ÖNEMLİ İŞLER YAPTIK

Erenler Belediyesi’nde üçüncü döneminiz. Şöyle bir geriye dönüp bakarsak 15 senede neler değişti Erenler’de?

Biz 2004 yılında görevi devraldığımız günden bu güne önemli işler yaptığımıza inanıyorum. Görev geldiğimizde belediyemizin ciddi borçları vardı. Belde belediyesi olarak 840 hektar hizmet alanımıza 290 personel ile hizmet vermeye çalışırken bütçemizin % 81’i personel maaşlarına gidiyordu, bütçe gerçekleşmemiz % 50’ler civarlarındaydı. Bugün ise ilçe belediyesi olarak 16 kat büyüdük hizmet alanımız 13.400 hektar alana çıktı ve personel sayımız 227’e düştü. Personel maaşlarına bütçemizden ayrılan miktar % 21 bütçe gerçekleşmemiz ise 5 98’lere çıktı. 2004 yılında görevi devraldığımızda bugünkü parayla 30 milyon lira borç vardı. Bu borcun önemli bir kısmını ödemiş geriye 4,5 milyon lira eski borç kalmış iken bizim dönemimize ait borcumuz bulunmamaktadır. Gelir artırıcı ve gider azaltıcı tedbirlerimiz ile hem eski borçları ödedik, hem % 100 hurda olan makine parkımızı yeniledik hem de ilçemize Erenler Belediyesi olarak yaklaşık 200 milyon lira yatırım gerçekleştirdik. 

KENTSEL DÖNÜŞÜM SÜRÜYOR

Sakarya’da kentsel dönüşüm yapan üç belediyeden birisiniz. Dönüşüm çalışmaları ne aşamada şu an?

Türkiye’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Kentsel Dönüşüm Protokolü imzalayan ilk belediyeyiz. Şehrin giriş kapılarının birisinde değişim ve dönüşüm yapıyoruz. Vatandaşın gayrimenkul değerini üçe, beşe katlayan proje aynı zamanda şehrin yeni vitrini olacak. Net ifade etmeliyim. Erenler Kentsel Dönüşüm vatandaşa parasal rant kazandırırken belediye başkanına da başarılı bir projeyi tamamlama mutluluğu kazandırdı. Dönüşüm projesi ile bölgede ki emlak fiyatları katladı. Her etapta gayrimenkuller daha da değerlenecek. Dönüşüm hem vatandaşa kazandırdı hem de bölgeyi şehrin vitrini yapmamıza olanak tanıdı. 1. Etap 280 konut 2 işyeri ve 2. Etap 144 konut projeleri tamamlandı toplamda 666 dönüm alanda 9 etaptan oluşacak olan Kentsel Dönüşüm Projemizin ikinci etabını tamamen kendi öz kaynaklarımız ile tamamladık. 3. Etap projemiz ile ilgili projelendirme ve vatandaşlarımız ile görüşmelerimiz devam ediyor en kısa sürede gerekli çalışmalarımız tamamlayarak 3. Etap 1071 konut projemizi de ihale aşamasına getireceğiz.

MEYDAN 54 GÜZEL OLDU

Meydan 54 projesi Erenler’in prestij projelerinden. Vatandaş beğendi mi projeyi? Bütün eksikler tamamlandı mı?

Toplam arazi 27 dönüm. Uzun süredir o bölgede ne yapılabilir diye düşünüyorduk, mal sahipleri gelir giderdi. Mal sahipleri ile beraber çalıştık. Açıkçası ben bu kadar güzel olacağını düşünmüyordum. Harika bir yapılaşma oldu. Markalar geldi, ticaret başladı. Bilhassa ülkenin önemli markalarından Köfteci Yusuf’un oraya gelmesi ciddi bir katkı sağladı, değerini de artırdı. Bir günde 6 bin kişinin yemek yemeye geldiğini öğrendim ayrıca bölgede bir özel hastane planlaması da var tüm çalışmalar tamamlandığında son derece güzel nezih bir mekan daha ortaya çıkmış olacak.

