Bu hastaların kullandıkları ilaçlar ve özellikle insülin ayarlaması zaten zordur. Ayrıca fazla tatlı tüketenlerde idrara fazla çıkma ve sıvı kaybı olabilir. Aşırı et tüketiminin normal kişilerde yarattığı sorunlarla bu hastalarda da karşılaşırız. Fazla tüketim bulantı, kusma, ishal, şişkinlik gibi ani problemler yaratabildiği gibi uzun vadede kalp ve damar sorunlarına yol açabilir. Etin kullanımı ve yeme şekli ile içerdiği tuz miktarı bu hastalarda önemlidir."

Editör: Haber Merkezi