Önce MHP ve ardından da CHP il kongrelerini tamamladılar. Her iki partide il başkanlık yarışını iki aday arasında yaptı.

Kongrelerin benzer tarafı MHP il başkanlığına atama ile gelen Orhan Ünver yine aynı yöntemle yani atama ile göreve gelen Yaşar Erdem yarışa dahil oldular.

İlçe kongrelerini il delege tespitlerini görevde iken yaptılar. İlçe başkanlıkları düzeyinde destek gördüler. Ne var ki aynı desteği delegeler düzeyinde göremediler.

Her iki aday için milletvekillerinin desteğini arkalarında gördüler diye bir tespit sanırım haksızlık olmaz.

Bir hafta ara ile yapılan kongreler bir birinin kopyası sonuçlar verdi. Önce Ünver kaybetti sonra da Erdem.

MHP’de de CHP’de de sağduyu hakim kılındı, delegelerin iradesi sandığa yansıdı ve sonuçlarını verdi, Mehmet Erdoğan’lı ve Ecevit Keleş’li dönem başladı.

Genel merkezlerince göreve atanan Ünver ve Erdem ‘in karşısına aday çıkmasına ne parti genel merkezleri itiraz etti ne de kongre delegasyonu. Parti içi demokrasi tüm kuralları ile işletildi.
Sandıktan çıkan sonuçları yerel örgütlerce de karşılık gördü, genel merkezlerince de kabul gördü. Şehir siyaseti için demokrasi sınavını MHP’de CHP’de geçmiş oldu.

Kongre sırası iktidar partisinde. İlçe kongrelerini tamamladı, Haziran ayı içerisinde il kongresini gerçekleştirecek.

Bugünden AKP il kongresini görmek çokta zor değil. Dün basına yansıyan eski milletvekili Recep Yıldırım’ın ifadeleri bizi nasıl bir kongrenin beklediğini işaret ediyor.

Yıldırım partisince Samsun il kongre seçimleri için görevlendirilmiş. Genel merkezin belirlediği adayın dışında bir aday daha çıkması muhtemel olan kongre için Yıldırım şunu söylüyor, diğer adaya verdiği mesaj bizim adayımız belli buna rağmen kongrede seçilseniz de görev yapmanız mümkün değil. Bunun örneğini kendi şehrinden veriyor. Yani geçtiğimiz dönem Sakarya il kongresinde benzer durum yaşanmıştı. Genel merkezin desteklediği aday Ali İhsan Yavuz’du ve karşısına Davut Terzioğlu çıkmıştı.

Kongreyi genel merkezin tasarrufuna, baskısına rağmen Terzioğlu kazanmıştı, sonuç ortada. Terzioğlu görevden alındı yerine atama yapıldı. O gün kongreyi kaybeden Yavuz bugün milletvekili, kongreyi kazanıp görevden alınan Terzioğlu’da siyasetin dışında kaldı.

Yıldırım mesajı net, bizim partide demokrasi genel merkezin belirlediği sınırlar içerisin de olur. Delegasyonun tavrının hiçte önemi yoktur. Bunun adı da AKP’nin ileri demokrasisidir.

AKP’nin Sakarya il kongresinin de bu anlayış ile geçeceğini düşünmek ve demokrasi beklemek, hem bekleyene haksızlık olur hem de iktidar partisine haksızlık olur!