Yahya Bakır’a konuşan Kaynarca Belediye Başkanı Murat Kefli “Vatandaşlarımızın dişinden tırnağından artırdığı vergileri bütçe olarak kullanıyoruz, tüm amacımız, sorunların çözülmesinde vatandaş adına hareket ederken gerek belediyemizde gerek parti teşkilatlarımızda, vatandaşlarımıza fayda sağlayacak kararlar almaya çalışıyoruz. Başarı başarının mayasıdır. Aldığımız kararların %100 doğru kararlar olmasını istiyor, hayırlı ve isabetli kararlar almak adına gayret gösteriyoruz.” dedi.

Yahya Bakır- Murat Kefli’yi tanımak isteriz?

Murat Kefli- 1970 yılında Kaynarca ilçemizin Turnalı Köyü’nde dünyaya geldim. Çiftçi bir ailenin beş çocuğundan üçüncüsüyüm. İlkokulu Turnalı Köyü’nde tamamladım başarılı bir öğrenciydim. Arifiye Öğretmen Lisesi’ni kazandım. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ni tamamladım. Fakülteyi bitirdikten sonra ticarete yönelmeyi tercih ettim. Devamında ticaret ve idareciliği bir arada yürüterek bugünlere geldim.

Y.B- Turnalı Köyü’nde yetişmenizin başarılarınızda etkisi oldu mu?

M.K- Turnalı köyü, Kaynarca ilçesinde büyük bir köy. Köyümüz ağırlıklı olarak okulu, camisi, bakkalları ile bilinirdi. Köyümüz özel ve huzurlu bir köydü. 1970’li yıllara kadar köyümüzde jeneratörle üretilen elektriğin, ekmek fırınının, lokantaların, kereste atölyelerinin olduğu ve günlük gelen gazetelerin radyoların takip edildiği, İstanbul’dan deniz yoluyla alışveriş, kumanya, giyim eşyası hareketlerinin yaşandığı bir ortam vardı. O günkü şartlarda en üst seviyede yaşayan Adapazarı’nda da bilinen bir köydü.

Y.B- Çiftçi bir ailenin çocuğu muydunuz?

M.K- Ailem Kaynarca’ya 1947 yılında yerleşmiş ve 1950’li yıllarda ekmek fırını ve lokantamız, mazotlu un değirmenimiz vardı. Dedelerim bölgenin büyük inşaatçılarıydı. Kardeşim ve ben inşaat işiyle uğraşmak yerine ağırlıklı olarak nakliye ve tomruk işinde ilerledik. Yine aynı şekilde çiftçilikle de uğraşıyoruz, fındık mısır gibi mamuller üretiyoruz. Bir yandan belediye başkanlığı bir yandan çiftçilik yapıyorum. Fındık bahçelerine bizzat kendim ilgileniyorum, bakımını yapıyorum, kirecini atıyorum. Sanayicilikte yaptım. İşletme müdürlüğü, satış müdürlüğü, tavuk üreticiliği, et nakliyatı, kuru yük nakliyesi olmak üzere birçok sektörle alakalı bilgiye sahibim. İnşaat işleri aileden gelen işlerimiz bölgemiz itibari ile her türlü işin içerisindeyiz. Tüm bu işleri keyif alarak yapıyorum. Üretim her alanda çok önemli. Sanatta, edebiyatta, tarihte her alanda üretmek keşfetmek gerekli. Her zaman arazideyiz bu yüzden Kaynarca’da herhangi bir vatandaşımızın bir isteği olduğunda yakından ilgilenme fırsatımız oluyor.

Y.B- Sakarya’dan sonra İstanbul’da devam eden eğitim hayatınızda sizi bu alanda yönlendiren biri oldu mu?

