Sakarya'nın ortak yatırım ve işbirliği alanında zayıf olduğunu söyleyen Küçük ve Orta Ölçekli İşlitmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığa İl Müdürü İsmet Yılmaz, Sakaryalı işadamlarının KOSGEB imkanlarından yararlanarak hedeflerini büyütmeleri, küresel ölçekte rekabet edebilmek için bir araya gelerek güçlerini birleştirmeleri ve marka İşletmeler oluşturma yolunda İşbirliği-güçbirliğine gitmeleri gerektiğini vurguladı.

İLK ORTAK GİRİŞİM
KOSGEB'in "İşbirliği-Güçbirliği Desteği" kapsamında 2011 yılı içinde metal ve mobilya sektöründe iki girişimi desteklediğini belirten İl Müdürü Yılmaz, "İlk ortak girişim İşletmesi olarak metal sektöründe faaliyet gösteren 5 işletme birleşerek lazer kesim tesisi kurdu. Bu işletmede ilk yıl için en az 7 kişilik istihdam ve bir milyon liralık katma değer oluşturulacak. Bu destek programı kapsamında ikinci ortak yatırım girişimi mobilya sektöründen geldi ve bu kapsamda da ilk yıl için 16 kişilik istihdam ve bir milyon liralık katma değer oluşturulması öngörüldü. Her iki girişim kapsamında KOSGEB 750 bin liralık kaynak kullandırarak en az 23 kişilik istihdam ve en az 2 milyon liralık katma değer oluşturulması ön görüyor" diye konuştu.

GİRİŞİMCİLİK DESTEĞİNDE 210 İSTİHDAM
Kalkınma ve istihdam sorununun temel faktörünün girişimciliğin desteklenmesi olduğunu vurgulayan KOSGEB İl Müdürü Yılmaz, 2011 yılının ilk 9 ayında 27 girişimcilik eğitim programı dezenlendiğini söyledi. 750 kişinin sertifika aldığı eğitim programlarında bir milyon 250 bin liralık kaynak kullanımıyla 93 girişimcinin iş kurduğunu belirterek, "Bu kapsamda ilk etapta 210 kişi istihdam edildi ve ve 93 girişimin ilk bir yıl için on milyon liralık katma değer sağlaması öngörüldü" dedi.

20 MİLYONLUK KATMA DEĞER
Bilim ve teknolojiye dayalı yeni fikir ve buluşlara sahip küçük ve orta ölçekli işletmelerle girişimcilerin geliştirilmesi amacıyla Ar-Ge, inovasyon ve endüstriyel uygulama destek programının da var olduğunu kaydeden Yılmaz, "Bu kapsamda 2 milyon liralık kaynak kullanılarak 45 proje desteklendi. İlk etapta 160 kişilik yeni istihdam sağlanan projelerde ilk bir yıl içinde 500 kişilik istihdam sağlanacak ve şehir 20 milyon liralık katma değere kavuşacak" diye konuştu.

KOBİ DESTEĞİNDE 21 PROJE
Küçük ve orta ölçekli işletmelerde proje kültürü ve bilincinin oluşturulması, işletmelerin proje yapabilme kapasitelerinin geliştirilmesi için KOBİ proje desteği programı da uyguladıklarını belirten KOSGEB İl Müdürü İsmet Yılmaz, bu kapsamda 21 projenin desteklendiğini söyledi. Yılmaz, işsizlik sorununun çözümünde büyük önem verdiğimiz KOBİ'ler bu projelerle 60 kişilik yeni istihdam yarattı. İlk bir yıl için şehre 5 milyon liralık katma değer sağlaması beklenen projeleri desteklemeye devam edeceklerini söyleyen Yılmaz, "Desteklemeler sürecek" dedi.

GENEL DESTEKLEMEDE 200 KİŞİLİK İSTİHDAM
KOSGEB'in çalışmaları arasında yer alan ve 13 alt başlık altında toplanan genel destek programınının da şehrin katma değerinin artması açısından faydalı sonuçlar verdiğini söyleyen İl Müdür Yılmaz, "Küçük ve orta ölçekli işletmelerin payını ve etkinliğini artırmak, rekabet güçlerini ve düzeylerini yükseltmek, sanayide entegrasyonu ekonomik gelişmelere uygun biçimde gerçekleştirmek amacıyla oluşturulan program kapsamında bir milyon liralık kaynak kullanımıyla 200 kişilik yeni istihdam oluşturuldu ve ilk yıl için en az 15 milyon liralık katma değer oluşturulması öngördü" diye konuştu.

20 KAT ARTTI
KOSGEB'in 2011 yılı ilk dokuz aylık faaliyetlerinin bir önceki yıla göre 20 kat arttığını kaydeden İl Müdürü Yılmaz, "Yılın ilk 9 ayında bin kişilik yeni istihdam sağlandı, 50 milyon liralık katma değer oluşturulması öngörüldü. Can suyu kredilerinde 60 milyon liralık kredi hacmi sağlandı" dedi. İsmet Yılmaz, hedefimiz önümüzdeki yıl 2011 yılı destek gerçekleştirmelerini en az 5 kat daha arttırmak" diye konuştu.
 

Editör: Haber Merkezi