Kızılay Sakarya Şube Başkanı Zahit Tiryaki Hür FM’de yayınlanan Hür Meydan programında gazetemiz genel yayın koordinatörü Engin Arapoğlu’nun konuğu oldu. Arapoğlu’nun sorularını yanıtlayan Tiryaki, Kızılay’ın yaptığı çalışmalarla ilgili bilgiler verdi. Kızılay’ın 1868 yılında kurulduğunu söyleyen Başkan Tiryaki, “Hem ülkemizde, hem dünyamızda insan ıstırabının olduğu her yerde yardım faaliyeti yürütüyoruz. Afet dönemlerinde insanların acılarını dindirmeye çalışıyoruz” dedi.

FAALİYETLER
İlimizdeki faaliyetlere de değinen Tiryaki, “5 yıldır şube başkanlığını yürüttüğüm şehrimizde 3 şube, 10 temsilciliğimiz bulunuyor. Adapazarı’nda sosyal yardım marketi kurduk ve 2 bin kişi buradan gıda ve kıyafet yardımı alıyor. Yine fitre ve zekâtları kaymakamlıklar aracılığıyla ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyoruz. Pandemi sürecinde de ihtiyaç sahiplerine 39 bin koli yardım dağıttık. 23 Nisan ve Anneler Günü’nde etkinlikler düzenleyip evinden çıkamayan halkımıza moral vermeye çalıştık” diye konuştu.

KAN BAĞIŞI
Kan temini konusunda yetkilendirilmiş tek kuruluşun Kızılay olduğunu hatırlatan Zahit Tiryaki, “Pandemi bizi çok etkiledi. Buna rağmen aylık 3 bin ünite kan aldık. Kan olmaması sebebiyle ertelenen bir ameliyat olmadı. Kan stoklarımız da bulunuyor. Ancak şu an kritik seviyelerde gidiyoruz. Bu yılki hedefimiz 36 bin 500 ünite kan almak. İnşallah hedeflerimizin üzerinde bir kan bağışı alırız. Kan acil değil sürekli ihtiyaçtır. Erkeklerimiz her ay 3 ayda, kadınlarımız da yılda bir kan bağışında bulunabilir” ifadelerini kullandı.

DEPREME HAZIRLIK
Depremle ilgili hazırlıklara da değinen Tiryaki, şunları söyledi: “Biz şu anda olası bir afetin ardından üç saat içinde sıcak yemek çıkarabilecek kabiliyete sahibiz. 40 bin kişiye 3 öğün yemek dağıtabiliriz. İlk etapta yaklaşık 15 bin çadır ve 700 konteynerimiz hâlihazırda mevcut. Bu itibarla 20 bin kişinin barınma ihtiyacını anında karşılayabiliriz.” Kızılay Başkanı Zahit Tiryaki, isteyen herkesin Kızılay’a üye olabileceğini ve gönüllü olarak faaliyetlere katılabileceğini sözlerine ekledi.