M.K- Eğitim hayatım boyunca dışarıdan bir destek almadım, dershaneye gitmedim. Aynı şekilde çocuklarımda bana benzemiş. Dört çocuğum var, tamamı köyde okudu. Biri Bolu’da Tıp Fakültesi’nde okuyor, diğeri 15 Temmuz Fen Lisesi son sınıf öğrencisi. Ben ve çocuklarım tamamen kendi görüşümüzle ilerliyoruz. Çocuklarımı eğitimlerinin yanı sıra kendi işlerimizde de yetiştiriyorum. Onlarla birlikte bahçeye gidiyoruz. Bizim işimizde herkesin bir hissesi var. En küçük çocuğum 12 yaşında, onun dahi bir hissesi var. Çocuklarım işlerimizde çalıştığında yevmiyelerini veririm. Fındıklarını satın alır, paralarıyla onlara fındık satarım, kâr etsinler ve ticareti öğrensinler isterim. Şu anda toplumumuzda ben giymedim, ben yemedim, çocuğum yesin, felsefesi var ancak benim felsefemde tabii ki, günümüz şartlarına göre yaşayacağız ama insanoğlu şu anda mevcut gücünün %2 ila 3’ünü kullanıyor dolayısıyla emeğin bir birikimi yok. Eğer sermayeniz varsa bununla 3-5 ay sonra çok daha güzel yatırımlar yapabilirsiniz. Dün için bugün; bugün için de yarın çalışamayız bu yüzden zamanımızı çok iyi değerlendirmeliyiz. Aynı şekilde paramızı da çok iyi değerlendirmemiz lazım. Erken yaşta çocuklarımızı para ile tanıştırmalıyız. İyi eğitim verildiğinde her çocuğun başarılı olacağına inanıyorum. Asıl önemli olan gerekli motivasyonun doğru şekilde yapılmasıdır. Çocukların ve gençlerin ilgili, alakalı olduğu yönlere doğru ilerletilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bazı aileler çocuklara kendi isteklerine göre hedefler koyuyor, bu tamamen yanlış, çocuk ne istiyorsa, neyle ilgileniyorsa çocuğa o yönde destekler verilmelidir.

Y.B- Üniversite yıllarınız nasıldı, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi size ne kattı?

M.K- Hayatım boyunca hep siyasetin içerisindeydim. Milliyetçi ve vatansever bir aileden geliyorum. Türk kültürü ve İslam kültürüyle yetiştim bu yüzden benim için her zaman vatan, millet ve din kavramı önem teşkil etti. 1987 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ne başladım. O yıllarda üniversiteler bugün olduğu kadar yaygın değildi. İstanbul Üniversitesi profesörler ve hocalar açısından oldukça elverişliydi. Bu anlamda çok şanslıydık, tüm derslerimize profesörler giriyordu. Düşüncelerimi ve fikirlerimin gelişmesinde İstanbul Üniversitesi’nin ve hocalarının katkısı büyüktür. Üniversitenin manevi ve kültürel iklimi bana sirayet etti, siyasetle ilgili oldukça aktif bir öğrenciydim.

Y.B- Üniversite eğitiminden sonra hangi yönde ilerlemeyi tercih ettiniz?

M.K- O yıllarda önümüzde bugün olduğu kadar geniş bir yelpaze yoktu ve ben kadere çok fazla inanırım. Kaderimizde olan neyse onun önüne hiçbir şey geçemez. Halihazırda bir ticari serüvenimiz vardı. Ben de bu ticari serüvene dahil oldum. Tarımsal faaliyetlerimize ve nakliye işlerimize devam ettim. Bir dönem piliç üretimi gerçekleştirdik. İşletme ve firmalarda satış müdürlüğü ve işletme müdürlüğü yaptım. Hiçbir zaman temel felsefem para kazanmak olmadı, ailemle birlikte tüm düsturumuz belli bir paradan sonra toplumsal faaliyetlere devam etmekti.

Y.B- Murat Kefli’nin iş disiplini nasıldır, çalışma prensipleri nelerdir?

