Halen BaiaHotels Bodrum ve Monte Baia Uludağ Hotel’in genel müdürlüğünü yapan Özarutan, söyleşimizde özetle şu bilgileri verdi:

SEKTÖRLE TANIŞMASI
“Sektöre başlamama sebep olan ağabeyimdir. O da şu an Rixos Premium Göcek’in genel müdürlüğünü yapmaktadır. Bu işin temelinde de babamızın (Hamdi Özarutan) bu işlerin içerisinde olması, organizasyon, restorancılık gibi işler yapması yatmaktadır. Özetlemek gerekirse hizmet sektörüne babam, otelciliğe ağabeyim sayesinde girdim diyebilirim.”

BAİA OTELLERİ
“Baia otelleri, Bursalı sönmez ailesine ait. Antalya, Bodrum, Uludağ ve Bursa merkezde otelleri var. İkisinden ben sorumluyum. 2004 yılından beri faaliyet gösteriyor. Büyümeyi hedefliyor. Bodrum’daki otel 600 yatak kapasiteli. Gündoğan mevkiinde. Monte BaiaUludağ Hotel deödüllü bir otelimizdir. Diğer iki otelimiz de bölgelerinin en iyisidir. Grubumuz otelcilik sektöründe iyi hizmet vermeye çalışan, yenilikleri takip eden, misafir memnuniyetini ön planda tutan bir gruptur.”

TURİZM SEKTÖRÜ
2016 yılı Türk turizminin en fazla sınandığı, ayakta kalma mücadelesi verdiği bir yıldır. Turizm 40 farklı sektörü besleyen bir sektördür ve de siyasi ve ekonomik gelişmelerden direkt olarak etkilenir. Turizm sektörü bugün cari açığın kapanması ve ülke tanımında çok önemli bir paya sahiptir. Şunu da atlamamak gerekir ki Türkiye, eski Türkiye değil. Eskiden bizden bahsedildiğinde, bir yabancı Türkiye’yi biliyorsa mutlu olurduk. Artık bugün Turizm liginin esas oyuncularından biriyiz. Oda kapasitemiz, kuvvetli altyapımız ve yetişmiş kadrolarımızlakrizlerden de güçlenerek çıkacağımıza inanıyorum.”

SAKARYA’NIN POTANSİYELİ
“Sakarya lokasyon olarak çok elverişli bir bölgede. Yanıbaşımızda İstanbul var. Bursa, Ankara, Eskişehir gibi illere de yakınız. Yeni yapılan yollarla mesafeler son derece kısaldı. Turizm anlamında öne çıkartacağımız ürünlerin başında Sapanca geliyor. Sapanca için geç kalındı ama bu hiçbir şey yapılmayacak anlamına gelmiyor. Sapanca’nın potansiyeli çok yüksek, hak ettiği yere en kısa sürede gelecektir. Bilhassa toplantı turizmi için çok uygun bir yer. Sapanca’da sadece gölü değil tarihi ve kültürel değerlerimizi de ön plana çıkartmalıyız. Karasu bölgesinde daha iyi tesisler yapmalıyız. Kuzuluk kaplıcaları olsun, yaylalar olsun, ürün çeşitlendirmesi bakımından çok zengin bir şehrimiz var. Mühim olan bütün bu değerleri doğru noktalarda doğru alıcı ve tüketiciyle buluşturmaktır. Bununla alakalı da ciddi grupların ve kurumsal firmaların yatırıma gelmeleri çok fayda sağlar. Gelen dış yatırımcılarının yerel makamlardan ve yöre insanından destek görmesi de çok önemli. Ürünümüzü de iyi tanımamız lazım. Öne çıkartmaya çalıştığımız ürünün dünya ve Türkiye’deki karşılıklarına da bakmamız lazım. Acaba ürünümüzü gerçek kriterlerle ne kadar değerlendirebiliyoruz? ‘O da olsun, bu da olsun’dan ziyade hangisi hakkıyla olur, ona bakmamız lazım.”

TATİLİ SEVİYORUZ
“Sakaryalıların tatil talebinde ciddi anlamda artış var. Memlekete gelip insanlarla görüştüğümde sezonda 3-5 kez tatil yaptıklarını görüyorum. Adapazarı insanı gezmeyi, eğlenmeyi seviyor. Aynı zamanda tatili de tatilci gibi yaşamayı biliyor. Sakarya’mız Laz, Çerkes, Abaza, Boşnak, Gürcü, Manav, Kürt, Arnavut, her etnik kökenden insanın barış içinde yaşadığı büyük bir mozaik. Sakarya insanının yakaladığı bu birlik ve beraberlik ruhu ümit ederim ki tüm Türkiye’ye yayılır. Herkese selam ve saygılarımı sunuyorum.”

ALİ BURAK ÖZARUTAN KİMDİR?
1979 Adapazarı doğumlu. İlk ve orta eğitimini İstanbul, lise eğitimini Ankara’da yaptı. Yükseköğrenimini Eskişehir’de işletme bölümünde tamamladı. 1995 yılından beri turizm sektöründe görev yapıyor. Farklı departmanlarda çalıştı. İlk olarak 1995’te Aydın Doğan’ın sahibi olduğu Işıl Club Milta’da göreve başladı. Antalya’da uzun yıllar Arutan ailesine ait PresaDiFinica Otel’de ve Hilton Bodrum Otel’de operasyon müdürlüğü yaptı. Bir sene de yurt dışında Ramada Bakü’nün genel müdürlüğünü üstlendi. Beş yıldır Baia Otel’in genel müdürlüğünü yürütüyor. Kışın Monte Baia Uludağ, yazın ise Baia Bodrum’da genel müdür olarak görev yapıyor.  

Editör: Haber Merkezi