Dahiliye ve Kardiyoloji Uzmanı Mustafa Erkul, 14 Mart Tıp Bayramı münasebetiyle yaptığı yazılı açıklamada doktorların yaşadığı sıkıntı ve zorluklara dikkati çekti.

TIP BAYRAMININ TARİHÇESİ
Erkul Tıp Bayramının tarihçesi hakkında bilgi vererek başladığı açıklamasında, Türk tıp tarihinde 14 Mart’ın bir dönüm noktası olduğunu söyledi. Dahiliye ve Kardiyoloji Uzmanı Mustafa Erkul, 14 Mart 1919’da İstanbul’un işgaliyle birlikte hekim ve tıp öğrencilerinin işgale karşı verdikleri mücadelenin ardından her yıl 14 Mart’ın tıp bayramı olarak kutlandığını hatırlattı.

KUTUPLAŞMA
Önceleri tıp bayramına büyük bir heyecanla hazırlandıklarını bu güne özel tıp dergileri çıkarttıklarını, söyleşi ve eğlence programları düzenlediklerini söyleyen Erkul şimdilerde bunların hiçbirinin gerçekleştirilmediği, Tıp Bayramına gerekli önemin verilmediğini belirtti. Programların sönükleşip gerçekleştirilmemeye başlamasını her alanda olduğu gibi tabipler arasında da dünya görüşlerinin farklılığı ve kutuplaşmaya bağladı.

SAĞLIKTA ŞİDDET
“Hem dua hem de beddua almak için doktorluk elverişli bir meslektir” diyen Erkul minnetle, sevgi ve saygıyla anan hastaların olduğu gibi saldırı, şiddet ve hatta ölümlerle sebep olan hastaların ve hasta yakınlarının da olduğunu vurguladı. Yaşanan olumsuz olayların sağlık çalışanlarının hevesini kırdığını ve bu konuda yöneticilerin gerekli düzenlemeyi yapması gerektiğini belirten Erkul yargının da caydırıcı cezalar vermesi gerektiğinin altını çizdi.

RANDEVU YOĞUNLUĞU
Mustafa Erkul; “Hasta kendisine önem verildiğini hissetmek istiyor, beş dakikaya bir randevu koyuyorlar, yirmi dakikada bakamız gereken hastayı beş dakika içinde muayene etmemiz isteniyor” dedi.

PANDEMİ SÜRECİ
Koronavirüs sebebiyle hayatını kaybeden sağlık çalışanlarına şehitlik haklarının tanınması gerektiğini söyleyen uzman doktor, pandemi sürecinde de zor şartlarda çalışan sağlık çalışanların hak ettiği karşılığı almadığını da sözlerine ekledi.

KOVİD-19’DAN KORUNMAK İÇİN
Koranavirüsün tüm çalışanları psikolojik, fiziksel ve sosyal anlamda olumsuz etkileri olduğunu ifade eden Erkul kapalı alanların sürekli havalandırılması, 2 metre sosyal mesafenin korunması ve maske kullanılması gerektiğinin altını çizdi. Erkul sırası gelen herkesin aşı olması gerektiğini de sözlerine ekledi. Elif TAHTAKALE-Tuğba KORKMAZ

Editör: Haber Merkezi