M.K- Çok az uyurum. Yapılan tüm işleri detaylı kontrol ederim. Sabah erkenden kalkar, ekibin dün yaptık dediği tüm işleri herkesten habersiz tek başıma gezer, kontrol ederim. Tüm toplumu temsil ediyoruz. 83 milyon bir bütünüz. Ebetteki insan ihtiyaçları her geçen gün değişiyor, bizler, yerel yönetimde bir idareci olarak Kaynarca adına hareket ediyoruz. Vatandaşla birebir uzun uzun ilgilenirim, izah ederim, anlatırım. Sorunlar mücadeleyle çözülür. Vatandaşlarımızın dişinden tırnağından artırdığı vergileri bütçe olarak kullanıyoruz, tüm amacımız, sorunların çözülmesinde vatandaş adına hareket ederken gerek belediyemizde gerek parti teşkilatlarımızda, vatandaşlarımıza fayda sağlayacak kararlar almaya çalışıyoruz. Başarı başarının mayasıdır. Aldığımız kararların %100 doğru kararlar olmasını istiyor, hayırlı ve isabetli kararlar almak adına gayret gösteriyoruz. Kendi firmalarımızda, işlerimizde bizimle çalışan insanların ihtiyaçlarını görmek, bizim görevimizdir, belediyede de aynen böyle olmalıdır. Çalışanlarımıza %45 ila 55 arasında en yüksek zammı yaptık, bunun sebebi arkadaşlarımızın bizimle çalışması ve ihtiyaçlarını görmemiz gerektiği düşüncesiydi. İşlerimi yaparken çok titiz davranırım. Örnek verecek olursam, Ramazan’da kumanya yapıyoruz, ihale yaparken çoğu kişi girmekten çekinir. Bilirler ki Murat Başkan tek tek kutuları kontrol edecek. Öncelikle numune bir paket getirtir ve tüm bu paketleri incelerim. Numune paketi bir kenarda saklarım, geri vermem. Daha sonra mallar geldiğinde teslim aldığımız mallardan bir kutu açarım ve numune paketle gelen malların vasfı birbirine uygun değilse gerisin geri yollarım.

Y.B- Toplumumuzda herkes bir yerlere en üstten başlamaya çalışıyor, ticarete ve çalışma hayatına en üst seviyeden başlamak mümkün müdür?

M.K- 1998 yılında tavukçuluk yaparken bu işin ticari kesim kısmını bilmiyordum. Çalıştığımız firmayla aramızda bir tartışma çıktı. Firma bir olumsuzluk yaptı ve ben de malı vermiyorum, dedim. Firmanın patronları aradı, tanışmak ve zararımızı karşılamak istediler ancak ben görüşmedim çünkü ben bu işi sadece para için yapmadım. Para hiçbir zaman benim için birinci sırada olmadı. Benim bu davranışımdan sonra patronlar illaki benimle görüşmek istediler. ‘Peki, görüşelim.’ dedim sonrasında ‘Bana satışta sıkıntımız var. Bizimle çalışır mısınız?’ dediler. Ben de kabul ettim ve çalışmaya başladık. Satış müdürüydüm ve patronlar beni aradığında bütün sorulara cevap verebiliyor, fabrikanın her alanına hâkim olduğum için artık üstlerim yerine direkt benimle iletişime geçiyorlardı. Aradan bir süre geçip zamlar açıklandığında firmaya en düşük idareci maaşıyla girmeme rağmen dört ay sonra en yüksek maaşa sahiptim. Bir işi yaparken verimli olduğunuz sürede en kıymetli kişi siz olursunuz. Bir kişi firmaya kazandırdığında mutlaka firma da size kazandırır. İyi bir çalışanı kimse bırakmak istemez. Kazanan işletmeler kârı elbette bölüşecektir dolayısıyla bu kârdan emekte payına düşeni alacaktır. Üretimin olması için sermaye, emek, müteşebbis ve toprak gerekli.

Y.B- Siyasete girişiniz nasıl gerçekleşti?

