Ayçiçeği Vadisi ve Bisiklet Adası projesinin temel atma töreni gerçekleşti. Son yıllarda böylesi içerikli ve çok yönlü bir proje şehre kazandırılmadı.

Törende konuşan Başkan Toçoğlu “Sakarya geleceğin şehridir, Yenikent de Sakarya’nın geleceğidir” diye benim de çok katıldığım bir görüş paylaşmış!

Her fırsatta paylaştığım iki temel tespit vardır, bazen de bıktırırcasına üzerine giderim ve dost ikazı alırım, yeter denir!

Şehrin geleceğinin Yenikent bölgesi olduğu gerçeği bir diğeri ise bu şehri kurtarmanın ve geleceği doğru planlamanın vazgeçilmezi de raylı sistem gerçeğidir!

Israrla üzerinde durduğum bıkkınlık yaratacak kadar inatlaştığım ve beni de hayli de üzen iki temel eksikliğimiz!

Başkan Toçoğlu’nun şehrin geleceğinin Yenikent bölgesi olduğunu görmüş olması oldukça önemli geç kalınmış olsa da bu gerçeği görmek yönümüzü nereye dönmemiz gerektiğini göstermesi adına da önemli!

Asrın felaketinden sonra zorunlu yapılaşma sağlandı, şehrin en sağlam zemine sahip olması Yeniket bölgesine konutların yapılmasını zorunlu kıldı!

Hatırlayanlar bilecektir; İlk yıllarda konutlar kullanılmıyor birçok konut boş hatta terk edilmiş görüntü de idi. Zamanla konut açığı bölgeye zorunlu göçü sağladı.

Uzunca bir süre pansiyon niteliğinde kullanıldı bölge, günlük ihtiyaçları bile karşılayabilecek sosyal tesis eksikliği bölgede ikameti zahmetli hale dönüştürdü.

Yine hatırlayanlar bilecektir; Uzunca bir süre bağlantı yolu yoktu şehir merkezi ile Yenikent bölgesi arası uzun süren çileli yolculuk gerektiriyordu.

Mevcut bağlantı yolu hizmete açıldı, yol sorunu kısmen çözüme kavuşturuldu!

Bu kez de toplu taşıma sisteminin ağır aksak işlemesi sorunu ile karşılaşıldı. Toplu taşıma sisteminin ilkelliğinden bölge ikamet terklerine de tanıklık ettik!

Bağlantı yol planlanırken Çark deresi ile yol arasındaki bölge raylı sistem için planlandı ve imara açılmadı!

Gel gör ki bu durum çok uzun sürmedi raylı sistem bölgesi diye ayrılan alan imara açıldı, birçok yapı bu alanda inşa edildi!

Ayçiçeği Vadisi ve Bisiklet Adası alanını gezmek maksatlı bölgeye giderken yolun her iki bölgesini bu açıdan gözlemledim.

Bugün değilse yarın mutlaka raylı sistem hayata geçirilecek yolun her iki bölgesi imarlaştırıldı nasıl bir hatadır, böylesi plansız yapılaşmaya izin nasıl verildi anlamak mümkün değil!

Toplu taşıma sisteminin mevcut hali bölgenin sorununu çözmüyor haliyle de bölgeyi cazibe bölgesi haline dönüştüremiyoruz!

Son yıllarda bölgeye dair önemli adımlar atılıyor, Yenikent Park, Korucuk Park ve meslek yüksekokulunun bölgede hizmet veriyor olması asla azımsanamaz!

Ayçiçeği Vadisi ve Bisiklet Adası projesi yerel ölçeğin çok üzerinde uluslararası nitelikte bir proje! Bölgeye değer katacağı hiç tartışmasız ancak ulaşımı pratik hale dönüştüremezseniz hep bir tarafı eksik olur!

Sakarya geleceğin şehri, Yenikent bölgesi de Sakarya’nın geleceği!

Bu tespite sanırım katılmayan yoktur, yapın şu raylı sistemi kurtarın bu şehrin geleceğini!

[email protected]