Çok değil, bundan on iki yıl öncesine kadar, ilimizde böbrek hastalıkları mütehassısı, bir başka ifadeyle nefroloji uzmanı bulunmuyor; böbrek hastaları, uzman bir doktora tedavi olabilmek için şehir dışındaki hastaneleri tercih etmek zorunda kalıyorlardı.
 Haliyle, bu durum birçok sıkıntıyı da beraberinde getiriyordu. 
 Mevcut diyaliz üniteleri şehrin ihtiyacını tam olarak karşılayamazken, diyaliz hastaları; ulaşım, yetersiz tedavi, uzman doktor ve yatak eksikliği gibi, hayati problemlerle karşı karşıya kalıyorlardı.
Özellikle son on beş yılda sağlık alanında yapılan yatırımlar ve hizmetler sayesinde ilimizde bu konuda önemli gelişmeler oldu. 
 Şu an Sakarya’ da biri profesör biri doçent seviyesinde, üç tane nefroloji uzmanı bulunmakta.
 Ayrıca, gerek devlet hastanelerinde gerekse, özel diyaliz merkezlerinde ciddi bir artış söz konusu. 
 Bu merkezlerin sayıları ve kapasiteleri her geçen gün arttırılırken, ağır ve yaşlı hastaların ulaşımı ambulanslar ile sağlanıyor. 
 Çok yakın zamanda, hastalar bilâ ücret karşılığında, kendi evlerinde, son teknoloji hemodiyaliz makineleri ile tedavi olabilecekler. Arzu eden hastalara, periton diyaliz hizmeti zaten verilmekte. SAÜEAH oldukça başarılı bir periton diyaliz ünitesine sahip.
 Tüm bu güzel gelişmelerden, daha önemli bir konu var ki o da organ nakli.
 Prof. Dr. Savaş Sipahi’nin önderliğinde Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde (SAÜEAH) organ nakli merkezi açıldı. Nakil ameliyatları konusunda çığır açmış olan Antalya Akdeniz Üniversitesi’nde özel eğitim alan cerrahlar, yirmi bir yaşında genç bir hastaya böbrek nakli yaparak, 2019 yılı itibariyle şehrimizde organ nakli konusunda ilk adımı atmış oldular. 
 Bu hususta başta Prof. Dr. Savaş Sipahi olmak üzere, Prof. Dr. Fehmi Çelebi, Doç. Dr. M. Akif Çakar, Doç. Dr. Hamad Dheir, Opr. Dr. Emrah Akın, Opr. Dr. Necattin Fırat, Doç. Dr. Fatih Altıntoprak, Doç. Dr. Fikret Halis’ i anmadan geçmek olmaz. Bu değerli hocalar, çalışmaları ile yıllardır hastalıklarla boğuşan, adeta ölüm kalım savaşı veren hastalara bir umut olmaktadırlar.
***
Organ Bağışı…
Şu an binlerce hasta organ bekliyor. 
Yeterli oranda bağış yapılmadığı için, birçok hasta genç yaşta hayatını kaybediyor.
Bu önemli hususta ülke olarak hepimizin üzerine düşen önemli bir görev var. 
O da organlarımızı bağışlamak.
Yapacağımız bağışlar, organ bekleyen hastalara yeni bir hayat sunacak.
Bir hayat biterken, başka bir hayat başlayacak.
Bedeninizin bir parçası, başka bir insanda yaşamaya devam edecek. 
***
Tebrikler Adatıp!
Özel Ada Tıp Hastanesi’nin resmi internet sitesindeki açıklamayı sizlerle paylaşmak istiyorum. İlimizde organ nakli adına çok önemli bir adım atan Özel Ada Tıp Hastanesi’ni ve organ bağışı yapan aileyi canı gönülden kutluyorum. 
 “Bölgenin ihtiyaca cevap verebilecek organizasyona sahip hastanesi olması vesilesi ile, 112 Acil Sağlık Hizmetleri ambulansı tarafından, beyine pıhtı atması tanısıyla Özel Adatıp Sakarya Hastanesi Genel Yoğun Bakım Ünitesine yatırılan hastanın, burada yapılan tüm tedavilere cevap vermeyerek beyin ölümünün gerçekleşmesi üzerine, Mesul Müdür Yardımcısı / Yoğun Bakımlar ve Ameliyathane Sorumlu Hekimi Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Gökhan Gedikli aileye organ bağışı hakkında bilgiler verdi. 53 yaşındaki hastanın ailesinin, hastanın organlarını bağışlamaya karar vermesiyle nakil süreci başladı.
Bölge Organ ve Doku Nakli Koordinatörlüğü’ne haber verilerek, hızlı bir şekilde resmi yazışmaları tamamlayan Özel Adatıp Sakarya Hastanesi’ne aynı gün İstanbul’dan Organ Nakli Ekibi geldi. Gelen ekip Özel Adatıp Hastanesi ameliyathanesinde 4,5 saat süren başarılı bir operasyonla hastanın kalp, kornea, böbrek ve karaciğerini alarak, başka hayatları kurtarmak üzere Sakarya’dan ayrıldı.”