M.K- Eğitim hayatım süresince siyasetin içerisindeydim. Rahmetli Turgut Özal dönemindeki evet-hayır ile oy kullanmaya başladım. Siyasete girdiğim dönemlerde ilk oyum Anavatan Partisi’ne oldu. Sonraki süreçte biraz daha milliyetçi kararlar aldım. 1991 seçimlerinde rahmetli Alparslan Türkeş ve Erbakan Hoca birlikte seçime girdiler, bu sayede Erbakan Hoca’nın fikirlerini daha yakından tanıma ve anlama fırsatım oldu. 1994 yerel seçimlerinde ve devamındaki genel seçimde Erbakan Hoca’ya daha çok destek verdik. 2001 yılında AK Parti kurulurken kardeşim Kaynarca Kurucular Kurulu Üyesiydi, ben de destekçisiydim. 2003 yerel seçimlerinde, Genel Meclis Üyesi olmam için teklifte bulundular. Bir dönem İl Genel Meclis Üyeliği yaptım ve bir süre siyasete ara verdim. İleriki yıllarda Ali Akgünoğlu (mevcut Kaynarca Belediye Başkanı Yardımcısı) tekrar siyasete dönmemiz noktasında teklifte bulundu. Beş yıldan fazla bir süre İlçe Başkanlığı görevi yaptık. 2019 yerel seçimlerinde de %45 oyla Kaynarca Belediye Başkanı seçildim.

Y.B- Geride bıraktığınız görev sürecinde Kaynarca adına ne gibi çalışmalar yaptınız?

M.K- Görevde bulunduğumuz 21 ay süresince 36 milyon borcumuzun 18 milyonunu ödedik. Tüm alım satımlarımız da 30 günlük bir vademiz var. Sakarya Büyükşehir Belediyemizle birlikte ilçemize yaklaşık 50 km sıcak asfalt ve 100 kilometre kanal temizliği yaptık. Vatandaşımızın %75’i çiftçi, tarla yolundan stabilize yola kadar camisi, okulu, üniversitesi, hastanesi, nüfus dairesine kadar bütün kurumlarımıza katkı vermeye çalışıyoruz. Kaynarca Belediyesi olarak 1 metre² yer satmadık. Daha önce satılmış 5 parça yeri de geri aldık. İşi, disiplinli yaptığımızda bereketi de artıyor. Akaryakıt ihalelerinde %10 iskonto aldık ve kâra geçtik. Başkan olduktan sonra ilk hafta pazarcılardan önce pazara gittim. 3-4 hafta devamlı bir şekilde pazarı ziyaret ettim ve eksiklikleri gördüm. Tezgahların önüne çizgiler çizdirdim ve çizgilerden öteye geçmenin yasak olduğunu söyledim. Kadınların, yaşlıların, engellilerin pazarda rahat etmelerini sağlayacak çalışmalar yaptık. Belediyeye ait bir kontrol terazisi kurduk, vatandaş satın aldığı ürünleri burada tartıp kontrol edebiliyor. Esnafımıza güveniyoruz ancak vatandaşın da esnafın da içinin rahat olması açısından böyle bir çalışma yaptık.

Y.B- Makine İhtisas OSB sayesinde Kaynarca yatırımcıların gözdesi haline geldi. Bu projenin takvimi ne aşamadadır?

M.K- Doğu Marmara Makina İhtisas Sanayi Bölgemiz, İhtisas Sanayi Organize Merkezinin, Sakarya Ticaret Odamızın, Sakaryalı makinecilerimizin, hükümetimizin, Bakanlarımızın ve İl Başkanımızın emeği ile oluşturulmuştur. Yaklaşık 1400 dönümlük bir arazinin parası verilmiş durumda, toplamda 3140 dönümlük alanda altyapı ve çevre, duvar çalışmaları başladı. Üç etapla gerçekleştirilecek projenin birinci etap sanayicileri hazır ve birinci etabın altyapısı başladı. Yakında sanayici arkadaşlarımız da başlayacak. Burası tamamlandığında güzel bir Organize Sanayi Bölgesine sahip olacağız. Mobilya İhtisas Sanayi Bölgemiz toplam 900 dönüm alan üzerine, 41 parselimiz şu anda 26 müşteri müteşebbise verildi. Diğer parsellerimizin üzerinde üç fabrikamız üretime girdi. 4-5 fabrikamız da 3-5 ay içerisinde üretime girecek. Tüm dünyanın etkisi altına girdiği sağlık ve ekonomik problemlere rağmen 15 firmamızın inşaat çalışmaları devam ediyor. Aynı şekilde 130.000 metre² bir alan üzerinde çalışmamız bitmek üzere, bu alana fuar ve teşhir alanı kurulacak. Gerekli düzenlemelerimizi, planlamalarımızı Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Ekrem Yüce ve İl Başkanımızın desteğiyle yapıyoruz. Vatandaşlar arasında ihtiraz eden arkadaşlarımız var. Onlara saygı duyuyoruz, vatandaşı aydınlatmak bizim esas görevimiz. Kızmadan, yorulmadan, bitkinlik göstermeden her şeye cevap vermek durumundayız. Zemin etütlerimiz bitti. 165 tane 500 metre² büyüklüğünde imalathaneler yapılacak, onların hafriyat çalışmalarına da başladık.