YAŞAM MERKEZİ’NDE SONA DOĞRU

İlçeye kazandırmayı planladığınız Yaşam Merkezi’nin inşaatı ne aşamada?

Yaşam ve Eğlence Merkezi olacak olan projemiz sadece Sakarya’da değil civar iller arasında da ilk ve tek olacak. 10 bin m2’nin üzerinde bir kullanım alanı olacak olan Yaşam Merkezi içerisinde yüzme havuzu, sauna, hamam, fitnes salonu, buz pisti, tırmanma duvarı, tenis kortu, kafeterya ve çocuk oyun alanları ile vatandaşlarımızın huzur içerisinde aileleri ile vakit geçirebileceği spor yapabileceği sağlıklı bir mekânlar olacak. İnşaat çalışmalarının tüm hızıyla devam ettiği Yaşam Merkezimizi Allah nasip ederse bu yıl sonu vatandaşlarımızın hizmetine girmesini sağlayacağız.

ADA AVM DAHA İYİ İŞLETİLEBİLİR

Sakarya’nın ilk alışveriş merkezi olan Ada Alışveriş Merkezi eski görüntüsünden uzak. AVM yönetimi ile bu konuyu hiç

görüştünüz mü?

Sakarya’nın ilk AVM’si yoğun gayretlerimiz ile Erenlerde yapıldı. Burayı ilk işletmeye açan alışveriş merkezini yapan firmaydı. Oldukça da başarılıydı. Sonra Hollandalı bir firma aldı, biraz zayıflık başladı. Bu arada Serdivan AVM de açıldı. Orası da ölü doğmuştu ama ticaret erbabı bir insan olan Orhan Kocabıyık orayı şahlandırdı. Hollandalı firma satışa çıkardı bu sefer, Fransız bir firma aldı ama bunlar daha da başarısız çıktı. Ben CEO’ları ile görüştüm, benden beklentileri varsa elimden geleni yapabileceğimi söyledim. Şu anda idare ediyor ancak ADA AVM’nin ülkemiz şartlarına uygun yönetebilecek iyi bir işletmeci tarafından yönetilmesi gerek.

ÇARŞAMBA PAZARI KALKMAYACAK

Erenler’in en gözde mekânlarından biri de Çarşamba Pazarı. Bir ara pazarın taşınması gündemdeydi. Hala gündemde mi?

Pazarı kurduğumuzdan bu yana sürekli kapandı kapanacak, taşındı taşınacak söylentileri dolaşıyor ama gündemimizde hiçbir zaman böyle bir şey olmadı. Çarşamba pazarının ünü Sakarya’yı aşmış ülkemizin birçok ilinden belediyelerce buraya turlar düzenlenen bir Pazar yeri haline gelmiştir. Çarşamba pazarının kaldırılması söz konusu değil ve olmayacakta. Vatandaşın memnun olduğu bu pazarı neden kaldıralım ki?

SÖZLERİMİZİ YERİNE GETİRDİK

2014 seçimlerinde verdiğiniz sözlerin tamamını yerine getirebildiniz mi?

2014 yılı belediyemizin 50. Kuruluş yılıydı buna istinaden 50. Yılda 50 proje sloganı ile yola çıkmıştık. Ancak bu proje sayısı daha sonra 73 civarına çıktı projelerin önemli bir kısmı da zaten Kentsel Dönüşüm kapsamında yürüttüğümüz projelerdi. 50 projenin 43 tanesini tamamladık. Diğer kalan kısımları ise yine Kentsel Dönüşüm çalışmalarımız kapsamında devam ediyor. Sadece bir kapalı pazar yeri ve festival alanı projelerimiz vardı bunları da elimizde olmayan nedenlerden dolayı iptal etmek durumunda kaldık.

BÜYÜKŞEHİR’DEN MEMNUNUZ

Büyükşehir Belediyesi’nin hizmetlerinden memnun musunuz? SASKİ’nin altyapı çalışmaları yolları köstebek yuvasına çevirmişti. Tamamlandı mı çalışmalar?

