Seçimin tekrarı ve partilerin adaylık listesinin belirlenme telaşı yaşanmakta. Yaşanan ise öyle sanıldığı gibi gürültü kopartmamakta, 07 Haziran da provası yapılan seçim tekrar sahneye konulmakta!

Hatırlanacağı üzere hiçbir siyasi parti adaylarını ön seçim yöntemi ile belirlenmişti, merkez yoklaması ile belirlenen adaylar ile seçime gidilmiş ve bunun üzerinden sonuç alınmıştı!

Alınan seçim sonuçları kimseyi de memnun etmemişti, bugün yapılmak istenen ise provadan daha iyi sonuç alabilecek liste oluşturmak.

AKP aldığı 5 milletvekili sayısını yeterli görmüyor, tek başına mutlak iktidar olunması isteniyor ki seçim bu gerekçe ile tekrarlanıyor! Bu gerekçe ki provadan daha fazla sayıda milletvekilleri çıkarmaları gerekiyor! Adaylar yine merkez yoklama ile belirlenecek, üyenin ve delegenin iradesi sorgulanmayacak.

AKP kurulduğu günden itibaren adaylarını merkez yoklama yöntemi ile belirlemekte! Bugüne kadar bu yöntem onlar açısından 07 Haziran seçimleri hariç her dönem sonuç verdi. Kritik eşikleri prova niteliğinde ki seçimler olacak. Listelere hangi isimleri yazarsak yazalım sonuç alırız dönemi sona erdi!

Bu kez daha dikkatli davranacak, oy alabilecek nitelikte liste hazırladığında olacaklardır. AKP için avantaj İl Başkanları Fevzi Kılıç ve tüm partililerin abisi konumunda bulunan Büyük Şehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu olacak. Her ikisi de şehri iyi tanıyor, listelerin şekillenmesinde alacakları pozisyon partileri için prova niteliğinde ki seçimin daha ilerisinde olacaktır!

Ana muhalefet partisi CHP’de ön seçim yöntemini kullanmadı bu seçimde de merkez yoklaması ile aday bekleyecektir. CHP için hep eleştiri konusudur, ön seçimin yok sayılması. Prova seçimde görüldü ki çıkan sonuç partilileri memnun etmedi. Buna rağmen aynı yönteme müracaat ediyor olmaları anlaşılır gibi değil. Denenmiş yöntemi tekrar ederek farklı sonuçlar beklemenin de fazlaca anlamı olduğunu düşünmüyorum!

Kaldı ki ön seçin CHP’nin klasiği, son seçimlerde birçok bölgede bu yöntemi uygulamaya soktular. Her nedense Sakarya prova seçimde de tekrar seçimde de ön seçimin dışına itildi! Hal böyle olunca da aday bulmakta zorluklar yaşanacaktır.

MHP için de durum çok farklı gözükmemekte basına yansıyan kısmı ile listelerin de değişikliği gidecekleri anlaşılmakta. Yetki genel başkanın tekelinde olduğu için, dilediği ismi dilediği an listeye dahil edebilir. Onlar için de prova seçim istenilen sonucu vermedi, bugün daha fazlasını ister durumdalar. Mevcut yöntemin MHP için de sonuç vereceğini düşünmüyorum!

Siyasi partiler açısından şehirdeki manzaramız ve görüntümüzü özetlemeye çalıştığım gibi! Tekrar seçim prova seçim sonuçlarını hangi oranda değiştirecek bunu da kısa zaman içerisinde göreceğiz!

Genel kanı ise sonuçların çok değişmeyeceği yönünde bugünden durumu okumaya çalışmak doğru sonuca da varmayabilir. Liste heyecanı yaşanmadığı gibi seçim heyecanının da yaşanılacağı düşünülmemekte!

Böylesi anlaşılması güç bir tutum ile seçime gidilmekte!

 

                                                                                                                                                     Ergün ÖZKAN

                                                                                                                                         [email protected]