Y.B- Orman Bakanlığı’nın longozun genişletilmesi ve faaliyetlerin artırılması üzerine yürüttüğü bir çalışması var, bu projeyle ilgili ne aşamadayız?

M.K- Longoz bir sazla benziyor ve bu sazın ince kısmı Karasu’dan Sakarya Nehri’ne akan kısımdır. Tesiste bu ince kısmın ortasına kuruluyor bu yüzden tesisin direk kurulduğu yer tam olarak longoz değil. Biz Kaynarca Belediyesi olarak kendi çalışmalarımızı yapıyoruz. Longoza iki kanaldan altyapısı olan düzgün bir yol yaptık. Elimizde bir hazine var ve bu hazine iyi düşünerek kullanmamız lazım, bir çalışma başlattığımızda bir daha geri dönüşü olmuyor. Longoza asla beton sokmak istemiyoruz, çalışmalarımızı ahşap yapmak istiyoruz. Bu ahşap yapı nereye kadar gidecek? Nerede duracak? bunların çok iyi planlanması gerek. Kurullarda görüşlerimizi beyan ettik, üniversite ve bilim heyetleri görüşlerimizi değerlendirdi. Gözlemlerimizi ve var olan durumu onlara ilettik. Longozu çok iyi tanıyorum, oradaki değişimleri çok iyi biliyorum. Önümüzdeki süreçte bizim de longoza tesis yapma gibi girişimlerimiz olacak ancak öncelikle alt yapısını ve yolunu belirli bir noktaya getirmemiz gerekli. Öz kaynaklarımızla iş yapmamız lazım. Kamu getirisini parayla ölçmek yanlış olur. Kamu yatırımların temel amacı hizmettir. Hizmetleri de acil ihtiyaçlara göre sıralamak gerekir. Şehir merkezinde yapılan bir hizmet çok acildir, bunlar sanatsal, kültürel, park, bahçe gibi çalışmalardır bu yüzden oradaki hizmetimizin temeli yoldan başlamalıdır. Eğer kırsal bir mahallenizde vatandaş evine ulaşamıyor, okul servisi çalışamıyorsa sizin kalkıp da ileri derecede tesisler yapmanız uygun olmaz. Buna rağmen Karaboğaz sahilimize geçtiğimiz yıl 700.000 liralık bir yol çalışması yaptık.

Y.B- Belediyeyi bir tüccar gibi mi yönetiyorsunuz?

M.K- Her gün parayla ya da para bulmakla uğraşamayız. Kasamızda her zaman para olmalı. Parayı bir esnaf ya da idare düşünürse iş yapılamaz. Belli bir finansman bütçesi elde etmeliyiz ve bunun yanında bu bütçeyle birlikte de bir yatırım bütçesine de sahip olmalıyız. Her akşam, o gün ne toplandığından ne kadar para elde edildiğinden, kasada ne olduğundan haberin vardır. Kimlere ne verileceği ne ödeme yapılacağı bilirim, bana sormadan ödeme yapılmaz çünkü biz o ödemenin hassasiyetini biliyoruz. Her sektörün ödemesi farklıdır. Bir kuyumcuya peşin ödeme yapılır ancak bazı ürünler vardır ki bunların belli başlı vadeleri mevcuttur, bu ayrımın iyi bilinmesi gerekir. Peşin almanız gereken yere vade yapıp; vade yapmamız gereken yere peşin para verirsek zarar ederiz.

