Android cihaza root atmak, arayüzü kişiselleştirmenize olanak sağlar, ses düzeyinde dilediğiniz gibi oynamalar yapabilir, tema ve ekranları düzenleyebilirsiniz. Ayrıca root atma işlemi cihazda bazı sorunlu veya hatalı uygulamaları fark edip silmenize olanak sağlar. Cihazda stok olarak yüklenmiş ve kaldırılamayan, boşuna hafıza kaybettiren uygulamaları da silebilirsiniz. Ancak root atma işleminde istenmeyen dosya, veri, video veya fotoğraf kaybı yaşama ihtimalinizde var. Bu nedenle yedeklemeniz gereken önemli dosyalarınızı yedeklemeden android cihaza root atmayın.

Android Cihazda Root Nedir? Neden Atılmalı? 

                Android cihaza root atmak, telefon hafızasında istenmeyen veya farkında olmadan hafızada tuttuğunuz yazılımları tespit etmenize, gereksiz uygulamaları kaldırmanıza ve hafıza açmanıza olanak sağlar. Ayrıca pek çok kişiselleştirme işlemi, kod ara yüzünü inceleme fırsatı elde edersiniz. Root atarak sıfırladığınız hafızada, yüklü uygulamaların son ve gerekli güncellemelerini yaparak, telefonunuzda yeterli alan yaratabilirsiniz.

 Root Atarken Dikkat Etmeniz Gerekenler 

1.Telefonunuza mobil uygulamalar ile root atmayı başaramadıysanız detaylı araştırmalar yaparak bilgisayardan root atmayı denemelisiniz.

2.Bazı program ve yüklü uygulamalar virüslü olarak tanımlanabilir. Agresif reklam kodlaması içeren uygulamalarda genellikle bu tarz hatalar ile karşılaşılır ve bu uygulamalar aslında virüslü değildir.

3.Uygulamalarda cihazınıza root atma seçeneği görünmüyorsa, telefonunuz uygulama tarafından desteklenmiyordur. Farklı uygulamaları indirip deneyin. Ya da telefonunuza uyumlu sürümü APK olarak bulup kurun.

                 Android Telefon veya Tabletlerde Root Atmanın Avantaj ve Dezavantajları 

                Android telefon veya tabletlerde root atmadan önce bilmeniz gereken en önemli husus, cihazınızın garantisi devam ediyorsa garantiyi bozabilirsiniz. Çünkü pek çok yetkili servis böyle durumlarda garantileri iptal etmektedir. Ancak olumlu yanı ise cihazın sistemini istediğiniz gibi yönetebileceğiniz için, sistemi hızlandırabilir, ışık ve flash seviyelerini düzenleyebilir, ses seviyelerini izin verilen maksimum düzeyin üstüne çıkarabilir, arayüzü kendinize göre düzenleyebilir ve cihazınızı daha fazla kişiselleştirebilirsiniz.

                Ancak en güzel yanı ise rootlu cihazlar için geliştirilen APK’lardan faydalanabilirsiniz. Örneğin Youtube’un rootlu APK ‘sı, reklamsız video izlemenize olanak sağlıyor.

Android Cihazlara Root Atmanızı Sağlayan Uygulamalar

                Android cihazlara root atabileceğiniz iki uygulamadan aşağıda bahsettik. Mevcut uygulamalardan herhangi birini indirip root atma işlemini başlatarak telefonunuzu özelleştirebilir ve hızlandırabilirsiniz.

  1. SuperSU: En çok tercih edilen root uygulamasıdır. İki çeşit root hizmeti sunar. Birincisinde APK olarak indirerek rootlayabilirsiniz. İkinci seçenekte ise recovery modunu kullanarak düzenlemeler yapabilirsiniz.
  2. iRoot: Türkiye’de pek fazla kullanılmasa da Avrupa genelinde oldukça yaygın bir uygulamadır.

Sizlerde uygulamaları araştırarak root atma işlemi için farklı uygulamalar bulabilir, daha kolay yollar keşfedebilirsiniz.

Editör: Haber Merkezi