Tabii ki memnunum. Özellikle SASKİ’nin ciddi çalışmaları var. Vatandaş altyapı çalışmasından çok üst yapıya bakıyor. Bu manada yolların tamiratının bir an önce yapılması gerekiyor. Biz yol işini çözmüştük. Gerek merkezde, gerekse kırsalda asfaltlanmamış bir tek yolumuz yoktu. Gerek AGDAŞ, gerekse SASKİ’nin çalışmaları sonucu yolların bir kısmı bozuldu, şimdi yeniden yapılıyor. Asfaltsız parkesiz bir tek sokağımız yok bizim.

MALİ SIKINTIMIZ YOK

Belediyenin borcu ne kadar? Sizden sonra gelecek başkana nasıl bir belediye bırakacaksınız?

Bizden önceki dönemden kalma tahminen 4,5 milyon lira borcumuz var yapılandırılmış ve ödemelerimiz devam ediyor. Bizim dönemimize ait borcumuz bulunmuyor vergi ve sigorta gibi kamu borçlarımız bulunmuyor. Mevcut devam eden projelerimizin ödemeleri var düzenli sorunsuz ödenmeye devam ediyor bununa birlikte her hangi bir mali sıkıntımız veya borcumuz bulunmamaktadır.

BİZ KADERİMİZE RAZIYIZ

3 dönem kuralı gereği MKYK kararı olmazsa yeniden aday olamayacaksınız… Başta Büyükşehir olmak üzere başka bir belediyeden adaylığınız gündeme gelebilir mi?

İmanın şartı altıdır, kaza ve kadere iman da bunlardan biridir. Biz kaderimize razıyız. Kesinlikle bir olmazsa olmazımız yok. Ben bir defa ne yapacağımla ilgili kararımı verdim. Ama kimseyle paylaşmadım bu kararı, paylaşmayacağım da. Zamanı gelince kararımı açıklayacağım inşallah. Ben bu partinin kurucusuyum ve 35 senedir aktif siyasetin içindeyim. Biz verilen her türlü karara saygı duyacağız ve uygulayacağız.

KIRATLI BANA BİR ŞEY SÖYLEMEDİ

Sizden sonra yerinize başkan yardımcısı Muhammet Kıratlı’yı hazırladığınız söyleniyor. Böyle bir niyet ve çabanız var mı?

Bununla ilgili ne benim ne de Muhammet Kıratlı’nın en ufak bir açıklaması olmadı. Kaldı ki Muhammet Kıratlı şu an benim başkan yardımcım ve aynı zamanda benim gibi partimizin kurucular kurulu üyesi. Ayrıca ilelebet sürecek olan dostluğumuz abi kardeş ilişkimiz var. Kendisinden adaylık ile ilgili her hangi bir açıklama duymadım. Kamuoyunda insanlar bir takım yakıştırmalar yapıyor Muhammet Kıratlı ismini telaffuz ediyor olabilir.  Zamanı gelirde böyle bir niyeti olursa eminim onu ilk önce benimle sonra da kamuoyu ile paylaşır. Ayrıca bizim parti disiplinimizin ve teşkilat terbiyemizin gereği benim adayım diye bir anlayışımız olamaz. Genel Merkezimiz kimi aday gösterirse göstersin o kişi bizim belediye başkan adayımız olur ve kendisine en büyük desteği veren kişide ben olurum.

YENİDEN 17-0 YAPACAĞIZ

Son olarak gazetemiz aracılığıyla yaklaşan yerel seçimler öncesi vatandaşlara, seçmenlerinize neler söylemek istersiniz?

Sakarya’da yeniden 17-0 yapacağımıza inanıyorum. Güçlü teşkilatlarımız var. Geçen hafta birçok genel başkan yardımcısı buradaydı. Sıkı bir şekilde çalışıyoruz. İdeal adaylar belirlenirse biz çok rahat 17-0 yaparız.

Editör: Haber Merkezi