Y.B- Kalan üç yıllık görev sürecinde Kaynarca için neler yapmayı düşünüyorsunuz?

M.K- Halen devam eden projelerimiz var ve bu projelerin başında Kaynarca’nın içinden geçen deremiz geliyor. 2-3 yıl önce selde Kaynarca ciddi anlamda zarar gördü. Bu derenin üzerindeki iki köprüyü Devlet Su İşleri ile birlikte yeniledik. Şu anda orada bir imar uygulaması yapıyoruz. Planlarımız bittiğinde dereyi genişletip sel riskini azaltacağız. Kaynarca’nın içerisinde yağmur suyu ile ilgili ciddi çalışmalar yaptık. Şehrimizde altyapısı olmayan tek ilçe Kaynarca, geçmişte amatörce yapılmış kanalizasyon çalışmaları var. Bu konuda geldiğimiz günden itibaren süratle çalışıyoruz. Arıtma yerlerimizin istimlak çalışmaları yapıldı. Bu projeyi SASKİ ile birlikte yürütüyoruz. Proje çalışmamızın ihalesi oldu, alan projemiz bitti. Bu yıl iş ihalesini de bitirip Kaynarca’nın içerisine kanalizasyonu yapıp akabinde bütün sokaklarımızı düzenlemek istiyoruz. Kaynarca’ya doğal gaz geldi. Doğal gaz gelince birçok merkezde sokaklarımız bozuldu bu yüzden sokaklara şu anda tam anlamıyla müdahale edemiyoruz. Geçici çözümler üretiyoruz, kalıcı bir parke ve asfalt çalışması yapsak kanalizasyon çalışmasına büyük bir tahribat oluyor dolayısıyla şu andaki en önemli işimiz bu kanalizasyon çalışmasına SASKİ ile birlikte başlamak ve bitirmek. Kanalizasyon çalışmasından sonra tüm ilçenin kaldırımlarını, sokaklarını baştan aşağı yenileyeceğiz. Diğer bir çalışmamızda ana caddemizi düzenlemek ve genişletmek olacak. Kaynarca’nın çıkışına yapacağımız duble yol projemiz var, bu projeyi de faaliyete geçireceğiz. ‘El emeği göz nuru çarşısı’ adından bir çarşı projemiz var, projelerimiz sonucunda bu çarşıyı ilçemizdeki en uygun yere yerleştireceğiz. Tüm bu kaynaklar milletin kaynakları dolayısıyla milletin kaynaklarını isabetli kullanmamız gerek. Kendi kaynaklarımızı daha rahat kullanabiliriz ancak vatandaşın dişinden tırnağından biriktirip ödediği vergilerle bize gelen bu sınırlı ve kıt kaynakları en iyi şekilde ve isabetli kullanmalıyız. Sahaya indiğimiz ve toplumun bir parçası olduğumuz için sorunlara vâkıfız ve vatandaş için önceliğin ne olduğunu çok iyi biliyoruz. Kaynarca’da tarla yollarının bir kısmına taş dökerek çiftçilerimizin kullanımına sunduk. Bu tarımsal olarak oldukça büyük bir destek ancak tüm vatandaşlar bu hizmetten faydalanmak ve öncelik istiyor. Başarı başarının mayasıdır, başarılı olursak devamında elbet daha büyük başarılar da gelecek. Kanal temizlikleri ve açmalar stabilize yol çalışmaları Kaynarca Belediyesi tarihinde ilk kez Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Ekrem Yüce’nin de desteğiyle 25 ila 30 km sıcak asfalt yaptık.

Y.B- Başkanım çok teşekkür ederiz, kolaylıklar diliyoruz.

M.K- Ben teşekkür ederim

Editör: Haber Merkezi