Birbirinden kopuk iyi ayrı yerleşim alanı, deprem sonrası oluşan Yenikent Bölgesi ve şehrin diğer kalan bölümleri.
Karaman, Camili ve Korucuk yerleşim alanlarından oluşan Yenikent Bölgesi sanırım yüz binin üzerinde nüfusu barındırmakta. Birkaç İl’den daha kalabalık nüfusa sahip.
Deprem sonrası planlanan yerleşim alanı, ilk yıllarda Yazlık mahallesindeki bağlantı yoluyla ulaşım sağlanıyordu. Kısa bir müddet sonrasında yoğunluğa cevap verememesi, yolcu minibüsün dereye uçması sonucu yeni bağlantı yolu kaçınılmaz oldu.
En büyük planımız, plansızlık. Mevcut bağlantı duble yol inşa edildi, ardından çark deresi ve duble yol arasında ki bölüm hafif raylı sistem için ayrıldı. Yıllar içerisinde duble yol yetersiz kalacak ve toplu taşıma araçları ihtiyaca cevap veremeyecek alternatif hafif raylı sistem ile sorun çözülecek.
Böylesi bir plan olduğunu düşünüyorduk ki kısa müddet sonra hafif raylı sistem alanı imara açıldı, benzin istasyonu, cami, spor tesisleri vs. her geçen gün sayısı artan yapılar gösteriyor ki plansızlık hâkim.
Hal böyle olunca da kaderine terk edilmiş gelişme ihtimali olmayan sosyal donatıları da eksik kalınca gece karanlığa gömülen yalnızca konaklanan bölge haline dönüştü.
Kuzey Marmara Otoyolu’nun bölgeden geçiyor olması, gelişime katkı koyacağına dair umut beslemek kalıyor elde.
Resmi daireler kampüsü, Valilik konağı bölge içerisinde yer almasa mevcut yol da karanlığa bürünecek.
Her geçen gün trafik daha da çileli bir hal aldı, yazlık kavşağı sorunu çözer diye planladılar(plansızca) ancak görünen o ki çare olmaya yetmedi.
Öncelikle toplu taşıma özendirilmeli, tek yolculu özel araçlarının trafiğe çıkmasının önüne bu sayede geçilir.
Sorunun planlı ve köklü çözümü toplu taşıma sisteminden geçmekte, buna sağladığınız takdir de çok yol almış olursunuz.
Buna rağmen alternatif yollara ihtiyaç var mıdır, hiç kuşku yok ki!
Yeni yerleşim bölgesiyle Serdivan arasında alternatif yeni güzergâh belirlendi ve ihalesi gerçekleştirildi.
Çark deresi üzerinde ihalesi yapılan yeni güzergâha ihtiyaç pek tabi var, trafik yoğunluğunu bu sayede çözeriz diye düşünmek yanılgıya iter.
Çözümün iki ayağı var toplu taşıma özendirmek bunun da yolu hafif raylı sistemden geçiyor, diğer ayağı ise kara taşıtları için alternatif güzergâhlar belirlemek.
Ulaşım sorununu bütüncül düşünüp, planlamak gerekir. Aksi halde zaman ve ekonomik israf yaşarız.
Erenler Topça kavşağının bir türlü bitirilememesi gibi, 2017 yılında ihalesi gerçekleştirilen kavşak aradan geçen iki yıla rağmen henüz bitirilemedi. Kaybedilen zaman birçok ekonomik zararı da peşinden getirdi.
[email protected]